Alleenstaand door je opvoeding: invloed ouders en ervaringen
Geen partner hebben en langdurig alleenstaand zijn, is voor velen een kwelling. Anderen hebben wel een relatie en jij niet. Vaak wordt er jaloers naar stellen gekeken en wenst men ook een fijne knusse relatie te hebben. Voor een deel van de gevallen wordt het niet kunnen krijgen, vinden of instandhouden van een relatie veroorzaakt door de opvoeding of een ernstige levensgebeurtenis. Wat voor invloed kan dit op de alleenstaande hebben en wat kunnen de veroorzakers zijn?
Alleenstaand door je opvoeding
De erfenis van je ouders
Hoe je het ook wendt of keert je bent het eindproduct van de inspanningen van je ouders. Enerzijds krijg je via de genen goede met slechte fysieke en geestelijke kwaliteiten mee en anderzijds word je op een bepaalde manier opgevoed. De fysieke eigenschappen van je lichaam bepalen in zekere mate hoe aantrekkelijk je bent, maar ook een stel goede
hersenen is uitermate belangrijk. Sociale manieren krijg je daarnaast aangeleerd via de opvoeding. Ook jouw ouders hebben een opvoeding gehad en dat is mogelijk niet geheel bevallen. In reactie daarop zullen jouw ouders een bepaalde opvoedingsmethode hebben bedacht. Het kan zijn dat je ouders altijd streng reageren, je als kind onder druk hebben gezet, maar het kan ook een vrije opvoeding hebben betekend. Meerdere soorten opvoeding hebben zo zijn kanttekeningen. Het vertaalt zich naar hoe jij je als volwassene gaat gedragen, indien je in een relatie terechtkomt.
Ouders kunnen een kind maken en breken
De ene ouder is de ander niet. Vanaf het moment dat je bent geboren, heeft de opvoeding enorme invloed op hoe je bent en reageert. Ben je een open persoonlijkheid dan komt het vaak, doordat je een open vrije opvoeding hebt gehad. Personen die schuw, stil of teruggetrokken zijn kunnen onder het juk van de ouders zwaar zijn beïnvloed. Daarbij bestaat de kans dat deze groep eveneens door klasgenoten aanvullend wordt
gepest. Hoe je in het leven staat wordt voor een groot deel door je ouders bepaald. Daarnaast kunnen ook bepaalde voorvallen impact op het leven hebben.
Het opdoen van levenservaringen, jong en oud
Kinderen maar ook volwassenen kunnen traumatische ervaringen opdoen. Het overlijden van een ouder, in het leger uitgestuurd zijn (veteranenziekte,
posttraumatische stress syndroom), het zien van een ongeluk of iets wat je niet had moeten zien geeft vorm aan hoe de gedachtegang zich in de toekomst verder ontwikkelt. Des te jonger men is en/ of des te schokkender het voorval, des te meer zal het impact hebben op de rest van het leven. Een jong kind waar iets vreselijks mee gebeurt kan tot op late leeftijd er grote gevolgen aan overhouden. Het is dan ook van belang om die omstandigheid te herkennen en het een plaats te geven. Zonder goede verwerking kan die persoon zich apart gedragen, ongewenste eisen aan een relatie stellen, psychotisch zijn en dergelijke.
Begrip van je eigen omstandigheid
Om grip op je eigen omstandigheid te verkrijgen moet je weten uit welk hout je bent gesneden. Waarom reageer je zoals je doet? Er zit namelijk een patroon in je eigen
gedragingen, welke mogelijk in jouw jeugd of door een ervaring zijn aangeleerd. Ook kun je ervaringen op een bepaalde manier hebben verwerkt, waardoor je mogelijk minder goed reageert op een partner. De vroegere gevoelens hebben dus een verkeerde plek gekregen, doordat je het als kind diep hebt weggestopt. Hoe je ouders je vorm hebben gegeven is zeker ook belangrijk. Het vormt als het ware het eerste visitekaartje als je een geschikt iemand tegenkomt. Vriendelijkheid, het geven van geborgenheid en attent zijn is waar velen om vragen. Door het besef - dat je op een bepaalde manier bent opgegroeid of dat je een bepaalde ervaring hebt meegemaakt waardoor je nu zo reageert - kan ervoor zorgen dat je anders in het leven komt te staan. Door die ervaring als nog een juist plekje te geven en te verwerken heeft een toekomstige relatie betere kans van slagen.
Mocht je een oude relatie achter de
rug hebben dan wordt het tijd om dat goed te verwerken. Geef jezelf de tijd om positieve en negatieve aspecten van die relatie op de juiste plek te zetten, zodat je daarvan kunt leren. Daarnaast is het de vraag, waarom je in je vorige relatie op een bepaalde manier hebt gereageerd. Onverwerkte diepgewortelde gevoelens kunnen zich namelijk als ongewenst gedrag uiten. Het uit zich in ruzie, onbegrip, elkaar niet begrijpen, slaan,
treiteren, waardoor de vorige relatie nooit goed is gegaan. Waar komt dit gedrag vandaan is dan de vraag. Sta er eens bij stil waarom je op een bepaalde manier hebt gereageerd, waardoor die relatie ten einde is gekomen. Het kan dieper zitten dan alleen de omstandigheid van toen. Leer van je fouten zodat je betere kans van slagen hebt bij een nieuwe relatie.
Verlang geen toprelatie
Een pas op de plaats maken door realistisch te zijn kan ervoor zorgen dat het tij gaat keren. Weten wat er is gebeurd zorgt ervoor dat je het kunt verwerken. Je ouders hebben je met de beste intenties willen laten opgroeien en dat moet je op de juiste manier verwerken. Ook gebeurtenissen dienen goed te worden verwerkt om een relatie goed te laten verlopen. Het wil niet betekenen dat je direct een toprelatie kunt krijgen en de vonk hoeft ook niet direct over te springen. Een goede relatie daar kun je aan werken zodat je gezamenlijk verder kunt.
Ga stapsgewijs aan de slag
Of je nu eerder wel of geen relatie hebt gehad, het is noodzaak dat je stapsgewijs te werk gaat. Ga nooit te snel en zorg ervoor dat je elkaar eerst leert kennen. Een eerste paar dates zijn puur voor de introductie, zodat je elkaar iets beter leert kennen. Daarna volgen de etentjes, een filmpje of concert enzovoorts, zodat jullie elkaars voorkeuren kunnen aftasten. Klikt het goed dan kan na een paar weken de volgende stap worden genomen. Overhaast niet en wees alert op je eigen gedrag. Je weet inmiddels hoe je soms kunt reageren en daar moet je altijd van bewust zijn. Op termijn moet je mogelijk ook eerlijk zijn tegen je nieuwe
partner en vertellen waarom je soms op een bepaalde manier reageert. Openheid en eerlijkheid daar bereik je vaak het meeste mee.
Hulp van een gedragsdeskundige
Ben je van mening dat je in het verleden dingen hebt meegemaakt welke niet goed zijn verwerkt, bezoek dan een gedragsdeskundige. Door over je angsten, gevoelens, je ouders of gebeurtenissen te praten kan het een goede plek krijgen. Daarnaast vormt het een goede basis om op verder te borduren. Ook kun je via die weg handige tips krijgen hoe je mogelijk wel op een goede opbouwende manier met je partner en relatie om kunt gaan.
Lees verder