Hoe kun je leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen
Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen tegen de dingen die ze eigenlijk niet willen doen. Maar als je voor de zoveelste keer bij iemands nieuwe huis aan het klussen bent, of jij bent weer degene die tegen je zin voor de hele familie kookt met kerst, is het misschien tijd om te oefenen met nee zeggen. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd voor jezelf over houdt en voor de dingen die je wel leuk vindt.
Bedenk waarom je geen nee kunt zeggen
Waarom zeg je eigenlijk altijd ja op dingen waar je liever nee tegen zou zeggen? Ga eens goed na bij jezelf hoe dit komt. Is het altijd bij dezelfde mensen, bijvoorbeeld familie, vrienden, of juist op je werk. Is het omdat je bang bent mensen teleur te stellen, ben je bang voor conflict, wil je graag aardig gevonden worden, of wil je graag een promotie op je werk en denk je dat je die zo kunt krijgen. Als je erachter komt waarom je het zo moeilijk vindt om nee te zeggen, wordt het ook duidelijker voor jezelf waarom je je schuldig voelt als je wel nee hebt gezegd.
Leren om nee te zeggen is in feite leren om beter te communiceren. En dit is een vaardigheid die van pas kan komen in alle aspecten van je leven, bijvoorbeeld op je werk, in je relaties, bij je familie en bij je vrienden. Het is bijvoorbeeld beter om nee te zeggen tegen een nieuw project, zodat je je kunt focussen op lopende projecten, in plaats van teveel werk aan te nemen en alles af te raffelen.
De voordelen van vaker nee zeggen
Denk eens goed na over wat er zou gebeuren als je vaker nee zegt, wat zijn de voordelen. Je zult meer tijd hebben voor de dingen die je wel graag doet. En je komt niet in tijdnood voor bepaalde deadlines omdat je te veel werk hebt aangenomen. Bedenk je dat het ok is om wat vaker nee te zeggen. Vaak zullen de vragers jouw nee best accepteren, en hoeft het helemaal geen conflicten op te leveren. En als jij meer tijd hebt voor de dingen die je gelukkig maken zullen de mensen om je heen dat merken aan je humeur.
Dat nee zeggen tegen bepaalde dingen die je niet wilt doen veel voordelen heeft, betekent natuurlijk niet dat je altijd tegen alles nee moet zeggen. Als je vrienden of familie je om hulp vragen met dingen is het ook goed om af en toe wel ja te zeggen. Er is niks mis met af en toe dingen doen voor anderen, maar je moet het niet overdrijven het het hoeft niet ten koste te gaan van jouw plezier in je leven.
Wees vriendelijk, beleefd en eerlijk
Als je op een aardige manier nee zegt op een vraag om iets te doen, zullen mensen het je minder snel kwalijk nemen. Dus wees vriendelijk en beleefd, maar resoluut. Zorg dat je zelfverzekerd over komt als je nee zegt, want anders gaan de vragers proberen je alsnog over te halen om ja te zeggen.
Verzin geen uitgebreide smoezen over waarom je niet kunt helpen met verhuizen, maar wees eerlijk over waarom je niet komt helpen. Als je een excuus verzint bestaat de kans dat de vrager erachter komt dat je hebt gelogen, en dit zorgt voor vervelende situaties. Veel vervelender dan wanneer je gewoon eerlijk was geweest.
Je hoeft niet altijd een reden op te geven over waarom je iets niet kunt of niet wil doen. Je kunt gewoon zeggen dat het niet kan, de meeste mensen zullen dit accepteren zonder verdere vragen te stellen.
Oefenen met nee zeggen
Als je het nog steeds moeilijk vindt om nee te zeggen kun je hier wat mee oefenen. Je kunt dit doen in echte situaties waarbij iemand je vraagt om wat te doen, of je kunt simpele scenarios oefenen met een vriend of vriendin.
Bij oefenen in het echt kun je beginnen om nee te zeggen op kleine dingen. Begin met nee zeggen tegen mensen die je wat willen verkopen in de stad, tegen telemarketers, tegen het uitlaten van de hond van de buren als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt, etc. Door nee te zeggen op kleine dingen leer je hoe je het beste nee kunt zeggen, en ook dat je niet bang hoeft te zijn voor de reacties van anderen als je nee zegt. Zo kun je langzaam opbouwen naar nee zeggen op grotere dingen en klussen. En je leert om te gaan met het schuldgevoel van nee zeggen, en als je merkt dat mensen het vaak niet erg vinden als je nee zegt kun je leren om dat schuldgevoel helemaal kwijt te raken.
Je kunt ook wat scenarios gaan oefenen met een gesprekspartner. Verzin een paar situaties waarin je normaalgesproken vaak ja zegt tegen dingen die je eigenlijk niet wil doen. Probeer nu een paar rollenspellen te spelen. Laat je gesprekspartner op verschillende manieren reageren, dus bijvoorbeeld accepteren van de nee, proberen je te overtuigen om toch ja te zeggen, of boos worden. Door verschillende gesprekken te oefenen kun je al doende argumenten verzinnen om nee te zeggen, en oefenen met zelfverzekerd overkomen wanneer je nee zegt.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo leer je assertief te zijn!Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Assertief zijn zit…
Als je van nature direct bentAls je direct bent, maak je niet altijd vrienden. Er zijn nogal wat mensen die een directe medemens niet altijd op prijs…