Voorbeeld: brief schrijven i.v.m schulden

Voorbeeld: brief schrijven i.v.m schulden Een brief schrijven. Ondanks het computertijdperk is dit soms noodzakelijk. Een geschreven brief is persoonlijker dan een e-mailtje. Hoe vraag ik bijvoorbeeld kwijtschelding van mijn schulden of rente aan? Hoe vraag ik een betaalregeling aan? Kortom: hoe schrijf ik een fatsoenlijke brief waarin precies staat wat ik bedoel en wat ik wens te bereiken? Voor velen van ons is een brief schrijven erg moeilijk. Hieronder enkele tips en voorbeeldbrieven die je op simpele wijze wegwijs maken en je kunnen helpen jouw administratie op orde te brengen.

Hoe begin ik?

Een brief heeft altijd een begin, een midden en een eind (afsluiting)
 • Begin met het adres van degene waarheen je stuurt en zet dit links bovenaan de brief.
 • Zet dan de plaatsnaam en de datum waarop je de brief schrijft.
 • Zet vervolgens neer waar de brief over gaat. Betreft:
 • Zet hier, indien van toepassing een klantnummer of BSN nummer onder.
 • Aanhef: Begin met de naam van de persoon waarnaar je schrijft. Bij geen naam zet je neer: mijnheer/mevrouw.
 • Zorg dat je kort samenvat waar de brief over gaat. Vertel wat je gaat vertellen. Inleiding.
 • Sla een regel over en begin dan de daadwerkelijke brief inhoud te schrijven. Middenstuk.
 • Nadat duidelijk is opgeschreven wat je bedoeld en wat je wensen zijn maak je een slot aan je brief. Afsluiting.
 • Als laatste zet je je naam en adresgegevens onderaan de brief neer. Vermeld hierbij eventueel een telefoonnummer, je emailadres en naargelang de instantie waar je naar schrijft ook een sofinummer.
 • Voeg eventuele bewijsstukken bij.

Een sofinummer (BSN) dien je te vermelden wanneer je naar justitie schrijft, de belastingdienst, het UWV of de sociale dienst cq schuldhulpverlener.

Wees niet bang om je emoties op papier te zetten. Dit komt reëel en oprecht over. Probeer in je eigen woorden te schrijven en schrijf niet klakkeloos iets van een ander over. Wanneer je dit niet aandurft en toch een brief van iemand anders wilt gebruiken, maak er dan je eigen versie van. Maak te allen tijde een kopie van je brief en meegestuurde stukken en bewaar deze in je map zodat je altijd kunt terugkijken wat en wanneer je iets hebt geschreven, verstuurt.

Er zijn twee manieren om een brief te versturen:

 • Dit kan per post via de gewone weg. (brievenbus)
 • Dit kan aangetekend via het postkantoor. Dit kost doorgaans rond de 7 euro. Je krijgt een verzendbewijs die je goed moet bewaren.

Enkele simpele voorbeeldbrieven

 1. Wijziging betaalregeling.
 2. Kwijtschelding rente.

Voorbeeld: wijziging betaalregeling

Naam en adresgegevens van het bedrijf waar je naar schrijft,
Het onderwerp: Betreft.
Eventueel klantnummer of BSN
De datum.

Aanhef: Geachte mijnheer/mevrouw naam,

Beginstuk: korte samenvatting over hetgeen je gaat vertellen/vragen, Op d.d (de datum van ontvangst) heb ik een brief ontvangen waarin staat dat ik een achterstand met betalen heb.
Graag wil ik u mijn situatie uitleggen en u vragen om een nieuwe betaalregeling.


Middenstuk: Mijn leefomstandigheden zijn dusdanig gewijzigd dat ik de eerder afgesproken betaalregeling niet meer kan nakomen. Na onze eerdere overeengekomen afspraak ben ik namelijk: de reden (werkeloos/ziek/gescheiden) Dit betekent dat mijn inkomen dusdanig gedaald is zodat de afgesproken betaalregeling te hoog is en ik deze niet kan handhaven. Ik wil u op het hart drukken dat dit geen onwil van mijn kant is en dat ik graag mijn schuld wil inlossen. Daarom stel ik voor het maandelijkse bedrag te verlagen naar: het bedrag wat je zelf berekent hebt en dat je wél kunt missen. Zodra mijn inkomen stabieler is, zal ik meer kunnen en gaan betalen.

Afsluiting: Ik hoop u hierin voldoende geïnformeerd te hebben en ik hoop op uw begrip voor mijn situatie.

Derhalve voeg ik de bewijsstukken van mijn inkomen mee.

Met vriendelijke groet,
Je naam,
adresgegevens
email en telefoonnummer.


Voorbeeld: kwijtschelding rente

Naam en adresgegevens van het bedrijf waar je naar schrijft,
Het onderwerp: Betreft.
Eventueel klantnummer of BSN
De datum.

Aanhef: Geachte mijnheer/mevrouw naam,

Beginstuk: korte samenvatting over hetgeen je gaat vertellen/vragen.Op deze wijze wil ik u vragen de rente over mijn lening kwijt te schelden.

Middenstuk: Het bedrag van: noem het bedrag van de lening waar je ooit mee begon, is tot op heden alleen maar opgelopen/gelijk gebleven. De aflossing die ik op dit moment doe kan ik tot mijn spijt niet verhogen. Helaas leidt dit enkel tot meer schulden aangezien ik daardoor alleen maar rente betaal. Ik betaal nu al: aantal, maanden af. U kunt zien dat ik dit trouw iedere maand doe.Ik zou heel graag mijn schulden af willen lossen maar dit is vechten tegen de bierkaai.

Aangezien er meerdere schuldeisers zijn kan ik het bedrag niet verhogen.


Afsluiting: Ik hoop dat u begrip voor mijn situatie hebt en de rente wilt kwijtschelden zodat ik daadwerkelijk mijn schuld kan gaan afbetalen en naar een eindbetaling toe kan leven.

Derhalve voeg ik alle betaalbewijzen die ik gedaan heb toe. Mocht u nog meer gegevens nodig hebben dan hoor ik dit graag.

Graag zou ik een bevestiging uwerzijds ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Je naam,
adresgegevens
email en telefoonnummer.


Mocht je wél iets meer kunnen betalen om daarmee kwijtschelding van de rente af te dwingen, zou ik dit zeker doen.

Enkele tips:

 • Zorg voor ruime marges. Niets is zo vervelend lezen als een ellenlange, aaneengeschreven brief.
 • Schrijf vanuit je hart.
 • Zet duidelijk neer wat je wilt en wat je wenst maar blijf vriendelijk.
 • Vergeet geen kopieën te maken van alles wat je als bijlage meestuurt.
 • Maak ook van je eigen brief een kopie en bewaar alle kopieën in een map.
 • Vraag een bevestiging van de gemaakte afspraken.
 • Bewaar alles in een map op alfabetische volgorde jaar bij jaar.
 • Mocht er een vervolg gesprek, hetzij telefonisch, schriftelijk volgen, schrijf dan de naam van de persoon op die je gesproken of waarmee je geschreven hebt en gebruik deze contactpersoon voortaan.
 • Vergeet je brief niet te posten.
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwijtschelding van schulden: vaak omstredenKwijtschelding van schulden: vaak omstredenVan kwijtschelding van schulden is sprake als tussen crediteur en debiteur bij overeenkomst wordt besloten om een schuld…
Kwijtschelding schuldenKwijtschelding schuldenBij kwijtschelding doet een schuldeiser vrijwillig afstand van een vordering, doorgaans omdat de schuldenaar er financie…
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Schuldsanering en schuldhulpSchuldsanering en schuldhulpWe doen steeds vaker een beroep op de rechter voor hulp bij schulden. Het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanerin…

Strategie om een leugenaar te ontmaskeren en confronterenStrategie om een leugenaar te ontmaskeren en confronterenUit onderzoek is gebleken dat iedere volwassene dagelijks twee keer een leugen verteld. Dit varieert van een leugentje o…
Writersblog (20 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.