3 manieren om contact te maken met lichaamstaal
Groeten en contact maken via lichaamstaal, hoe werkt dat? We begroeten elkaar allemaal, bijvoorbeeld via een handdruk of een kus. Ook maken we allemaal contact met elkaar. Maar hoe kunnen we dit het beste toepassen met onze lichaamstaal. Wat voor handdruk pas je bijvoorbeeld toe? En hoe kan je via lichaamstaal makkelijk contact maken? Op deze vragen wordt antwoord gegeven.
Handdruk
In onze samenleving begroeten we elkaar meestal behalve met woorden ook met een handdruk of een of meerdere kussen.
Zonder dat veel mensen er weet van hebben kan een handdruk precies aangeven hoe iemand zich voelt, of wat voor karakter hij/zij heeft. Weet jij zelf of je een goede handdruk hebt? Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe mensen elkaar een hand kunnen geven.
- Dominante handdruk: Wanneer je een dominante handdruk toepast dan zorg je ervoor dat jou hand boven ligt, dus met je handpalm naar beneden. Je geeft hiermee (on)bewust het signaal af dat je hoger staat dan de ander, vaak zie je heel zelfverzekerde mensen deze handdruk toepassen. Echter geef je hiermee dus meteen aan dat je dominant wilt zijn over de ander.
- Vinger handdruk: Wanneer je als handgever enkel de vingers van de ander vastpakt wil je daarmee de controle bij jezelf houden, je ziet dit vaak bij personen die zelfverzekerder over willen komen dan ze daadwerkelijk zijn.
- Twee handen: Een handdruk met twee handen zie je vaak voorkomen bij politici, het geeft vaak een gevoel van vertrouwdheid aan de ander. Echter kan dit ook averechts werken indien je de ander nog niet zo goed kent, hij/zij kan dit dan beoordelen als niet gemeend.
- Slappe handdruk: iedereen kent het wel, of heeft het wel eens meegemaakt. Een slappe hand geven of krijgen, hiermee straal je onzekerheid uit. Ook kan je een slappe hand verwachten wanneer de ander zich verplicht voelt om een hand te geven. Bijvoorbeeld tijdens een potje voetbal wanneer iemand een lompe overtreding maakt, en de scheids wijst erop dat je de ander een hand geeft. Hierbij wordt vaak een slappe hand gegeven.
- Krachtige handdruk: Ook de te krachtige handdruk wordt vaak uit onzekerheid gegeven, veel mensen willen dan zeker overkomen maar zijn even vergeten dat de ander ook pijn kan ervaren
Zoals je ziet kan een handdruk dus een heleboel vertellen over een persoon, wat nu de perfecte handdruk is? Daar moet je zelf mee experimenteren, jezelf bewust zijn van wat voor hand je geeft.
Kussen
In elke cultuur wordt er anders omgegaan met kussen, zo is het in onze ( Nederlandse ) cultuur gebruikelijk dat we elkaar twee of drie kussen geven op de wang tijdens een verjaardagsfeestje. In andere culturen kan het zomaar zijn dat mensen elkaar kussen die elkaar nauwelijks kennen bijvoorbeeld op straat tijdens het groeten. Kijk dus niet verbaasd op wanneer je twee mensen elkaar ziet kussen op straat tijdens een vakantie in een ver land.
We kussen grotendeels onbewust via lichaamstaal, denk maar eens aan de volgende vraag: Hoe kan het dat we altijd weten welke wang er eerst gekust wordt. Het antwoord is dus via lichaamstaal, via het onbewust aankijken voordat we kussen geven we met onze ogen de richting aan welke wang het eerst gekust wordt.
Contact maken via lichaamstaal
Tegenwoordig wordt er steeds minder contact gemaakt binnen onze maatschappij, terwijl blijkt dat veel mensen het toch erg prettig vinden om contact te hebben. Hieronder volgt een fasemodel met hoe men contact maakt via lichaamstaal.
Fase 1: Afwachtend en weerstandig
Tegenwoordig blijven vreemden van elkaar vaak in fase 1 hangen, soms willen beiden personen wel contact maken maar ze weten niet hoe, of ze denken dat dit abnormaal is. Denk bijvoorbeeld aan een busreis of treinreis. In fase 1 zit je vaak met een gesloten houding naast elkaar en probeer je er alles aan te doen dat er geen contact komt met elkaar.
Zo wordt er vaak zoveel mogelijk ruimte van elkaar gehouden, geen oogcontact gemaakt etc.
Fase 2: Belangstelling
In deze fase ga je gericht door middel van lichaamstaal proberen contact te zoeken, dit kan wel eens mislopen maar dan weet je in ieder geval wel waar je aan toe bent. Belangstelling kan je creëren door onder andere kort oogcontact te zoeken of te glimlachen. Echter is het ook vaak erg handig om een voorwerp te gebruiken om belangstelling te wekken, bijvoorbeeld een nieuwsbericht in de krant. Begin er gewoon eens over met de ander, en mocht dit niet lukken dan weet je ook genoeg.
Fase 3: Aandacht
Wanneer fase 2 goed doorstaan is dan heb je elkaars aandacht, je kunt nu via lichaamstaal bijvoorbeeld handgebaren inzetten, glimlachen etc. Verder ga je natuurlijk verbaal een gesprek aan met de ander.
Fase 4: Ontspanning
Als je eenmaal echt in een gesprek zit met de ander dan ben je in een ontspannen sfeer terecht gekomen, je gebruikt je lichaamstaal om je gesprek te versterken.
Zelf oefenen?
- Let de eerstvolgende keer eens op je eigen handdruk en die van de ander. Wat voor handdruk geef jij? En wat voor handdruk ontving je? Welk gevoel kreeg je hierbij?
- Probeer eens contact te maken met een vreemde, bijvoorbeeld in de bus of gewoon ergens op straat. Doe dit aan de hand van het fasemodel en bedenk in welke fase jij je steeds bevindt.
Lees verder