Flirten (voor jongens)

Flirten is de kunst van het verleiden. Bij de een zit het in zijn bloed, de ander wil wel maar twijfelt aan zijn flirtcapaciteiten. In feite is flirten iets wat al bestaat sinds de prehistorie, dus dat het in je zit staat genetisch vast. Maar hoe je de verleider in jezelf naar boven brengt, dat is een vraagstuk waar nog vele mannen en jongens mee zitten. In dit artikel vind je alle ins en outs over flirten, speciaal voor jongens.

Waarom flirten we?

Flirten is niet iets wat we alleen voor de lol doen. Als we geen interesse zouden tonen in het andere geslacht, dan zouden we ons niet voortplanten met als gevolg dat de mensheid uit zou sterven. Instinctief zijn we geneigd ons keurig aan de 'regels' van het flirten te houden, maar soms kunnen er flinke misverstanden ontstaan. Je kunt een bepaalde blik of gebaar verkeerd interpreteren of je geeft zelf de foute signalen. Dit kan voor gespannen en ongemakkelijke situaties zorgen. Vooral mannen vinden het moeilijk om de subtiele signalen van een vrouw juist te interpreteren en verwarren vriendelijkheid vaak met seksuele interesse. Dit komt niet doordat mannen dom zijn. Ze zien alleen geneigd de wereld meer seksueel te benaderen dan vrouwen dat doen. Het is uit onderzoek gebleken dat vrouwen van nature betere sociale vaardigheden hebben dan mannen. Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen inderdaad een soort communicatief gen hebben dat bij mannen ontbreekt. Maar met een beetje oefenen is het voor mannen ook prima mogelijk om die ‘onduidelijke’ vrouwen te begrijpen.

Waar kun je flirten?

Flirten kun je doen op vrijwel alle plaatsen die je kunt bedenken, maar niet alle plaatsen zijn even geschikt. Discotheken, nachtclubs en kroegen zijn uitstekende locaties. Tijdens feestjes en partijen is flirten volledig toegestaan, ook sport- en hobbyverenigingen zijn aanraders. Scholen en universiteiten zijn locaties die zich heel goed lenen voor het flirten. Flirten op het werk is lastig om in een hokje te plaatsen. Of flirten hier geschikt is hangt af van de collega’s en de werkvloer, en kan alleen worden ingeschat door het observeren van het gedrag van collega’s.

Wat draag ik voor kleding?

De kledingstijl is niet zozeer aan regels gebonden, maar zorg ervoor dat de kleding die je aantrekt een goede pasvorm heeft. Niet te strak, maar dus ook geen lubberend t-shirt. En laat die afgetrapte sneakers in de kast staan. Hoe lekker ze ook mogen zitten, het ziet er niet erg verzorgd uit. Zorg ervoor dat je er altijd schoon en fris uitziet, want een goede hygiëne is belangrijk en wordt zeer op prijs gesteld. Overdrijf niet met gel in je haar; het hoeft helemaal niet perfect te zitten. Als je een speciale gelegenheid hebt kun je een lekkere aftershave opdoen.

Hoe flirt ik?

Wanneer het op flirten aankomt, zijn vooral mannen geneigd te denken aan de verbale aspecten daarvan. Ze peinzen zich suf over wat ze moeten zeggen en wat voor woorden ze daarvoor moeten gebruiken. Feit is dat het gebruik van lichaamstaal, de manier waarop je kijkt, beweegt en praat, veel belangrijker is. Vooral in de beginfases van het flirten. Wanneer iemand jou ontmoet, bestaat haar eerste indruk van jou voor 55% uit jouw verschijning en lichaamstaal, voor 38% uit je manier van spreken en slechts voor een schamele 5% uit wat je daadwerkelijk zegt. Daarnaast zeggen uitdrukkingen en gebaren veel meer dan woorden. We kunnen wel iets zeggen, maar of we dat menen is volledig afhankelijk aan de gebaren, de houding en de uitdrukkingen die bij het praten gepaard gaan. Onthoud goed als je gaat flirten; het gaat niet om indruk maken, dus geen haantjesgedrag. Het is de bedoeling dat je haar op subtiele wijze duidelijk maakt dat je haar leuk vindt. Ben je verlegen, weet dan dat dit helemaal niet erg is en zelfs in je voordeel kan werken. Macho’s die denken dat ze iedereen kunnen krijgen worden door de meeste meisjes als arrogant, irritant en alles behalve aantrekkelijk beschouwd.

Kijk, maar staar niet

Je ogen zijn je belangrijkste flirtbenodigdheden. Omdat oogcontact maken zo intens is, beperken we het vaak alleen tot korte blikken. Juist omdat het zo intens is, is het maken van oogcontact tijdens het flirten zo belangrijk. Zelfs in een drukke ruimte op een feestje kun je een aantrekkelijk persoon die meters verderop staat duidelijk maken dat je haar leuk vindt, door haar blik enige tijd vast te houden. Een belangrijke waarschuwing voor het maken van oogcontact; kijk, maar staar niet. Als je gaat staren zal ze zich heel ongemakkelijk gaan voelen en is de kans klein dat ze terugkijkt. Het beste dat je kunt doen is het volgende: je maakt oogcontact, houdt haar blik ongeveer 3 seconden vast, om vervolgens weg te kijken. Hoe je nu weet of ze interesse in je heeft? Als ze even wegkijkt en vervolgens weer oogcontact met je maakt. Het is al helemaal duidelijk als ze er ook nog bij glimlacht. Kijkt ze niet meer terug of kon je haar blik niet vasthouden, dan zou het kunnen zijn dat ze niet geïnteresseerd is. Er is ook een mogelijkheid dat ze simpelweg te verlegen is om oogcontact te maken.

Bewaar afstand

De afstand tussen jou en haar is belangrijk tijdens het flirten, want als je het niet te nauw neemt kan het een erg ongemakkelijke situatie worden. Bovendien kan de afstand die zij zelf neemt je wijzer maken over haar gevoelens en reacties naar jou toe. Als je te dichtbij komt, en dan maakt het niet uit of dat frontaal is of aan de zijkant, dan merk je dat aan verschillende signalen. Je doelwit kan zich wegdraaien of oogcontact vermijden. Ook gevouwen armen, strak gekruiste benen en het masseren van de nek met de elleboog in jouw richting zijn tekenen die erop wijzen dat je te dichtbij komt. Wil je haar op een goede benaderen, dan moet je letten op het volgende: eerst moet je weten of ze enigszins interesse in je heeft door het maken van oogcontact. Probeer op een afstand van ongeveer 2 meter weer oogcontact te maken voordat je dichterbij komt. Als je twee stappen van haar verwijderd bent bevindt je je op de grens van sociale zone en de persoonlijke zone. Onthoud wel dat verschillende mensen anders kunnen reageren op afstand. Als je doelwit mediterraans is of uit Latijns-Amerika komt, dan zal zij zich sneller op haar gemak voelen dan iemand die uit het noorden komt. Hetzelfde geldt voor introverte en extraverte mensen, de eerste groep voelt zich minder snel op zijn gemak dan de ander.

De kracht van de aanraking

De ene persoon is fysieker aangelegd dan de ander, toch is het verstandig om op te passen met haar aan te raken. Iemand aanraken is namelijk een subtiele, maar zeer krachtige vorm van communicatie. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor aanrakingen dan mannen. Mannen zijn snel geneigd om te denken dat een aanraking van een vrouw een seksuele uitnodiging is. Wees als man dus behoedzaam. De arm is een goede, veilige plaats om haar even aan te raken. Als ze het maar niets vindt, zie je dat snel genoeg; wanneer ze haar arm wegtrekt, afstand creëert of wegdraait. Als ze je leuk vindt zal ze misschien signalen vertonen als het maken van meer oogcontact, dat ze dichter bij je komt, meer glimlacht, etc.

Openingszinnen en gespreksonderwerpen

Hoewel flirten voor het overgrote deel van lichaamstaal afhankelijk is, vereist het toch wel een zeker mate van conversatievaardigheden. Als iets een hersenkraker is, dan is het wel de manier waarop je een vrouw aanspreekt; de openingszin. Er zijn al honderden openingszinnen bedacht. Mannen speculeren welke hebben gewerkt en welke niet, en vrouwen lachen zich suf als een man komt aanzetten met een geforceerde of rare openingszin. Het liefst zouden we de perfecte, meest originele openingszin willen bedenken, maar de oplossing voor dit probleem is in feite een hele simpele. Pijnig je hersenen niet met het bedenken van een perfecte openingszin; de beste openingszinnen zijn namelijk degene waarvan bekend is dat het conversatiestarters zijn. Als je zegt: ‘lekker weertje hè?’ weet iedereen dat je een gesprek wilt aanknopen. Maar wat nou als je binnen zit, bijvoorbeeld in een disco of bar, dan kun je natuurlijk moeilijk over het weer beginnen. In dit
geval moet je inspiratie vinden in je omgeving. ‘Wat een drukte hier’ of ‘Wat een geweldige muziek draaien ze hier, vind je ook niet?’ hebben hetzelfde principe als het weerpraatje. Je hoeft helemaal niet geestig of grappig te zijn. Een vage opmerking die je op een vragende manier maakt volstaat perfect. Omdat het geen persoonlijke opmerking is, is het makkelijk voor haar om te reageren. Stel geen directe, open vragen als: ‘Wat vind je van het eten hier?’ want dan klinkt het als een eis. Aan haar respons kun je merken of ze met je wilt converseren. Over het algemeen geldt: hoe langer de respons, hoe beter. Ook als ze ‘ik’ gebruikt is het positief, als ze ‘ik’ en ‘jou’ in haar antwoord opneemt is het helemaal goed. Probeer dus gewoon een gesprek te beginnen, en denk niet aan het flirten. Waarover het gesprek gaat is niet belangrijk, als het maar over een leuk onderwerp gaat en je geen negativiteit uitstraalt door over van alles en nog wat te klagen. Een complimentje geven is zeker welkom. Net als de openingszin hoeft deze niet origineel of geestig te zijn, als hij maar oprecht is. Enkele voorbeelden zijn: ‘Leuk jasje heb je aan,’ of ‘Die ketting staat je leuk.’ Overdrijf niet met de hoeveelheid complimentjes, want daar zal ze zich aan gaan vervelen. Houd een complimentje simpel en draaf niet door, want een compliment kan ook verkeerd vallen en beledigend of beschamend worden opgevat. Het gebruiken van humor tijdens een gesprek kan geweldig werken als flirtmiddel, aan de andere kant kan het juist ook tegen je werken. Uit onderzoek is gebleken dat humor ervoor kan zorgen dat er een fijne, ontspannen sfeer ontstaat. Daarentegen kan een foute poging tot humor ervoor zorgen dat een flirt volledig doodvalt. Om dat te voorkomen, moet je als jongen oppassen dat je niet té veel humor gebruikt, aangezien dit de fout is die de meeste mannen maken. Ze hoeft niet onder de tafel te liggen van het lachen. Gebruik geen platte of grove humor, want dit wordt vaak niet als grappig beschouwd. Een opmerking als ‘Mooi weertje buiten,’ terwijl het giet van de regen, kan al een glimlach opwekken.

Een luisterend oor

Goed luisteren houdt niet in dat je je mond moet houden en roerloos aanhoort wat de ander zegt. Een goede luisteraar geeft feedback, bestaande uit verbale en non verbale signalen. Dit doe je om de ander duidelijk te maken dat je geïnteresseerd bent en dat je werkelijk luistert. Knikken, glimlachen en een aandachtige blik op je gezicht zijn non verbale signalen die je kan geven als feedback. Verbale feedback kun je geven door uitingen als ‘ah’, ‘ja’, ‘mmm’. Hier geef je mee aan of je het eens of oneens bent, en moedig je de ander aan door te praten. Luisteren is tijdens het flirten erg belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een goede feedback geven tijdens het luisteren werkt bij het maken van vrienden en het beïnvloeden van mensen.

Luister naar je instinct en maak je niet druk als een meisje je afwijst, want er blijven nog genoeg leuke meisjes over! Veel plezier!
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je of iemand met je flirtHoe weet je of iemand met je flirtWanneer iemand met je flirt is dat soms heel duidelijk merkbaar, maar soms ook niet. Als iemand een bekende van je is he…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Flirttips: Zo leer je flirten in een handomdraaiFlirten zorgt voor meer zelfvertrouwen, charisma en succes bij alles wat je wilt bereiken. Flirten brengt de liefde op j…

Ruzie maken of confronteren?Ruzie maken of confronteren?Overal waar mensen met elkaar te maken hebben ontstaan meningsverschillen. Maar hoe ga je daar goed mee om? Veel mensen…
Flirten (voor meiden)Er schuilt een flirter in ieder van ons. Flirten is een oerinstinct van de mens, het zit simpelweg in onze natuur. Maar…
Bronnen en referenties
  • http://www.sirc.org/publik/flirt.html
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.