Flirten (voor meiden)

Er schuilt een flirter in ieder van ons. Flirten is een oerinstinct van de mens, het zit simpelweg in onze natuur. Maar ondanks dat het in onze genen zit ingebakken, is het niet voor iedereen duidelijk hoe flirten in zijn werk gaat. Hoe gebruik je lichaamstaal om een ander te laten zien dat je interesse in hem toont? Hoe zie je dat het flirten werkt? Wáár kun je flirten? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je het aan moet pakken bij de jongens.

Waarom flirten we?

Ja, waarom doen we dat eigenlijk, flirten? Flirten is niet alleen iets menselijks. Ook in de dierenwereld wordt de kunst van het verleiden maar al te vaak toegepast. Het antwoord op deze vraag is dus eigenlijk heel simpel: als we niet zouden flirten, als we geen interesse zouden tonen in mensen van het andere geslacht, dan zouden we ons niet voortplanten. Met als gevolg dat de mensheid uit zou sterven. Flirten is dus essentieel voor ons bestaan en is niet alleen maar iets wat we doen omdat het leuk is. Maar leuk is het zeker! Het is een echte egoboost, zowel voor jou als voor hem. Dat we het van nature hebben meegekregen wil niet zeggen dat flirten voor iedereen gesneden koek is. Flirten bestaat namelijk uit allerlei ongeschreven regels en etiquette. Instinctief volgen we deze keurig op, zonder erbij na te denken. Wanneer je een regel aan je laars lapt kan flirten echter negatief uitpakken. Om communicatiemisverstanden te voorkomen, is het handig enkele regels van het flirten te onthouden en je eraan te houden.

Waar kun je flirten?

Flirten kun je doen op vrijwel alle plaatsen die je kunt bedenken, maar niet alle plaatsen zijn even geschikt. Discotheken, nachtclubs en kroegen zijn uitstekende locaties. Tijdens feestjes en partijen is flirten volledig toegestaan. In sommige gevallen is het beter om voorzichtig te zijn. In een kroeg bijvoorbeeld, is het gebied rond de bar geschikt om in te flirten omdat dit de zogenaamde ‘publieke zone’ is. Mensen die aan tafeltjes zitten hechten daarentegen meer waarde aan privacy, net als mensen die uit eten zijn in een restaurant. Scholen en universiteiten zijn locaties die zich heel goed lenen voor het flirten, omdat hier veel jonge mensen rondlopen en het gemakkelijk is contact te leggen. Flirten op het werk is lastig om in een hokje te plaatsen. Of flirten hier geschikt is hangt af van de collega’s en de werkvloer, en kan alleen worden ingeschat door het observeren van het gedrag van collega’s. Ook sport- en hobbyverenigingen zijn goede plaatsen om te flirten, vooral ook omdat je dan dezelfde interesse(s) deelt. Evenementen zijn toegestaan, zolang je geen mensen afleidt van datgene waar naar gekeken wordt. Waag het om te flirten op begrafenissen en op andere droevige bijeenkomsten, want hier wordt het zeker niet op prijs gesteld.

Wat draag ik voor kleding?

Als je van plan bent om te flirten, wil je er natuurlijk leuk uitzien. Hierbij moet je niet alleen uitgaan van wat er mooi uitziet, maar ook wat comfortabel zit. Je hoeft geen torenhoge hakken aan te trekken als je er absoluut niet op kan lopen. Als je flirt moet je je zeker voelen, en dat kun je niet als je bang bent om te vallen. Denk erom als je voor een sexy outfit gaat: don’t overdo it, hou het stijlvol. Óf een spannende decolleté, óf een kort rokje, maar niet allebei. Kleed je zoals jij je er lekker bij voelt, want dan kom je het meest natuurlijk over. Met make-up precies hetzelfde verhaal. Voor een look die er naturel uitziet gebruik je mascara, een oogschaduw in een aardekleurige teint en wat lipgloss. Heb je zin om breed uit te pakken, ga dan óf voor de ogen óf voor de lippen. Neem er de tijd voor om je make-up aan te brengen, zodat het er niet gekunsteld uitziet. Over het algemeen houden jongens niet erg van make-up, dus wees er voorzichtig mee. Een gezicht bedekt met poeder is echt niet aantrekkelijk!

Met wie flirt ik?

Uit onderzoek is gebleken dat partners die ongeveer even aantrekkelijk zijn, een langere relatie hebben dan partners die fysiek erg in aantrekkelijkheid verschillen. Natuurlijk is het erg moeilijk om te bepalen hoe aantrekkelijk je zelf bent, maar het zit er dik in dat je jezelf hierin onderschat. Uit onderzoeken komt naar voren dat veel vrouwen een slecht zelfbeeld hebben en hun eigen aantrekkelijkheid onderschatten. 80 % vindt zichzelf te dik en probeert een lichaamsvorm te krijgen dat ongeveer twee maten dunner is dan mannen aantrekkelijk vinden! Oftewel, heb iets meer vertrouwen in je eigen aantrekkelijkheid en kies iemand uit die er goed uitziet. Daarnaast is het af te raden met iemand te flirten die al bezet is. Als hij samen met zijn vriendin is, kan het voor heel wat ophef zorgen als jij vrolijk naar hem gaat zitten lonken. Flirt ook niet met iemand die er moe, verdrietig of kwaad uitziet, want de kans dat die persoon niet ingaat op je advances is groot.

Hoe flirt ik?

Je weet nu waarom je flirt, waar je moet flirten, met wie je moet flirten, maar nog niet hoe je nou eigenlijk moet flirten. Bij flirten draait bijna alles om lichaamstaal. Vrijwel elk lichaamsdeel, hoe onbeduidend het ook mag lijken te zijn, speelt hier een rol in. Een belangrijk detail dat je goed moet onthouden, is dat je (in tegenstelling tot in de dierenwereld) niet moet proberen indruk te maken op hem. Het gaat erom dat je iemand op subtiele wijze duidelijk maakt dat je hem leuk vindt. Als je ‘doelwit’ doorheeft dat je hem leuk vindt, zal zijn interesse in jou vanzelf groeien.

Je belangrijkste wapen: je ogen

Tijd om die zonnebril van je neus af te halen! Je ogen zijn je belangrijkste flirtbenodigdheden. Flirten met iemand die een zonnebril opheeft is dus af te raden. We zijn geneigd te denken dat ogen vooral bedoeld zijn om boodschappen te ontvangen, maar niets is minder waar; met onze ogen kunnen we extreem intense berichten verzenden. Omdat oogcontact maken zo intens is, beperken we het vaak alleen tot korte blikken. Met vreemden voorkomen we zelfs dat oogcontact langer dan één seconde duurt. Als we ons op een plaats bevinden vol onbekende mensen, duurt oogcontact over het algemeen zelfs een fractie van een seconde. Sommigen vermijden helemaal iemand aan te kijken. Juist omdat het zo intens is, is het maken van oogcontact tijdens het flirten zo belangrijk. Zelfs in een drukke ruimte op een feestje kun je een aantrekkelijk persoon die meters verderop staat duidelijk maken dat je hem leuk vindt, door zijn blik enige tijd vast te houden. De manier waarop je naar iemand kijkt, en vervolgens wegkijkt, is cruciaal tijdens het flirten. Maar let op, want een grote fout die je zeker moet zien te voorkomen is te lang kijken. Dit lijkt misschien een manier te zijn om de intensiteit te vergroten, maar zal juist averechts werken omdat het vijandelijk overkomt. Het beste dat je kunt doen is het volgende: je maakt oogcontact, houdt zijn blik ongeveer 3 seconden vast, om vervolgens weg te kijken. Hoe je nu weet of hij interesse in je heeft? Als hij even wegkijkt en vervolgens weer oogcontact met je maakt. Het is al helemaal duidelijk als hij er ook nog bij glimlacht. Kijkt hij niet meer terug of kon je zijn blik niet vasthouden, dan zou het kunnen zijn dat hij niet geïnteresseerd is. Er is ook een mogelijkheid dat hij simpelweg te verlegen is om oogcontact te maken. Om daarachter te komen moet je observeren hoe hij zich gedraagt in het bijzijn van andere mensen. Als je ziet dat hij weinig oogcontact maakt met anderen en verlegen of zelfs nerveus is, dan is het een kwestie van verlegenheid. Je kunt besluiten om het te laten gaan of het te zien als een uitdaging.

Don’t worry, be happy!

Mooi zijn is mooi meegenomen, maar uitstraling is vele malen belangrijker dan een knap gezicht. Wees vrolijk, doe vrolijk, lach! Want als je lacht ben je het meest aantrekkelijk. Je laat zien dat je een mens bent dat blij door het leven gaat en positiviteit uitstraalt. Bovendien kom je dan zelfverzekerd over, en dat vindt hij zeker aantrekkelijk. Je ziet genoeg meisjes en vrouwen rondlopen die arrogant en/of quasi mooi proberen te kijken, en dan ook nog verwachten dat ze veel sjans krijgen. Wees zo niet. Glimlachen naar je ‘doelwit’ tijdens het flirten is niet noodzakelijk, maar is zeker een charmant gebaar. Eng? Zorg dan dat je al lacht op het moment dat je hem aankijkt, doordat bijvoorbeeld een vriendin iets grappigs vertelde.

Wat doe ik met mijn armen en benen?

Niet alleen je gezicht is belangrijk, je hele lichaam speelt een rol tijdens het flirten. Zorg ervoor dat je houding open is; dat houdt in, geen armen voor je borst gekruist en je schouders naar achteren. Speel een beetje met je haar, met de steel van een wijnglas of met je armband. Wil je de aandacht op je benen vestigen, sla dan je benen herhaaldelijk over elkaar heen. Liever de aandacht op je boezem, dan speel je bijvoorbeeld met je kettinkje. Maar overdrijf het niet, je wilt niet overkomen als een krolse kat.

Met hem aan het woord: wat nu?

Als het je lukt een gesprekje met hem aan te knopen, houd dan in je achterhoofd dat het gewoon een gesprek is en je niet je best hoeft te doen. Dat vermindert de druk. Nog een feitje waardoor het minder eng blijkt te zijn om met hem te praten: als hij jou voor het eerst ontmoet let hij voor 55% op jouw verschijning en lichaamstaal, voor 38% op je manier van spreken en wat je in werkelijkheid zegt telt maar voor 7% mee. Het is dus vooral belangrijk om te letten op de manier waarop je praat, de woorden die je kiest zijn minder belangrijk. Je manier van praten hangt af van verschillende factoren: de toon van de stem, het volume, de toonhoogte en de snelheid waarmee je spreekt. Probeer eens uit hoe je het woord ‘ja’ kan laten klinken. Je zult merken dat je door je stem te veranderen allerlei verschillende emoties in dat woord kan laten doorklinken, van dol enthousiasme tot ongeloof tot verveling. Als je met je ‘doelwit’ praat is het dus heel belangrijk om te letten op wat voor manier je praat; praat je monotoon, met weinig variatie in toonhoogte, dan kom je saai en verveeld over. Spreek je daarentegen erg luid, met veel variatie in toonhoogte, dan is het weer te druk en te overweldigend. Probeer een middenweg te vinden door duidelijk te praten, met genoeg variatie in toonhoogte, zodat je zijn aandacht vast houdt. Je kunt afwachten tot hij naar je toe komt om te praten, maar je kunt ook zelf proberen een gesprek op gang te brengen. Gebruik iets uit de directe omgeving waar je over kunt beginnen; denk aan het weer, wat hij aan heeft, wat hij aan het doen is, etc. Zogenaamde origineel openingszinnen zijn helemaal niet nodig! Hou het gesprek lekker luchtig, stort niet je wel en wee over hem uit en overdrijf niet met complimentjes.

Eindelijk, nu kan ik mijn klauwen in hem slaan!

Niet zo overhaast! De ene persoon is fysieker aangelegd dan de ander, toch is het verstandig om op te passen met iemand aan te raken. Iemand aanraken is namelijk een subtiele, maar zeer krachtige vorm van communicatie. Zelfs de kleinste aanraking kan al, volgens wetenschappelijk onderzoek, een drastische uitwerking hebben tijdens een ontmoeting tussen vreemdelingen. Als je gaat flirten moet je goed weten waar je mee bezig bent als je iemand aanraakt, want als je het verkeerd doet kun je het flink verpesten. Ondanks het feit dat het per cultuur en per persoon kan verschillen, zijn er wel enige basisregels voor aanraken. De eerste is: wees voorzichtig. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor aanrakingen dan mannen, maar dat betekent niet dat je als vrouw ook voorzichtig moet zijn. Mannen kunnen namelijk al snel denken dat het een seksuele uitnodiging is. De arm is een goede, veilige plaats om hem even aan te raken. Als hij het maar niets vindt, zie je dat snel genoeg; wanneer hij zijn arm wegtrekt, afstand creëert of wegdraait. Als hij je leuk vindt zal hij misschien signalen vertonen als het maken van meer oogcontact, dat hij dichter bij je komt, meer glimlachen, etc. Gebeurt het laatste, dan kun je hem nogmaals aanraken op de arm. Reageert hij hier ook goed op, dan kun je nog een stapje verder gaan door zijn hand aan te raken. Denk er wel aan dat dit veel persoonlijker is dan de arm, dus houdt het kort en snel. Reageert hij hier niet goed op, dan hoeft het niet gelijk te betekenen dat hij je niet leuk vindt. Misschien is hij er gewoon nog niet aan toe om zo persoonlijk met je om te gaan, en kun je beter nog even wachten. Op deze manier kun je steeds een stapje verder gaan in het aanraken. Denk eraan dat je hem steeds tweemaal op dezelfde plaats aanraakt, zodat je zeker weet dat hij het toestaat.

Wees niet bang dat het je niet lukt; het moet wel een erg stijve hark zijn wil hij niet een klein beetje interesse in je tonen. En er blijven nog altijd genoeg leuke andere jongens over om het bij te proberen. Have fun!
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
7 tips voor flirten met lichaamstaal7 tips voor flirten met lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden, en meer dan 70% van onze communicatie verloopt via lichaamstaal. Indien je dus…
Hoe weet je of iemand met je flirtHoe weet je of iemand met je flirtWanneer iemand met je flirt is dat soms heel duidelijk merkbaar, maar soms ook niet. Als iemand een bekende van je is he…

Flirten (voor jongens)Flirten is de kunst van het verleiden. Bij de een zit het in zijn bloed, de ander wil wel maar twijfelt aan zijn flirtca…
Hoe kom ik van die callcenters af?Callcenters je kent het wel, bedrijven die altijd tijdens het eten bellen met altijd de standaard vraag “bel ik gelegen…
Bronnen en referenties
  • http://www.sirc.org/publik/flirt.html
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.