Hoe overwin je Spreekangst?

Hoe overwin je Spreekangst? Presenteren is eng. Je staat voor een volle zaal en alle ogen zijn op jou gericht. Het zweet breekt je al los bij alleen het idee al. Maar wat kan je doen? Je hebt je presentatie tot in de puntjes voorbereid, en het moment dat je voor de groep toehoorders komt te staan is dan daar. Hoe werk je je nu door de presentatie heen? Daarvoor kun je bepaalde technieken toepassen, waardoor je je onbezorgd door je presentatie heen werkt en er misschien ook wel eens van zou kunnen gaan genieten.

Spreekangst

Iedereen heeft spanningen als hij voor een groep mensen staat. Voor de een is deze spanning juist een kick, maar de ander leidt onder echter spreekangst. Verschijnselen van spreekangst kunnen zijn:
  • Snelle en hoge ademhaling, wat gevolgen kan hebben op je stem
  • Benauwdheid
  • Transpireren
  • Warm krijgen en gaan blozen
  • Misselijkheid
  • Stotteren

In feite heeft een persoon geen angst voor het spreken zelf. Echter in een ander situatie (geen presentatie of spreekbeurt) is er niets aan de hand. Het is de angst voor je toehoorders. Wat zullen de mensen wel niet van me vinden. Hoe zullen ze reageren als ik fouten maak?

Je kunt jezelf echter trainen om de verschijnselen van spreekangst te voorkomen.

Vóór de presentatie

Zorg er allereerst voor dat je je presentatie goed voorbereidt. Je weet precies welke informatie in welk deel van je presentatie je wilt vertellen.Lees meer over het voorbereiden van een presentatie in het artikel Een presentatie voorbereiden . Het oefenen van de presentatie thuis voor een spiegel kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Bekijk uzelf en zeg eerlijk wat u ervan vond.

Bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen. Het publiek kan met tomaten gaan gooien, je kan flauwvallen. Erg onwaarschijnlijk allemaal toch? Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat er eigenlijk niet zo veel fout kan gaan. De toehoorder is ook gewoon een mens, en die begrijpt en accepteert een menselijke fout.

Ben op tijd aanwezig, zodat je een praatje kan maken met je toehoorders. Zo zul je de toehoorder meer gaan zien als persoon i.p.v. iets wat je bang maakt.

Doe ademhalingsoefeningen. Je moet ervoor zorgen een lage ademhaling te hebben, dit wil zeggen, door je buik ademhalen. Door spanning kan dit veranderen in een hoge ademhaling.
Met de volgende ademhalingoefeningen kun je een lage ademhaling bereiken:
  • Probeer goed te gapen en je uit te rekken, dit ontspant de spieren in je romp.
  • Adem diep in, bij het uitademen zeg je een zin bijvoorbeeld: ‘Ik heb een lage ademhaling’. Ben hierbij heel bewust bezig met die lage ademhaling.
  • Ga gestekt op de rug liggen. Ontspan al de spieren. Als dit moeilijk is doe het dan spier voor spier. Begin met de spieren in je romp (buik, rug) ga dan steeds verder naar de ‘uiteindes’ van je extremiteiten. (dus van bovenbenen naar tenen, en van bovenarmen naar vingers) Houdt vervolgend de schouders stil en leg een boek op uw buik. Concentreer op de lage ademhaling. Het boek moet nu met elke ademhaling ophoog en omlaag bewegen.

Tijdens de presentatie

Concentreer je tijdens de presentatie op de boodschap die je wilt overbrengen. Dit haalt je focus van je toehoorders af. Bedenk je hierbij dat het je toehoorders te doen is om je boodschap. Ze komen voor de informatie die je te vertellen hebt, niet voor jou persoonlijk.

Mensen met spreekangst zijn geneigd om zich te verschuilen achter een visueel hulpmiddel. Zorg dat je dit niet doet. Kijk dus niet constant op je projectiescherm, maar kijk het publiek aan, hoe moeilijk dit ook kan zijn in het begin. Als je het eng vindt om mensen in de ogen te kijken, kun je ook net over de toehoorders heen kijken. Vermijd wel dat je naar 1 punt gaat staren.

Als je tijdens een presentatie even vastloopt, raak dan niet in paniek. Neem even een tijdje voor jezelf. Haal even diep adem. Denk even na wat je wilt vertellen en begin dan opnieuw. Bedenk hierbij dat voor jou de pauze veel langer lijkt dan het daadwerkelijk duurde.

Nog wat tips

  • Neem je presentatie op op video en bekijk deze video achteraf. In het begin zal het raar zijn om jezelf terug te zien (en vooral te horen) maar zodra je hieraan gewend bent, probeer dan objectief naar de video te kijken. U zult zien dat de uiterlijke kenmerken van uw spreekangst wel meevallen.
  • Grijp elke kans om een voor een groep te spreken aan, je zult merken dat het steeds minder eng wordt. Je zult zien dat het best goed gaat, en dat je steeds meer vertrouwen krijgt. Misschien ga je het zelfs wel leuk vinden!
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met spreekangstNiks is vervelender dan dat je niet kan laten zien wat je in je mars hebt. Stel, je wilt een grote groep mensen overtuig…
Spreekangst bij kinderenVeel kinderen hebben last van spreekangst. Ze worden nerveus bij het idee om hardop een stukje te moeten voorlezen, een…
Spreekangst overwinnenSpreekangst overwinnenSpreken voor een grote groep mensen is iets wat een groot aantal mensen liever niet doet. De gedachte hieraan maakt vele…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…

Geloofwaardigheid van de mediaGeloofwaardigheid van de mediaDe krant en het nieuws zijn twee belangrijke bronnen van informatie voor ons. Helaas komt het regelmatig voor dat deze i…
Structuur aanbrengen in je presentatieOm informatie over te brengen in je presentatie is structuur heel belangrijk. Structuur zorgt ervoor dat je de informati…
Bronnen en referenties
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.