Aandachtspunten voor het zoeken naar een levenspartner

Aandachtspunten voor het zoeken naar een levenspartner Het zoeken naar een levenspartner loopt niet voor iedereen even voorspoedig. Vooral verlegen mensen maken slechts moeilijk contact met onbekenden. Verlegenheid is het gevolg van onzekerheid en een gemis aan zelfvertrouwen. Vooral bij het zoeken naar een levenspartner kan die verlegenheid een flinke belemmering zijn. Men durft een mogelijk partner niet goed aan te spreken, weet niet hoe men een gesprek zo goed mogelijk kan openen en laat vaak een goede gelegenheid voorbij gaan om iemand voor het leven te vinden. Dat is jammer, want de meeste mensen willen toch graag een relatie om samen beter van het leven te kunnen genieten en, als dat mogelijk is, een gezin te kunnen stichten.

Verlegen mensen hebben angst voor het onbekende

Verlegen mensen gaan meestal niet graag naar gelegenheden, waar ze kennis moeten maken met onbekenden. Dat geldt niet alleen voor feestjes, maar ook voor eerste schooldagen, sollicitatiegesprekken, feestjes waar men slechts een of twee personen van kent, enzovoort. Liever gaan ze naar een film, een concert, en dergelijke, want daar kunnen ze anoniem bij zijn zonder contact te moeten maken en zich dus "bloot" te moeten geven.

Angst voor het contact maken met onbekenden

Die aversie wordt veroorzaakt door de angst om contact te maken. Speciaal voor het maken van contact met mensen die men voor het eerst ontmoet, maar ook angst voor mensen die overstromen van zelfverzekerdheid en dadendrang. Verlegen mensen hebben vaak het idee dat zij te weinig voorstellen en te weinig kwaliteiten hebben. Ze zijn bang om door anderen daarop afgerekend te worden. Bang om ergens "blauwe plekken" op te lopen en zich dan nog meer terug te moeten trekken.

Te weinig zelfvertrouwen om te gaan speeddaten

Het komt allemaal voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Te weinig vertrouwen in de eigen goede eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden. Speeddaten is voor veel verlegen mensen vaak een onoverkomelijke berg, waar men niet graag tegenop klimt. Toch is daar wel wat aan te doen. Schrijf voor uzelf bijvoorbeeld eens op waar u goed in bent en waar u niet zo goed in bent. Zoek evenveel goede eigenschappen en vaardigheden, als negatieve punten uit. Vaak komt u er zo achter dat u best goed in elkaar zit. Dat sterkt het zelfvertrouwen.

De familiekring is veilig, maar daar vindt u meestal geen levenspartner

Verlegen mensen voelen zich meestal goed opgeborgen in de familiekring en de directe omgeving, als daar een goed contact mee is, maar zodra zij buiten die kring komen, slaat de onzekerheid toe. Vanwege die onzekerheid wachten ze vaak te lang met het maken van contact, waardoor iedereen binnen het gezelschap meestal al een of meer personen heeft gevonden om geanimeerd mee te praten, voordat de verlegen persoon de moed bijeen geraapt heeft om contact te maken. Hij/zij staat alleen en voelt zich steeds minder op het gemak.

Contact leggen wordt steeds moeizamer

Het gevolg is dat diegene zich steeds meer terugtrekt en zich ook steeds minder gemakkelijk kan uiten als hij toch nog door iemand aangesproken wordt. Het wordt een vicieuze cirkel waar een verlegen mens niet gemakkelijk meer uit komt.

Aandachtspunten voor het maken van contact

Er zijn een aantal aandachtspunten die u kunnen helpen om gemakkelijker contact te maken met anderen. Sommige daarvan zijn heel logisch, maar worden niet altijd gebruikt. Ga gewoon af op wat u zelf prettig vindt. Meestal is dat alleen al een goede raadgever, maar er zijn er nog meer.

1 Iedereen is gelijk

Bent u een verlegen type, bedenk dan dat iedereen gelijk is. Ook belangrijke en hooggeplaatste personen zijn niet altijd zelfverzekerd en gemakkelijk in de omgang. Iedereen komt wel eens in een situatie waarin hij of zij niet goed weet of de anderen hem/haar nog accepteren of zullen afwijzen. De kunst is juist om u te realiseren dat u het niet iedereen naar de zin kunt maken en het dan ook niet veel uitmaakt dat er mensen zijn die afwijzend op u reageren. Dat overkomt immers iedereen.

2 Oefen in openingszinnen bij het zoeken naar een partner

Zoekt u een levenspartner, schrijf dan eens een paar openingszinnen voor een gesprek op. Geen standaardzinnen, maar gewone openingszinnen, zoals “bent u hier al vaker geweest” of “ken ik u niet ergens van”. U weet er vast nog wel meer te verzinnen. Schrijf er een aantal op, zodat u niet met uw mond vol tanden staat als u plotseling een man of vrouw ziet, die u enorm aantrekt en waarmee u beslist contact zou willen maken. Wat u opschrijft, blijft altijd beter in het geheugen hangen en de kans is groot dat u op het beslissende moment een goede openingszin binnen bereik hebt.

3 Toon interesse in de ander

Is de opening van het gesprek eenmaal gelukt, toon dan interesse in de ander. Mensen zijn net bloemen. Als bloemen door de zon beschenen worden, keren ze zich er naar toe. Mensen doen hetzelfde. Getoonde interesse wordt daarom meestal beloond met uitleg over de eigen persoon en aandacht voor uzelf. Het begin is er dan en de rest van het gesprek gaat meestal vanzelf.

4 Oefening (in het leggen van contact) baart kunst

Wie op zoek is naar een partner, maar nogal verlegen is, doet er goed aan om te oefenen. Een goede tip is om iedereen aan te spreken, waar maar even tijd voor is. Spreek iedereen aan, ook het meisje of de jongen in de winkel achter de kassa. Maak daarbij geen onderscheid in leeftijden. Spreek dus ook een oudere vrouw aan die achter u in de rij staat te wachten, of een oude heer die in de wachtkamer van de dokter zit. Op die manier wordt u op den duur vanzelf wat gemakkelijker in het praten met vreemden en dat kan u helpen als u plotseling de man of vrouw van uw leven tegenkomt.

5 Gebruik non-verbale taal

Heel belangrijk bij het zoeken naar een partner is ook de non-verbale taal. Een nors of te serieuze uitdrukking op het gezicht nodigt niet uit tot aanspreken. Vriendelijkheid wordt door alle mensen gewaardeerd en een glimlach, waarbij het hele gezicht meedoet, maakt u ook leuker om aan te kijken. Het gezicht krijgt een andere aardigere uitdrukking. Een glimlach geeft altijd een positieve indruk en roept meestal een vriendelijke reactie bij de ander op. Het is een woordeloos contact, waarna een contact via een openingszin u veel gemakkelijker af zal gaan.

6 Goede manieren

Het kan ouderwets klinken, maar een galante en attente man heeft altijd een streepje voor bij een vrouw en een vriendelijk geïnteresseerde vrouw heeft datzelfde voordeel bij een man. Daarnaast vallen vrouwen vaak als een blok voor mannen die hen aan het lachen brengen terwijl mannen zich enorm aangetrokken kunnen voelen door smaakvolle kleding en een goed verzorgd uiterlijk van vrouwen.

7 Wees u bewust van de gevoelens van anderen

Ook anderen voelen zich niet altijd op hun gemak, maar laten dat niet altijd merken. U bent dus in goed gezelschap. Niet iedereen is zelfverzekerd en voor de meeste mensen is het eerste contact met vreemden spannend. U ziet het echter niet altijd aan de ander.

8 Moeilijke contacten links laten liggen

Wie niet goed of onverschillig antwoord geeft op uw geïnteresseerde opening van een gesprek, kunt u beter links laten liggen en daarna meteen een andere gesprekspartner zoeken die er beter op reageert. U kunt het niet iedereen naar de zin maken en niet iedereen heeft interesse in u. Dat is een bekend feit.

Zoeken naar mensen die bij u passen

In uw leven krijgt u slechts enkele goede vrienden, een aantal kennissen en een aantal mensen waar u totaal niets mee hebt. Dat geldt voor iedereen. U moet dus zoeken naar de mensen waar u wel een “draadje” mee hebt. De zoektocht naar een levenspartner is daar een levensbelangrijk onderdeel van.

9 Wees positief

Positieve mensen worden door anderen gewaardeerd. Iedereen is graag in de buurt van mensen die overal de zonzijde van inzien en anderen met hun opgewekte uitspraken kunnen opbeuren of aan het lachen kunnen brengen. Positieve mensen zijn meestal ook de kern van gezelschappen op feestjes en bijeenkomsten. Mensen keren zich echter af van iemand die altijd klaagt en overal de donkere zijde van inziet. Wees dus positief ingesteld. Laat daarom geen negatieve gedachten toe. Wie denkt “ ik zal nooit ene levenspartner vinden”, straalt dat ook uit en vindt dan meestal ook niemand.

10 Geen kansen voorbij laten gaan

Soms komt u iemand tegen waar u meteen iets voor voelt, al hebt u hem of haar nog nooit ontmoet. Laat die kans niet voorbij gaan, maar spreek die persoon vriendelijk aan. Wie weet immers of het niet een ontmoeting blijkt te zijn, waar u levenslang plezier van hebt en die inhoud aan uw verdere leven geeft?

Niet bang zijn, maar de stap durven nemen

Wees dus actief en laat de kansen niet aan u voorbij gaan. Stap op mensen af. Toon interesse in de ander en u zult zien dat het contact beter verloopt dan u gedacht had.

Social media

Contact zoeken via social media is verstandig, maar kan niet op tegen het echte, fysieke contact met anderen. Zoek dus mensen op. Ga mee, als u ergens mee gevraagd wordt, ga naar feestjes en geef zelf ook eens een feest. Een verjaardagsfeest, een kerstetentje, in de zomer een barbecue of iets dergelijks. Wees niet bang, ook al kunt u zelf niet koken en niet bakken. In de winkels is genoeg kant-en-klaar te krijgen om iets dergelijks op te zetten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De do's en don'ts om je open relatie te laten slagenDe do's en don'ts om je open relatie te laten slagenEen open relatie. Het is een term die je wellicht eens hebt gehoord. In je omgeving of op de televisie. Wat is een open…
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…
50 Plus dating – Waar moet je op letten?50 Plus dating – Waar moet je op letten?50 Plus dating is speciaal voor mensen boven de vijftig die vrijgezel zijn en op zoek zijn naar een partner. Tegenwoordi…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.