Etiquette, goede manieren, hoe hoort het eigenlijk?

Goede manieren
'Het hebben van goede manieren is veeleer een kwestie van zijn dan van doen' schreef Amy Groskamp- ten Have in haar boek 'Hoe hoort het eigenlijk?' Iemand met goede manieren is bescheiden, hoffelijk, hulpvaardig en vriendelijk. Men treedt niet op de voorgrond als het niet noodzakelijk is. Men dringt zich niet op. Goede manieren getuigen van een hulpvaardig en vriendelijk karakter. Iemand helpen oversteken, opstaan voor een ouder iemand in het openbaar vervoer. Voetgangers voor laten gaan. Rechts houden op de stoep. Er zijn zo veel mogelijkheden om goede manieren te laten zien. En het is helemaal niet moeilijk. Ook voor de moderne mens, die individualistisch is ingesteld, gelden nog steeds de goede manieren: de etiquette.Er zijn veel mogelijkheden om goede manieren te laten zien
Bloemen gevenHet is heel attent om bloemen aan een jarige te geven. Als iemand een grote teleurstelling te verwerken heeft gehad, is het ook de moeite waard. Mensen die regelmatig attent voor u zijn, boodschappen voor u doen, regelmatig pakjes bij afwezigheid aannemen, een gastvrouw die u te eten uitnodigt, allen zullen erg blij zijn met zo'n attentie. Bloemen houden van mensen, en mensen houden van bloemen.
Manieren op de weg
Blijf niet midden op de weg rijden, zodat u voor anderen de weg verspert of zelfs voor ongelukken kunt zorgen. Ben niet zo onbeleefd om in een file een ander te snijden. Let op signalen, die anderen geven. Dat verwacht u ook van hen. Schreeuw niet naar anderen en steek uw vinger niet op, een ander kan zich misschien vergist hebben. Druk fietsers niet van de weg af en glip niet net door oranje, zodat u misschien een overstekende voetganger raakt. U bent niet alleen op de wereld. Integendeel: we zijn met velen. En iedereen heeft het recht om zich op te houden waar hij of zij dat wil.
Bezoeken
Houd met een bezoek rekening met de tijd die de ontvanger ervoor heeft. Plof niet op een stoel neer en haal niet het hele gesprek naar u toe. Bedenk ook wat de interesses van de gastheer of -vrouw zijn. Luister naar wat uw gastheer of gastvrouw te vertellen heeft, en ga daarop in. Niet belerend, niet afkeurend, maar open. Adviserend als erom wordt gevraagd. Kleed u netjes als u op bezoek gaat. Dat doen de ontvangers ook voor u.
Winkelen
Als u in een winkel kleding of iets anders wilt kopen en de verkoper of verkoopster komt naar u toe, kunt u vriendelijk zeggen dat u even wilt rondkijken. Haalt u kleding uit de rekken, hang die dan weer netjes terug. Valt er door uw toedoen iets op de grond, raap het gewoon op en hang of leg het weer terug. Dat doet u thuis toch ook. Als een verkoper of verkoopster iets voor u doet of pakt, bedank ook een verkoopster of verkoper voor haar of zijn hulp. Dat is zo veel vriendelijker. Gaat u naar binnen of loopt u weg, groet even, dat is attent.
Gedrag op straat
Overal in (winkel)centra staan prullenbakken. Wanneer u iets koopt waarvan u het verpakkingsmateriaal kwijt wilt, gooi dat plastic zakje of dat doosje in een prullenbak en niet op straat. Mochten er geen prullenbakken staan, houd het dan bij u en neem het mee naar huis.
Praten
Spreken met andere mensenDuidelijk en beleefd praten is een vereiste. Kijk degene aan tegen wie u spreekt, niet constant, maar rustig. Ratel niet aan één stuk door, luister ook naar de ander. Spreek niet te hard. Anderen, die ook zitten te praten, kunnen daar hinder van ondervinden.
Lezing of speech
Tijdens een lezing, een voordracht of een speech spreekt men niet, dat is onbeschaafd. Gebruik zo weinig mogelijk stopwoorden zoals; 'hè, nietwaar?, zeg, wat? en nou...'. Ook houdt men niet de handen in de zakken als men met iemand praat. De zonnebril wordt afgezet. Grote gebaren maken tijdens het praten getuigt ook niet van goede manieren.
Houding
RechtopAan de houding van iemand is ook te zien of men energiek is of een slordig, lui persoon. Rechtop lopen, schouders naar achteren, borst vooruit, hoofd recht, zo laat men zien dat men actief, vol energie in het leven staat. Ook zitten doet men beter rechtop. Het toont beter, maar het is ook beter voor de rug.
Lopen doet men niet met te grote passen en waggelen is al helemaal verwerpelijk.
Aan tafel
Aan een eettafel leunt men nooit met de ellebogen op tafel. Men zit niet onderuit gezakt. Actief zitten toont de wil om mee te doen en op te letten. Het is de moeite waard om aandacht te hebben voor de anderen aan tafel. Dan hebben ze het ook voor u.