Hoe kun je leren nee te zeggen?
Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen. Wanneer iemand iets van je vraagt doe je het, ook al heb je er eigenlijk geen zin in.
Geen nee kunnen zeggen
Mensen die
moeite hebben om nee te zeggen, zijn veel bezig met dingen doen voor anderen. Dit kan voldoening geven, maar op gegeven moment wordt de belasting te groot. Mensen doen steeds vaker een beroep op je en wanneer men dan je hulp inroept, ga je dit met steeds meer tegenzin doen, maar je doet het toch maar. Doordat je geen nee kunt zeggen, houd je het probleem in stand. Je doet dingen die tegen je gevoel ingaan en je komt veel te weinig aan jezelf toe. Het geen nee kunnen zeggen kan zo ver gaan, dat je een
burn out krijgt.
Hoe kun je leren om nee te zeggen?
Mensen die geen nee kunnen zeggen zijn vaak vriendelijke en zachtaardige mensen. Ze willen graag aardig gevonden worden en vermijden conflicten. Wanneer iemand hen iets vraagt durven ze geen nee te zeggen, ook al hebben ze er eigenlijk geen zin in of hebben ze eigenlijk al iets anders om te doen. Om beter nee te kunnen zeggen, moet je assertiever worden. Assertief zijn betekent dat je voor jezelf kunt opkomen en dat je durft te zeggen wat je wel en niet kan of wil doen. Wanneer je assertiever bent, heb je meer tijd voor jezelf over en je ontwikkelt meer eigenwaarde. Nee zeggen kan in eerste instantie een schuldgevoel geven, maar nadat je eraan gewend bent kan het juist een gevoel van opluchting en veel meer zelfvertrouwen geven.
Hoe kun je op een goede manier nee zeggen?
Op een goede manier nee zeggen doe je door kort en duidelijk te zijn. Wanneer iemand je bijvoorbeeld vraagt om op de kinderen te passen zeg je: nee sorry, ik kan niet. Ga niet uitleggen waarom je niet kan. Daarmee geef je de vrager de gelegenheid om aan te dringen je plannen te wijzigen. Je kunt ook aangeven dat je het wel vervelend vindt om nee te zeggen. Bijvoorbeeld: Ik vind het vervelend om nee te moeten zeggen, maar ik kan niet. Misschien een andere keer. Wanneer je te maken hebt met hele vasthoudende mensen, dan kun je de vraag krijgen waarom je dan niet kan. Doe dit alleen af met: ik heb al een afspraak. Dat je misschien alleen maar een afspraak met jezelf hebt doet niet ter zake. De vrager hoeft niet te weten dat je van plan was om bijvoorbeeld met een spannend boek lekker in bad te gaan liggen.
Je schuldig voelen als je nee zegt
De eerste keren dat je nee zegt zal je merken dat je je
schuldig voelt. Wellicht denk je in je achterhoofd: "ik had best even tijd vrij kunnen maken voor die persoon, een boek lezen kan morgen ook". Natuurlijk had dat gekund, maar wanneer je moeilijk nee kunt zeggen, dan staan er morgen weer mensen op de stoep en kom je nooit aan dat spannende boek toe en zul je jezelf niet kunnen ontspannen en bijtanken.
Natuurlijk is het belangrijk om er te zijn voor anderen, maar het is ook belangrijk om ook aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen. Natuurlijk mag je mensen helpen zoveel je wilt en kan, maar daar ligt de grens: willen en kunnen. Als de boog te gespannen staat en je veel te veel hooi op je vork neemt, en je geen of weinig tijd voor jezelf overhoudt, is het niet goed om altijd ja te zeggen. Wanneer je altijd ja zegt, zullen mensen veel sneller met hulpvragen naar je toe blijven komen omdat je zo "makkelijk" bent.
Leren nee zeggen lukt me niet
Wanneer het je na een aantal maal proberen echt niet lukt om nee te zeggen, of wanneer je je iedere keer enorm schuldig blijft voelen als je nee hebt gezegd, dan moet je hulp zoeken om hier overheen te komen. Zoek hulp bij een
psycholoog. Een psycholoog kan je coachen om assertiever op te treden en om nee te leren zeggen zonder je schuldig te voelen.