Manipulatietechnieken

Hoe komt het dat de ene persoon heel makkelijk dingen voor elkaar krijgt bij anderen en de ander niet? Dit is simpelweg omdat men kennis heeft van manipuleren. Sommige zijn er uit zichzelf al heel goed in, anderen moeten dit aanleren. Indien jij manipulatie toe wilt passen zijn er een aantal technieken die je toe kunt passen.

Wat is manipulatie?

Manipulatie is een begrip uit de psychologie, en hiermee wordt bedoeld: Het voor elkaar krijgen van bepaalde zaken bij een ander zonder dat je daarbij goede argumenten nodig hebt. Je probeert met manipulatie dus het gedrag of iemand's mening te veranderen. Vaak wordt manipulatie als iets slechts gezien, terwijl als je begrijpt wat manipulatie precies inhoudt je het juist ook op een heel goede manier toe kan passen waarbij een win-win situatie gecreëerd wordt. Manipulatie zien we overal om ons heen, daarom is het wel belangrijk om een beetje te begrijpen hoe het werkt. Gelukkig zijn er een heleboel technieken/tactieken die ons kunnen helpen met manipuleren.

Verschillende manieren om te manipuleren

We onderscheiden de volgende manipulatietechnieken
  • De judotactiek
  • Handelen met voorkennis
  • Eenzijdige informatie verstrekken
  • De salamitactiek
  • De schaaktactiek
  • Goochelen met tijd
  • het onmogelijke voorstellen
  • De aanhouder wint
  • Een vertragend verzet voeren
  • Verdeel en heers

De judotactiek

Bij judo zie je vaak dat men elkaar nadoet in bewegingen. Nu kan je dit meebewegen ook toepassen tijdens manipulatie. Dus voordat je met eigen voorstellen komt kan je doen alsof je het eens bent met de ander. Totdat je hem/haar een paar keer gelijk hebt gegeven en dan kan je met je eigen inbreng ( manipulatie ) komen.

Handelen met voorkennis

Zorg ervoor dat je voorkennis hebt van degene die je wilt manipuleren. Hoe meer voorkennis hoe beter, hoe meer je namelijk weet over de ander hoe beter je dit kan gebruiken tijdens het manipuleren.

Eenzijdige informatie verstrekken

Hiermee wordt bedoeld dat je enkel dingen vertelt die positief zijn voor jou. Je zou denken dat dit als misleiding wordt ervaren maar vaak is dit niet het geval. Denk bijvoorbeeld aan een reclame waar alleen maar positieve dingen worden verteld, iedereen weet dat er ook negatieve kanten aan het product zitten en toch besluiten veel mensen het te kopen.

De salamitactiek

De salamitactiek houdt in dat je informatie in stukjes splitst. Zo is het niet verstandig om meteen met een groot voorstel te komen, maar kan je dit beter opsplitsen zodat de ander dit stukje bij beetje kan verwerken.

De schaaktactiek

Dit is een aanvulling op de salamitactiek, hierbij vertel je niet enkel in kleine stukjes maar denk je van te voren strategisch na over de te nemen stappen. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de mogelijke reactie van de ander.

Goochelen met tijd

Hiermee wordt bedoeld dat je indien mogelijk speelt met de tijd. Zo kan je verzwijgen dat iets lang gaat duren door te zeggen: 'We hebben alle tijd'. Wees dus niet geheel reëel met de benodigde tijd voor een taak.

Het onmogelijke voorstellen

Indien de ander het niet helemaal eens is met je voorstel bedenk dan eens een onmogelijk voorstel, dit zal verwarring veroorzaken waardoor het eigenlijke voorstel ineens weer veel aantrekkelijker wordt. Zorg er dus voor dat jouw voorstel altijd de meest positieve is vergeleken met je alternatieve voorstellen.

De aanhouder wint

Blijf doorzetten met een voorstel, vaak zie je dat iets de eerste keer afgewezen wordt en vervolgens toch aangenomen wordt in een tweede of latere poging.

Een vertragend verzet voeren

Dit is een beetje een slinkse manier om je zin te krijgen. Hierbij vertraag je een project wat al gaande is waardoor de kans dat het gaat mislukken groter wordt. Hierdoor kan jij weer met je alternatief komen, en de kans is groot dat anderen nu het belang van jou alternatief wel inzien.

Verdeel en heers

Wanneer je meerdere mensen wilt manipuleren is het slim om iedereen af en toe apart te spreken. Hierbij is het belangrijk dat je iedereen een beetje tegen elkaar opzet d.m.v voorrechten te geven of sympathie uit te spreken. Hierdoor zien de anderen elkaar als vijand maar ziet iedereen apart jou als leider.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Iedereen kan manipulerenIedereen kan manipulerenStrikt genomen kan iedereen manipuleren en komt het in alledaagse dingen voor. Toch kiest niet iedereen er voor om te ma…
Klonen; de wet, ethiek & techniekKlonen; de wet, ethiek & techniekWe keken laatst naar een leraar en dachten: ‘Hoe zou het zijn, als onze leraar gekloond zou zijn?’ Dan zou de kloon zijn…
Manipulatie of onschuldige beïnvloeding door het kindManipulatie of onschuldige beïnvloeding door het kindLang niet alle manieren van kinderen om hun ouders te beïnvloeden, zijn vormen van manipulatief gedrag. Jongens en meisj…
Libor-manipulatie treft ook particulierenLibor-manipulatie treft ook particulierenDe London Interbank Offered Rate (Libor) wordt dagelijks berekend en bepaalt tegen welke tarieven de banken onderling ge…

Hoe organiseer je een debat?Een publieksdebat is soms handig om aandacht mee te creëren. Ga je een debat organiseren? Dan helpen deze tips over het…
Lichaamstaal: Waarheid en geloofwaardigheidLichaamstaal: Waarheid en geloofwaardigheidKan je aan iemands lichaamstaal zien of hij/zij liegt of juist de waarheid spreekt? Als je je gaat verdiepen in lichaams…
Bronnen en referenties
  • Boek: Manipuleren kun je leren, Frank van Marwijk.
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.