Genânte situaties - hoe red je jezelf eruit?

Genânte situaties - hoe red je jezelf eruit? Heb je ooit iets gezegd of gedaan waar je spijt van had? Red je voortaan uit gênante situaties en heb altijd een opmerking paraat. Er zijn namelijk creatieve oplossingen te bedenken om voortaan gelijk iets paraat te hebben als je een belangrijke naam vergeet of een vervelende opmerking naar iemand hebt gemaakt.

Een bekende spreekt je aan - maar je heb geen idee wie het is.

Het probleem

Je wordt aangesproken door een oude vriend of kennis, een oud-klasgenoot of iemand anders die je eigenlijk zou moeten kennen. Vaag zegt hun gezicht je nog wel iets, maar... wie was het ook alweer? De persoon kent jou overduidelijk nog wél!

De redding

De eerlijke redding: 'Sorry, ik kan je even niet plaatsen. Waar ken ik je ook alweer van?'
Deze redding is echter een stuk minder fijn voor de ander.

De andere redding: 'Hé, wat goed je weer te zien! Hoe is het nu?'
Probeer in de loop van het gesprek erachter te komen waar je de persoon van kent. Stel voorzichtige vragen, als: 'En hoe is het thuis?' en: 'Hoe lang is het eigenlijk geleden dat we elkaar hebben gesproken?'
Vaak valt door het gesprek en de antwoorden van de ander alles weer op zijn plek.

Roddelen terwijl het slachtoffer achter je staat

Het probleem

Terwijl je in geuren en kleuren je beklag doet over een collega, een vriend, een kennis of een familielid, staat de persoon in kwestie al een tijdje mee te luisteren...

De redding

1. Degene luistert mee zonder dat het opvalt (bijvoorbeeld van een paar meter verder - en je weet niet zeker of zij/hij alles heeft opgevangen).
Maak je verhaal snel af met een: '... maar goed, ik moest het gewoon even kwijt. Het kan tenslotte veel erger en *naam* is/heeft' (hier volgt een enorm compliment, bijvoorbeeld over hoe collegiaal of vriendelijk degene is over wie je roddelde)

2. Degene heeft overduidelijk meegeluisterd (stond bijvoorbeeld achter je) en jij ziet dit voor je verhaal af is (optie 1 kan dus niet meer).
Eerlijkheid duurt het langst! Zeg: 'Ik voel me erg opgelaten en vervelend tegenover jou. Dit zo vertellen was ontzettend kinderachtig van mij.' Nodig degene uit om even privé een gesprek te voeren en bied nogmaals je excuses aan.

3. Degene over wie je roddelt heeft achteraf gehoord wat je hebt gezegd.
Stap op de persoon af en ga een gesprek aan. Geef aan waarom je hebt gezegd wat je hebt gezegd en dat je het stom vindt dat je haar/hem niet in eerste instantie hebt benaderd met wat jou zo stoort. Geef vervolgens tips. Heb je achter iemands rug om gezegd dat je het een arrogant persoon vindt, zeg dan: 'Ik heb af en toe het gevoel dat je me minderwaardig vindt. Het zou me helpen als je me zo nu en dan laat merken dat je blij bent met wat ik heb gedaan.' Aan opbouwende kritiek heeft iedereen veel meer!

Naam vergeten!

De situatie

Je kent het gezicht, je kent de persoon... maar hoe heet diegene ook alweer? Het allervervelendste is dat je het zou móeten weten! Of: je geeft iemand een hand en stelt je opnieuw voor, om vervolgens te horen: 'Ken je me nu nog niet?'

De redding

1. Je stelt je opnieuw voor aan iemand die je al hoort te kennen. De persoon reageert: 'Ken je me nu nog niet?'
'Natuurlijk, wat stom van mij! Sorry, ik heb de laatste tijd zoveel (nieuwe) gezichten gezien. Hoe gaat het met je?'
Weet je het tijdens het gesprek dat volgt nog niet, excuseer jezelf even en vraag het aan iemand anders die het wel weet.

2. Je kan gewoon niet op de naam komen van de persoon met wie je praat, ook niet als je al even aan het praten bent.
Laat het gaan en zoek later uit wie het is. Is het van belang in het gesprek: 'Sorry, dit is heel stom, maar ik ben helemaal je naam kwijt.' Opnieuw: eerlijkheid duurt het langst! Zodra je de naam van de persoon weet, komt er vaak ook weer een hoop terug. Ga door met: 'O ja, Ben! Dat is pas echt stom van mij, want we hebben elkaar toen en toen zo uitgebreid gesproken over... - ik denk dat ik er vandaag gewoon niet helemaal bij ben.'

'Goh, ben je zwanger?'

De situatie

Die ene collega, je vriendin, familieleden, kennissen, die zakenrelatie... aan wie je de vraag 'Ben je zwanger?' ook stelt, als het antwoord 'nee' is, voel je je behoorlijk opgelaten. Hoe red je je hieruit?

De redding

1. De persoon aan wie je het vroeg kijkt al bij 'Ben je...?' heel ongemakkelijk. Maak je zin dan zo af:
'Ben je zwanger? Je straalt zo!'

2. De persoon laat je uitpraten, maar lacht hartelijk. 'Nee hoor, ik ben gewoon dik!' Reageer dan zo:
Lach mee en zeg luchtig: 'Nee joh, zo bedoelde ik het niet! Ik vond je gewoon zo stralen de laatste tijd. Wat is je geheim?'
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sorry zeggen, dat is NIET voor losersSorry zeggen, dat is NIET voor losers“Sorry, ik had het verkeerd.” Is een opmerking die niet door iedereen even gemakkelijk gezegd wordt. Terwijl er niets mi…
Communiceren kun je lerenCommuniceren kun je lerenBen jij ook zo iemand die een gesprek liever uit de weg gaat zodra het serieus wordt? Ben jij ook zo iemand die altijd d…
Dating voor mensen met een beperking - tips en adviesDating voor mensen met een beperking - tips en adviesVoor sommige mensen is daten makkelijker dan voor anderen. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand in de kroeg, raakt aan de praa…
Meer succes in uw leven: verban negatieve mensenMeer succes in uw leven: verban negatieve mensenIs er iemand die je financiële toekomst of carriëredoelen belemmert? Vechten tegen negatieviteit slurpt kostbare energie…

Spreken voor een publiek: hoe en waarom?Spreken voor een publiek: hoe en waarom?Toespraken om een boodschap over te brengen zijn belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Je moet met veel zaken rek…
Het gebruik van pictogrammen bij mensen met een beperkingHet gebruik van pictogrammen bij mensen met een beperkingPictogrammen kom je overal tegen. Als je een pictogram ziet, weet je vaak meteen wat er bedoeld wordt. Zo weet je in het…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.