De volwassene die thuis woont
Het heeft voor en nadelen en soms is het noodgedwongen en soms is het vrijwillig. Mannen (vanaf 30 jaar is dit 20%) meer nog dan vrouwen (vanaf 30 jaar is dit 9%) wonen als volwassenen nog of weer thuis en iedereen heeft er wel een mening over. Toch vindt het op grote schaal plaats. Wat zijn nou die voor- en nadelen en dan met name gericht op de man.
Waarom woon je nog of weer thuis?
Redenen te over, maar als we ons focussen op de mannen dan is het duidelijker. Het comfort en gemak als er nog geen vaste partner (om mee samen te leven) is, is een belangrijke reden. Traditioneel zijn het toch de vrouwen die de huishoudelijke rol oppakken en (in ieder geval deels) uitvoeren. Daarnaast is het pamperen wat met name veel moeders doen, voor veel mannen erg prettig en tenslotte kunnen economische redenen ook nog wel eens een rol spelen. Inmiddels gaan veel relaties binnen een paar jaar toch weer mis en moet mogelijk een huis verkocht worden. Als de ene partner dan in ieder geval tijdelijk (met of zonder kinderen) in het huis blijft wonen, gaat de man niet zelden terug naar zijn ouderlijk huis. Soms voor korte duur, totdat er een andere woning gevonden is, maar steeds vaker wordt de duur van weer thuis wonen verlengd. Zeker als een van de ouders er niet meer is en er is meer ruimte in huis, kan zo’n periode aanzienlijk opgerekt worden.
Voordelen voor beide, want de meeste moeders zorgen graag en veel mannen ervaren het als zeer comfortabel. Maar er zit ook een mindere kant aan, als wordt dit niet zo door iedereen ervaren.
Wat is er op tegen?
Waar het voor de een prettig is, is het voor de ander een regelrechte ramp. Enkele van de meer voorkomende redenen, waarom het ook desastreus kan zijn…
- De grappen over schoonmoeder en schoondochter zijn bekend, maar als zoon bij moeder woont en er komt een nieuwe potentiele schoondochter om de hoek, dan kan dit als zeer indringend ervaren worden door schoonmoeder. Je bent haar potentiele vervanger en zeker de erg beschermende moeders, doen het liever zelf. Overigens gaan ze er ook vanuit dat ze het beter kunnen. Je moet je hele levensloop op tafel leggen en de kans dat ze iets vindt, wat ze tegen je zal gebruiken (ten opzichten van haar zoon) is erg groot.
- Je potentiele nieuwe wederhelft is natuurlijk veel gewend bij moeder (en soms ook bij vader). De kans dat je “gebruikt” wordt als bediende is aanwezig. Wasjes die gedaan moeten of een lekker potje koken, moeder doet het meestal wel en vindt hij vast prettig dat zijn nieuwe liefde dit ook doet. Vaders en zoons die samenleven, leven meestal iets zelfstandiger wat dit betreft.
- De man die lang thuis woont, heeft vaak wel veel scharrels gehad, maar zelden ook meerdere vaste(re) relaties. Enerzijds is dat handig, want hij weet de vrouw prima in te pakken. Cadeautjes kunnen lastiger zijn, tenminste als moeders nog invloed heeft. Echter een nadeel is het invulling geven als gelijke binnen een relatie. De relatie tussen moeder en zoon of vader en zoon is immers anders dan binnen een relatie. Een kwestie van opvoeden.
- Vergelijken is killing, maar menig man doet vaak onbewust toch. Een vergelijking wat je zoekt in een vrouw, als man die nog maar weinig vaste(re) relaties heeft gehad, is logischerwijs eerder richting moeder dan spontaan ontsproten uit het eigen brein. Andersom zal moeders ook eerder een schoondochter zoals zijzelf is, voor ogen hebben, dan een heel andere vrouw. Behalve dat de kans niet zo groot is, dat je hetzelfde bent, is nog maar de vraag of je überhaupt aan kunt tippen. Immers, moeder stelt hoge eisen. Woont hij bij vader, dan zal dit probleem minder zijn.
- Afspreken bij hem thuis kan mogelijk wel, maar je hebt minder vrijheid. Minder vrijheid, ook al zit het slechts in het hoofd, kan ook slecht voor de seks zijn. Onbewust voel je je toch meer geremd. Al is het maar vanwege het geluid. Ditzelfde kan trouwens ook voor de man in kwestie gelden.
- De financiën kunnen bij moeder of vader in huis florissant zijn, maar als je zover bent dat je gaat samenwonen, kan het zijn dat hij te weinig besef van geld heeft. Een uitgavepatroon zou zomaar aangepast moeten worden vanwege de kosten voor de woning. Daarnaast kan het ook nog zo zijn van vader of moeder (vader meestal nog meer als moeder) als vanzelfsprekend de rekening voor iets op zich neemt. In een relatie ligt dit anders, duidelijk afspraken over maken of je portemonnee vergeten wil nog wel eens helpen.
Er zijn nog wel meer zaken die spelen, maar deze komen meer dan gemiddeld voor bij de man die (weer) thuis woont.
Tot slot
Spreekt voor zich dat een man ook bij zijn ouders kan gaan wonen vanwege een zieke ouder of onvoorziene financiële problemen. Ben blij dat je nog een ouder hebt waar je op terug kunt vallen, behoud alleen wel je eigen leven. Is bovendien wel zo goed voor de ouder zelf.