Communiceren kun je leren

Communiceren kun je leren Ben jij ook zo iemand die een gesprek liever uit de weg gaat zodra het serieus wordt? Ben jij ook zo iemand die altijd de verkeerde woorden op het verkeerde moment tegen de verkeerde persoon zegt? En dus zwijg je maar liever? Dan is dat heel erg jammer, want met een paar aangeleerde vaardigheden kun je veel gemakkelijker, sneller en beter uit je woorden komen zodat je niet meer bang bent om te praten en niets meer uit de weg hoeft te gaan.

Wat is het probleem?

Sommige mensen zijn nu eenmaal geen praters. Zij luisteren liever. Maar er zijn ook zat mensen die wel willen praten maar het liever niet doen omdat ze altijd het gevoel hebben het verkeerde te zeggen. Daarom gaan ze bepaalde gesprekken liever uit de weg wat uiteraard gevolgen kan hebben voor de omgang met vrienden, relaties en collega's. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld de juiste woorden niet zoeken op bepaalde momenten en hebben altijd het gevoel het verkeerde te zeggen. Anderen denken niet na bij alles wat ze zeggen en flappen alles eruit wat er in het hoofd op komt en zijn erachter gekomen dat je daarmee onbedoeld kwetst. En weer anderen hebben een bepaalde angst om te praten. Deze laatste groep heeft het grootste probleem.

Waar komt het probleem vandaan?

Voor alle problemen geldt als eerste één ding: waar komt het vandaan? Om het probleem op te lossen zul je eerst de oorzaak moeten achterhalen. Het probleem is dat je liever niet of weinig (meer) praat om vervelende situaties te voorkomen. En waarom? Heb je altijd het gevoel dat mensen je vreemd staan aan te kijken bij alles wat je zegt? Kun je ook redenen bedenken waarom dat eventueel zo zou zijn? Weet je van jezelf dat je alles eruit flapt? Of ben je regelmatig keihard uitgelachen en durf je niet meer?
Geef jezelf antwoord op de vraag: waarom?. En motiveer dit antwoord voor jezelf uitgebreid, zodat er een duidelijk beeld is van het waarom.

De groep die het wel kan maar niet zo goed durft

Voor deze groep geldt maar één ding: oefenen. Je zult moeten leren beseffen dat ook jij iets zinnigs te zeggen hebt. Zeker in je privé leven. Gesprekken met de partner ontwijken kan funest zijn voor je relatie. Je zult moeten leren je gevoelens verbaal te uiten. Als iemand verdrietig is kun je die heel goed met woorden troosten, maar dat moet je dan wel durven! Ben je wel eens uitgelachen om een uitspraak? Weet je zeker dat het wel uitlachen was, was je niet gewoon heel grappig? En al was het wel uitlachen: wat dan nog, jij hebt tenminste je zegje gedaan, die ander kon alleen maar lachen!
Uiteraard zul je moeten oefenen in je communicatie. Leer jezelf een aantal trucs en bouw rustig op. Dan komt het helemaal goed met je:
  • Zeg minimaal één keer per dag iets liefs tegen een dierbare. Dat is niet moeilijk, je zult zien hoe positief de reacties zijn! Zo leer je je gevoelens verbaal te uiten.
  • Leer 'dat vind ik niet leuk/aardig' te zeggen. Als je dit kunt kun je op een hele nette manier je ongenoegen uiten als iemand bijvoorbeeld onvriendelijk tegen je is.
  • Zolang je mensen niet kwetst, beledigd en uitscheld zeg je niet snel iets verkeerds. Leer dus om een gesprek te voeren met iemand die problemen heeft, verdrietig is, boos is of gewoon even zijn hart wil luchten. Toon begrip, luister en troost eventueel. Zo moeilijk is het niet, en deze mensen zullen je dankbaar zijn.
Het is een kwestie van opbouwen en oefenen. Schaam je vooral niet, en begin met positieve communicatie. Positief is altijd goed en leuk om te leren. En als dat goed gaat loop je ook niet meer weg als het gesprek toevallig eens minder positief is. Ook zul je minder snel verbaal over je heen laten lopen.

De 'flapuit'

De flapuit heeft vast al onbedoeld voldoende mensen gekwetst. Heeft hier wellicht problemen door gehad. Misschien zelfs wel verbroken vriendschappen en ruzies. En waarom? Omdat je je mond niet kon houden. Dus besloot je maar gewoon je mond te houden. Jouw eerlijkheid werd tenslotte beloond met problemen, dus is zwijgen beter.
Toch hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Er zijn twee trucks voor je. De eerste is: leer tot tien tellen voor je iets zegt. In die tien seconden denk je even snel na of die opmerking die je wilt plaatsen wel zo handig is op dit moment. Zou jij je erdoor beledigt en gekwetst voelen? Prima, houd de opmerking dan voor je. De tweede truck is: leer 'sorry' zeggen. Heb je er toch onverhoopt een kwetsende opmerking uitgeflapt? Biedt dan je oprechte excuses aan, dit doet vaak wonderen.

Bang om te praten

Deze groep heeft een probleem waar echt aan gewerkt moet worden. Dit gaat veel tijd en energie kosten en je zult jezelf regelmatig moeten overwinnen. Vaak kun je dit ook beter niet alleen doen. Je helpt hulp nodig om je vaardigheden (en die heb je best!) te ontwikkelen. Hiervoor zijn vele cursussen. Zoek er één uit in de buurt waar je je goed bij voelt. Niet alle cursussen zijn hetzelfde en het is voor jou heel belangrijk dat het goed voelt. Anders kom je namelijk geen stap verder. Je eigen goede gevoel is het belangrijkste, als je jezelf wilt overwinnen.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Opvoeden met open communicatie als hulpmiddelHet opvoeden van kinderen is niet zo makkelijk als iedereen denkt. Elk mens is namelijk uniek en heeft zijn eigen normen…
Wat bepaalt onze manier van communiceren?Wat bepaalt onze manier van communiceren?Er zijn veel manieren waarop wij communiceren. Onze manier van communiceren wordt beïnvloed door de situatie waarin we o…
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…

Eufemismen: slinkse verhullende woorden en beschrijvingenEufemismen: slinkse verhullende woorden en beschrijvingenWe gebruiken constant woorden die slinks verbloemen waar het eigenlijk om gaat. "Onze rente is gewijzigd", betekent: ver…
E-coach, voordelen van online coachingE-coach, voordelen van online coachingDe e-coach of coach online wordt steeds populairder. Waarom slaat het online coaching zo aan? Wat zijn de grote voordele…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.