Strategie om een leugenaar te ontmaskeren en confronteren
Uit onderzoek is gebleken dat iedere volwassene dagelijks twee keer een leugen verteld. Dit varieert van een leugentje om eigen bestwil tot leugens waardoor de belangen van andere personen ernstig beschadigd worden. Iedereen heeft dus te maken met leugens en de gevolgen daarvan. Waarmee het ook van belang is dat iedereen in staat is om een leugenaar te ontmaskeren daarmee te confronteren. Ongeacht de aard van de leugen zal het negeren de gevolgen van de leugen doorgaans vergroten. Of het nu om overspel of een zakelijk geschil gaat, door het toepassen van de juiste strategie kan de leugenaar ontmaskert worden!
Vertrouw je gevoel
Bij het ontmaskeren van een leugenaar is het allereerst van belang te vertrouwen op uw onderbuikgevoel! Meestal laat het gevoel u niet in de steek, zelfs als uw ratio u doet afvragen: ‘het zal toch niet zo zijn...’. Ook al heeft u geen concrete aanwijzingen, het volgen van uw gevoel is de eerste stap in de ontmaskering van de leugenaar.
Verzamel bewijs
Uiteraard is alleen het gevoel dat er iets niet ‘klopt’, onvoldoende om iemand te confronteren met uw vermoedens. Van belang is om het gevoel te onderbouwen met bewijzen na het verrichten van onderzoek. Het kan van toegevoegde waarde zijn om met andere personen te praten die dicht bij de leugenaar staan. Wanneer verhalen geen verband houden of er meerdere versies van de ‘waarheid’ de ronde doen is dit het eerste bewijs. Naast het verkrijgen van informatie via personen kan er digitaal op zoek worden gegaan naar bewijs. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan communicatie via SMS, e-mail, Facebook of Whatsapp.
Zet de feiten op een rij
Wanneer de feiten verzameld zijn en u op het punt staat de leugenaar te confronteren is het van belang om de feiten goed voor u te hebben. Doorgaans zal de leugenaar de aantijgingen ontkennen of excuses maken voor de genoemde feiten. Op dit moment is het van belang om de leugenaar zelfverzekerd met de feiten te confronteren. Hierin is het van belang een juiste volgorde van de feiten te presenteren. Vaak is redelijk voorspelbaar op welke manier de leugenaar zal reageren op de aantijgingen. Wanneer na de reactie van de leugenaar direct een feit kan worden benoemd dat inhaakt op het excuus van de leugenaar zal dit een versterkend effect hebben op uw genoemde feiten. Zo raakt de leugenaar steeds verder verstrekt in het web van leugens.
Ga de confrontatie aan
Het belangrijkste onderdeel van het aangaan van de confrontatie is om dit beheerst te doen. Veelal winden mensen zich in het traject naar de confrontatie dermate op dat dit het feitenrelaas bij de uiteindelijke confrontatie niet ten goede komt. Ga in plaats daarvan het gesprek rustig aan en confronteer de leugenaar op een weloverwogen wijze met de feiten. Vertel ze er daarnaast bij dat u graag wilt weten wat er echt gebeurd is ongeacht de mogelijke consequenties van de leugen(s). Vervolgens zal de leugenaar doorgaans de waarheid aan u willen vertellen en zal ze dit een bevrijdend gevoel geven. Mocht het zo zijn dat de leugenaars, ondanks het concrete bewijs, niet willen opbiechten is het nog steeds van belang om kalm te blijven. Wellicht komt het bekennen later, probeer rustig te blijven dit vergroot de kans dat de waarheid boven water zal komen.
Wat als de leugenaar niet bekend
Wanneer er niet bekend wordt moet u de leugenaar de gelegenheid geven om te verklaren waarom de benoemde feiten niet zouden kloppen. Waarschijnlijk zullen de leugenaars trachten de feiten te ontkrachten zonder hier feitelijk bewijs voor te kunnen leveren. Let hierbij op het gedrag dat vertoond wordt tijdens dit ontkennen. Oogcontact zal wellicht worden vermeden, de houding is zenuwachtig of de leugenaar reageert boos.
Wanneer de leugenaar niet bekend en geen feitelijkheden kan benoemen kan een volgende stap zijn om de leugenaar door een leugen te ontmaskeren. Stel bijvoorbeeld dat uw vriend/vriendin (de leugenaar) zegt over te moeten werken maar u vertrouwt het niet. Dan zou u kunnen verzinnen dat er op de route tussen het werk en de rit naar huis een groot ongeluk is gebeurd en dat het waarschijnlijk erg lastig is geweest om thuis te komen. Wanneer de leugenaar aangeeft dat het vanwege het (verzonnen) ongeluk inderdaad erg lastig was om thuis te komen kunt u de leugen ontmaskeren. Deze truc met ontmaskering door een leugen kunt u het beste bewaren voor wanneer ontmaskering door feiten niet gelukt is.
De aanhouder ontmaskerd
Laat u, wanneer de feiten erop wijzen dat u met een leugenaar te maken heeft, u niet overrompelen of overtuigen van het ongelijk van uw feiten. Het is soms lastig om dit lang vol te houden omdat het leidt tot spanningen en onprettige situaties, onthoud echter dat de feiten niet liegen. Om de leugenaar te ontmaskeren dient u te blijven zoeken naar feiten om de leugenaar hiermee beheerst te confronteren. Waarbij het uiteraard wel zo is dat wanneer de leugenaar blijft liegen, u afhankelijk van de aard van de leugen, moet besluiten of u de relatie of het contact met de persoon zou moeten verbreken. Zelfs wanneer u ervan overtuigd bent dat het een leugen is die in stand wordt gehouden om u te behoeden voor de waarheid, heeft u recht op deze waarheid! Uiteindelijk is een leven vol leugens waar de leugenaar regelmatig mee geconfronteerd wordt voor de leugenaar zwaar om vol te houden. Volg deze opbouw van gevoel, onderzoek en uiteindelijk ontmaskering en onthoud: ‘al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel!’.