Zet nooit gelijk je handtekening, maar neem bedenktijd

Zet nooit gelijk je handtekening, maar neem bedenktijd Eerst nadenken, dan pas doen is ons geleerd. Laat je dus nooit verleiden om te snel ja te zeggen, een handtekening te plaatsen, of een overhaaste impulsaankoop te doen. En als iemand toch onmiddelijk een antwoord of handtekening van je wilt, wees dan extra waakzaam en begin met nee te zeggen. Ondertekenen kun je altijd nog, als je eerst goed nagedacht hebt over de consequenties daarvan. Laat je dus niet overrompelen om te snel schriftelijk of digitaal akkoord te gaan. Wees dus op je hoede als de andere partij aandringt om gelijk het contract of de overeenkomst te ondertekenen.

Haastige spoed...

In onze gehaaste maatschappij zijn we in veel gevallen geneigd om snel te reageren en te handelen. Soms is een vlotte reactie inderdaad goed. Maar op het moment dat een ander iets van ons gedaan wil krijgen, dienen we voorzichtiger te zijn. Waarom zouden we namelijk niet eerst nadenken over een verzoek dat een ander ons doet, zodat we alle voors en tegens rustig tegen elkaar kunnen afwegen en we geen spijt krijgen van een te snel gegeven antwoord.

Mondelinge verzoeken

Het gevaar zit natuurlijk voornamelijk in de mondeling gestelde vragen, want als het om verzoeken per brief of per email gaat hebben we wel alle tijd en worden we niet zo gemakkelijk onder druk gezet om gelijk te reageren.

Niet alleen voordelen

Als een ander iets van je gedaan wilt krijgen zal hij/zij vaak uitsluitend de voordelen noemen en de nadelen bagatelliseren of in het geheel niet noemen. In onze consumptiemaatschappij wordt deze verkoopstrategie door alle producenten, reclamemakers en zelfs de overheid gehanteerd. Meestal beseffen we dat en komen we wel achter de verschillende nadelen van een aangeboden product of dienst, als we er een nachtje over hebben geslapen. Maar bij een te snel afgedwongen beslissing hebben we die gelegenheid natuurlijk niet.

Een presentatie

Het komt nogal eens voor dat er (in een zaal) via beamer, enz. plannen worden gepresenteerd aan een persoon of aan een groep personen, waarna tot slot de suggestieve vraag wordt gesteld: wat vinden jullie er van en zullen we op deze weg voortgaan. Laat je echter niet inpalmen door alle gebruikte lichtbeelden, filmpjes, speeches enz. Realiseer je goed dat de andere partij wellicht dagen lang heeft nagedacht over het voorstel en dat het niet eerlijk is dat jij nu binnen een minuut moet reageren. Je antwoord zou dus kunnen zijn, dat het er allemaal heel goed uitziet, maar dat je even over alles wil nadenken en ook met de andere aanwezigen wil overleggen en dat je nu dus niet zo snel met een afgewogen antwoord kunt reageren.

Ik moet er even over nadenken

Wil je morgen een dagje met me mee; kun je op de kinderen passen; heb je zaterdag vrij; kan ik je auto lenen; wil je voor me invallen; wat kost het omů enz. Veel van die vragen zul je misschien op het zelfde moment kunnen beantwoorden, maar leer eventueel af om altijd gelijk te reageren. Ik denk er even over na en ik bel je terug, is een heel prettig antwoord voor je zelf.

Je hoeft je niet te schamen dat je niet gelijk ja zegt maar eerst bedenktijd wil over een lastige vraag of aanschaf. Dat is geen teken van zwakte doch juist van sterkte. Dus hoe teleurgesteld de verkoper ook kijkt, daar hebben we maling aan. We hebben immers al genoeg ongebruikte impulsaankopen uit het verleden ergens in de kast liggen.

Contract of overeenkomst ondertekenen

Natuurlijk zijn er simpele dingen zoals ontvangstbewijzen, aanvraagformulier voor een brandverzekering etc, die we redelijk snel kunnen ondertekenen. Maar als het gaat om een arbeidscontract, concurrentiebeding of koopovereenkomst ligt dat toch wel anders. Als je naar de notaris moet om iets belangrijks te ondertekenen, word je meestal ook weinig tijd gegund om goed te lezen en af te wegen waarvoor je eigenlijk allemaal tekent. Waarom zou je de notaris daarom niet vragen om het concept enige dagen vooraf aan je toe te sturen zodat je de stukken rustig kunt doorlezen en eventueel met een ander kunt bespreken.

Zeg nee als je onder druk wordt gezet

Als je toch gedwongen wordt om snel te reageren en ja te zeggen op een voorstel, realiseer je dan dat nee zeggen vaak voor jou het beste uitpakt. De ander probeert je immers niet voor niets een jawoord te ontfutselen door je onder druk te zetten. en na een paar dagen kun je vaak alsnog akkoord gaan.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een concurrentiebeding?Werkgevers hebben de mogelijkheid om een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Hiermee kan hij voork…
Het concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding zit in een groot deel van alle arbeidscontracten die worden afgesloten. Dit beding beperkt de wer…
Teken nooit zonder bedenktijd contract of concurrentiebedingTeken nooit zonder bedenktijd contract of concurrentiebedingVraag bedenktijd voordat u een belangrijke overeenkomst ondertekent, ook al lijkt het dat alles in het contract klopt. A…
Concurrentiebeding na ontslagConcurrentiebeding na ontslagVeel mensen denken dat een concurrentiebeding na een ontslag niet meer geldig is. Niets is minder waar. Het is daarom be…

De verkooptechnieken van reclamemakers: zo werkt reclame"Even Apeldoorn bellen", "Het beste onder de zon", "Sterk spul, he?", "Wat er ook gebeurt". Slogans die we allemaal herk…
Juiste verpakking van slecht nieuws kan de klap verzachtenJuiste verpakking van slecht nieuws kan de klap verzachtenEen fraaie verpakking van een product of van een mededeling is vaak essentieel in het dagelijks leven. Want een cadeau z…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.