Hoe herken je nepprofielen op een datingsite?
Er zijn datingsites die veel gebruik maken van nepprofielen. Zij doen dit om klanten te trekken, maar vooral ook om te zorgen dat klanten lid blijven c.q. blijven betalen voor het kunnen sturen en blijven ontvangen van berichtjes. Dit gebeurt bij zowel reguliere datingsites die zich voornamelijk richten op vrijgezellen, maar ook bij datingsites die zogenaamde ‘gelijkgestemden’ proberen te trekken. Met gelijkgestemden wordt bedoeld: mensen met een vaste relatie die op zoek zijn naar een minnaar of minnares. Stel, je zet je eerste stappen om op zoek te gaan naar een nieuwe liefde of misschien wel een minnaar of minnares. Onervaren schrijf je je in op een datingsite. Hoe herken je nou zo’n nepprofiel?
Hoe het zit in dateland voor mensen met een open relatie of vreemdgangers
Er zijn meer mannen dan vrouwen die op zoek zijn naar iemand voor ‘erbij’. Meer mannen dan vrouwen die graag een minnaar of minnares zouden willen hebben. Dit betekent dat het overgrote deel van de profielen op datingsites voor gelijkgestemden mannelijke profielen zullen zijn. Deze datingsites hebben over het algemeen geen probleem om mannelijke klanten te trekken, het probleem is echter wel om ze te behouden. Want een gebrek aan vrouwelijke profielen betekent geen minnares voor de zoekende heteroseksuele man. En dus: geen inkomsten voor de datingsite.
Geld verdienen door middel van nepprofielen
Schimmige datingsites die gebruik maken van nepprofielen verdienen hun geld op een aantal manieren:
- Hoge contributie. De man betaalt een, in de meeste gevallen, hoge (al dan niet maandelijkse) contributie.
- Credits kopen. De man hoeft geen contributie te betalen, maar moet wel zogenaamde credits kopen om berichtjes te kunnen versturen.
- Contributie plus credits. Punt 1 en punt 2 zijn allebei van toepassing. Contributie plus het betalen van credits om berichten te kunnen versturen is aan de orde.
- Gratis voor vrouwen. De vrouw betaalt, met name bij datingsites voor gelijkgestemden, geen contributie (en ook geen credits).
Sites die voornamelijk werken op basis van het onder punt twee en drie gestelde zullen veel moeite doen om de man in kwestie berichtjes te laten versturen. Hiervoor huren zij anderen in die zorgen voor een berichtenstroom aan de mannelijke inschrijvers om er maar voor te zorgen dat de klant credits koopt om te kunnen reageren. Deze berichtjes zijn er vaak op gericht om de man ‘aan de praat’ te houden. Tot een echte afspraak zal het nooit komen.
Nepprofielen herkennen
Hoe herken je een datingsite die veel gebruik maakt van deze nepprofielen? En hoe weet je zeker of je met een ‘echt’ persoon aan het chatten bent of dat je aan het lijntje wordt gehouden door iemand die zo veel mogelijk geld aan jou wil verdienen?
- Doe onderzoek naar een goede datingsite. Voordat je je ook maar ergens inschrijft, lees goed de voorwaarden van de site door en ook de FAQ’s. De schimmige datingsites hebben veelal in hun voorwaarden, in de kleine lettertjes, staan dat ze gebruik maken van nepprofielen.
- Gebruik nooit je eigen naam. Probeer zoveel mogelijk anoniem te blijven indien dit mogelijk is. Het zal niet de eerste keer zijn dat een datingsite wordt gehacked. Met name bij datingsites voor gelijkgestemden kan het zeer vervelende consequenties hebben als je gegevens 'op straat' komen te liggen.
- Ga nooit akkoord met een automatische maandelijkse afschrijving. De meeste datingsites houden hiervan, maar de schimmige zullen/kunnen op het moment dat jij je al hebt uitgeschreven en op het moment dat de opzegtermijn al is afgelopen, nog steeds gebruik maken van deze automatische incasso. Als je dit niet goed in de peiling hebt, loop je het risico dat de site vrolijk iedere maand doorgaat met afschrijven.
- Vrouwen zijn schaars op met name datingsites voor gelijkgestemden. Als jij vlak na inschrijving meerdere berichten in je inbox hebt zitten van verschillende vrouwen met zeer aantrekkelijke profielfoto’s, dan betreffen dit in de meeste gevallen toch echt nepprofielen.
- Wees terughoudend in je eerste contacten. Stuur niet gelijk foto’s totdat je echt zeker weet dat je met een ‘echt’ persoon aan het chatten bent. Dit zou je kunnen weten als hij of zij bijvoorbeeld toestemt in contact via de e-mail, dus niet langer via de site.
- Let goed op de inhoud van de berichten die je ontvangt. De meeste vrouwen zullen niet meteen in hun eerste berichten seksueel getinte opmerkingen maken. Wanneer dit wel gebeurt, hou in je achterhoofd dat het iemand met een nepprofiel kan zijn dat jou met spannende berichtjes probeert te verleiden tot meer credits kopen.
- Let goed op de profielfoto. Als iemand er te goed of te mooi uitziet om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
Sites zonder nepprofielen?
Bestaan er eigenlijk wel sites zonder nepprofielen? Ja. Die bestaan. Als je tip 1 in je achterhoofd houdt en vooraf een beetje onderzoek doet naar een goede site, kun je je al veel gedoe en geld besparen. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een minnaar of minnares zul je merken dat wanneer je je op een goede site hebt ingeschreven, het lastiger is om voornamelijk een minnares te vinden, laat staan een vrouw aan de praat te houden. Omdat voor vrouwen het aanbod groot is, is het voor een man moeilijker om boven de rest uit te steken. Toch is het zeker mogelijk om een via zo’n datingsite
een minnares te vinden. Als je over het algemeen je gezonde verstand gebruikt tijdens je zoektocht naar een nieuwe liefde of een minnaar of minnares zul je niet tegen vervelende problemen die nepprofielen met zich meebrengen aanlopen. Wanneer dit wel gebeurt, schrijf je dan zo snel mogelijk uit en storneer een eventuele afgegeven automatische incasso meteen.
Lees verder