Dresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aan

Dresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aan Wij maken een goede indruk door goede manieren en door er goed uit te zien. Er goed uitzien heeft natuurlijk met kleding te maken. Belangrijk is het, om kleding te dragen die bij onze persoonlijkheid past, bij onze leeftijd en bij de gelegenheid waarbij men de kleding draagt. Bij een bruiloft draagt men andere kleding dan bij een begrafenis. De kleding moet min of meer aangepast zijn aan de heersende mode. De kleding moet niet ordinair zijn. Ordinair is te: te modieus, te opvallend, te duur.

Kleding voor vrouwen en voor mannen

Tegenwoordig is het verschil tussen vrouwen- en mannenkleding klein te noemen. Tevens is heden ten dage de meerderheid van de bevolking casual gekleed. Als men ziet welke mogelijkheden er nog meer zijn, dan zal men toch worden uitgedaagd het eens over een andere boeg te gooien. Het kan zo mooi zijn als zowel mannen als vrouwen iets meer moeite doen om er goed uit te zien.

Vrouwen

Het geheim van de goedgeklede vrouw is dat zij de heersende mode aanpast aan haar eigen persoonlijkheid. Ze zal zichzelf nooit wegcijferen ten koste van de voorbijgaande modegrillen (Amy Groskamp-ten Have).

Casual

Casual, ook wel informal genoemd, houdt in dat men comfortabele vrijetijdskleding draagt. Meer comfort dan presentatie. Deze manier van kleden beslaat talloze kledingstukken. Voor vrouwen kan dit een broek of een rok zijn, bovenkleding naar keuze. Casual kan modieus zijn en hoeft beslist niet slordig te tonen. Eigenlijk is casual als dresscode moeilijk, omdat men anders gekleed zal gaan op een feest in een chic hotel dan in een discotheek.

Smart casual

Dit wordt ook wel semi-formal genoemd. Een vrouw gaat netjes gekleed in een modieuze outfit. Ze draagt een rok, een modieuze linnen broek, een colbertje of een mantelpakje.

Tenue de ville

Letterlijk betekent dit: stadskleding. Het is kleding voor overdag. Dames gaan gekleed in een mantelpakje of een jurk tot over de knieën. Een panty is verplicht.

Cocktail attire

Vrouwen moeten gekleed gaan in een korte (cocktail)jurk. Elke kleur is mogelijk. De jurk moet vergezeld gaan van sieraden, hoge hakken en bijpassende tassen of tasjes.

Black tie, cravate noir of avondkleding

Voor vrouwen betekent dit elegant en chic. Men draagt een lange avondjurk of een chique cocktaildress. Er moet de nodige aandacht worden besteed aan het kapsel en de make-up. Juwelen mogen worden geshowd, maar ook stijlvolle kralen en broches.
Natuurlijk moet de jas aangepast zijn aan de jurk. Een gewoon jack kan echt niet worden gedragen over een avondjurk. Een stola is daarentegen wel een goed alternatief. Natuurlijk zijn hoge hakken een must, en ook een mooi avondtasje.

White tie, cravate blanche of gala

Dit is het summum van chic. De bedoeling is een elegante avondjurk met glitters of pailletten, pareltjes of Swarovski diamantjes. De kapper is een vereiste en men moet zich mooi op (laten) maken. Men zal zichzelf tot in de puntjes verzorgd moeten presenteren. Ook je accessoires moeten perfect passen bij je geraffineerde avondjurk.

New York Chique

Alles mag, als het maar trendy is wat men draagt en er moet de nodige aandacht aan zijn besteed. In New York schijnt men 's morgens al rekening te houden met kleding die voor elke gelegenheid geschikt is, omdat men tussen werk en uitgaan geen tijd heeft om zich om te kleden. De kleding is meestal dure merkkleding.

Kleding voor mannen

De goedgeklede man draagt een colbert of een sportief jasje met een pantalon in een afstekende tint of een donker colbertkostuum (Amy Groskamp-ten Have).

Casual

De man gaat informeel en comfortabel gekleed. Men kan een nette spijkerbroek dragen of een katoenen-of linnen broek. Het overhemd moet passen bij de rest van de outfit.

Smart casual

De outfit is modieus en elegant. Een klassiek donker pak is altijd goed. Het kan ook een mooi overhemd zijn met een bijpassende broek.

Tenue de ville

Dit wordt vaak gedragen bij recepties en ontvangsten. Mannen dragen een kostuum, liefst driedelig met gilet. De sokken moeten passen bij het pak, dat liefst blauw, grijs of zwart dient te zijn. De stropdas moet passen bij het geheel en eigenlijk horen er zwarte schoenen bij. Tegenwoordig ziet men ook steeds meer variaties van bruine schoenen.

Cocktail attire

Mannen gaan gekleed in een strak zwart of donkerblauw kostuum met een wit overhemd. De stropdas is optioneel.

Black tie, cravate noir of avondkleding

Wordt een man uitgenodigd en is de dresscode 'black tie', dan draagt hij een tuxedo (een klassieke smoking, zoals het bij ons wordt genoemd), met een zwart vlinderdasje (geen wit, want dat hoort bij een rokkostuum). Bij een klassieke smoking kan ook een wit smokingjasje horen, dat wordt meestal bij feesten in de buitenlucht of op zeereizen gedragen. De broek is zwart of donkerblauw, afhankelijk van het jasje, en is op de buitennaad afgewerkt met een strook zijde, galon genaamd. Ook de broek bij het witte jasje is zwart of donkerblauw. De broek heeft geen omslag, want dat zou te sportief zijn. Bij een smoking hoort een wit overhemd met dubbelgeslagen manchetten., waarin natuurlijk manchetknopen zitten, van goud of halfedelstenen.

White tie, cravate blanche of gala

Een man wordt, summum van chic, verwacht in een rokkostuum. Een rokkostuum is een driedelig pak met punten aan de voor- en aan de achterzijde. De achterkant vormt een soort zwaluwstaart. Het jasje is éénrijig en kan niet gesloten worden Onder de jas draagt de man een wit piqué vest over een wit overhemd met opstaande boord en enkelvoudige manchetten, die wel met manchetknopen gesloten worden. De broek heeft aan de buitennaad een dubbele bies, dubbele galons dus. De broek wordt niet met een riem, maar met bretels gedragen.Tot slot draagt men een witte vlinderdas. Witte handschoenen horen slechts bij een staatsbanket.

Accessoires kunnen zijn: een hoge hoed, een witte sjaal, een wit pochet en zwarte lakschoenen. De schoenen mogen ook zwarte veterschoenen zijn, van een goed merk, want dat is des gentlemans.

New York Chique

Ook van mannen wordt verwacht dat men zich trendy en duur kleedt en dat zowel gedurende de dag als de avond dezelfde kleding wordt gedragen. Kleding die is voorbereid op alles.

Krijgt men een uitnodiging met dresscode, en is het nog niet helemaal duidelijk wat verwacht wordt, neem dan contact op met de gastvrouw of gastheer. Die zal het op prijs stellen dat men de moeite neemt om te informeren. niemand komt graag over- of underdressed op een feest...

Lees verder

© 2013 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Vaak wordt er op uitnodigingen een dresscode vermeldt. Houd je hieraan, anders kun je de plank volledig misslaan! Ook is…
Etiquette Gelegenheidskleding - DresscodeEtiquette Gelegenheidskleding - DresscodeVan gelegenheidskleding, etiquette of een dresscode kan sprake zijn bij officiële gelegenheden, zoals een gala, ceremoni…
Gala: etiquette en dresscodes, alles wat je moet wetenEen gala is een chique feest waarbij iedereen gekleed gaat volgens een dresscode. Gala’s zijn er in vele soorten in mate…
Wat trek je aan tijdens de kerstdagen?Wat trek je aan tijdens de kerstdagen?Veel mensen maken tijdens de kerstdagen wat meer werk van hun uiterlijk. De familie wordt bezocht in nette kleding en ve…

De snob: hoogmoed op basis van afkomst en rijkdomDe snob: hoogmoed op basis van afkomst en rijkdomAls we de Oxford University Press volgen staat de snob voor iemand die 'te veel waarde hecht aan rijkdom en sociale posi…
Omgaan met autismeOmgaan met autismeHeb je iemand in je omgeving die autisme heeft? Dan weet je dat omgaan met autisme niet altijd even makkelijk is. Er bes…
Bronnen en referenties
  • Hoe hoort het eigenlijk? Amy Groskamp-ten Have
  • Adversus.nl
  • Trendystyle.net
  • De gentleman, B. Roetzel
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.