Welk argument gebruik ik?

Stel dat iemand je zegt: "Je bent te laat." Dit is een beschuldiging. Hoe reageer je dan? Er zijn drie dingen die je kan doen. Je kan zeggen: "Ik ben helemaal niet te laat." Of je kan een reden geven waarom je te laat bent gekomen. Je kan zelfs de persoon die je beschuldigt beschuldigen van het feit dat hij ook vaak of altijd te laat komt. Maar welke van deze drie opties is nu de meest tactische? Het is van belang dat je meteen de beste van de drie verdedigingen uitkiest om je te verdedigen. Hoe doe je dit?

Drie soorten verdedigingen

Er zijn dus drie soorten verdedigingen. Sommige van de drie zullen in situaties erg sterk zijn, maar misschien niet zo geloofwaardig. Anderen zijn weer erg geloofwaardig, maar niet erg sterk. Dit zijn de verschillende verdedigingen en hun specifieke eigenschappen:

Ik heb geen fout gemaakt

Dit betekent dat je de fout ontkent. Je verdedigt je door te zeggen dat de beschuldiging onjuist is. Je zegt bijvoorbeeld: "Ik ben helemaal niet te laat." Nu is dit een erg sterke verdediging, omdat, als de andere persoon gelooft dat je inderdaad geen fout hebt gemaakt, hij je sowieso niets zal kunnen aanrekenen. Als er niemand is die echt goed op de tijd heeft gelet, en je bent misschien maar een minuutje te laat, of je was werkelijk op tijd, dan kan je goed deze verdediging gebruiken. De verdediging is echter erg zwak als degene die je beschuldigt op de klok heeft gekeken en het is duidelijk dat je tien minuten te laat bent. Dan kan je wel zeggen dat het niet waar is, maar dat gaat je niet verder helpen. Het is absoluut niet geloofwaardig.

Deze fout mag mij niet aangerekend worden

Dit houdt in dat je toegeeft dat je inderdaad een fout hebt gemaakt, maar dat je een goede reden hebt waarom dit niet helemaal jouw schuld is. Je zegt bijvoorbeeld: "Ik ben te laat omdat mijn band lek is." Het voordeel hiervan is dat je een erg geloofwaardige positie inneemt, omdat je toegeeft dat de persoon gelijk heeft met zijn beschuldiging, maar je toch niet alle schuld op je neemt. Het is dus een minder sterke verdediging dan de vorige, omdat je toch zeker schuldig bent, maar in het geval dat het ontkennen van de fout onmogelijk is, is dit een sterk alternatief.

Deze fout mag jij mij niet aanrekenen

Deze verdediging is de laatste die mogelijk is. Stel dat het overduidelijk is dat je te laat bent, en dus inderdaad de fout hebt gemaakt, en ook dat je geen goed excuus hebt waarom je deze fout hebt gemaakt, dan kan je altijd nog zeggen: "Maar jij komt zelf ook altijd te laat." Dit is een erg zwakke verdediging. Je geeft namelijk zowel toe dat je een fout hebt gemaakt als dat jij er de volle verantwoordelijkheid voor draagt en je er niet slecht over voelt. Je drukt uit dat je vindt dat je het recht hebt fouten te maken. Het enige wat in jouw voordeel pleit is dat de andere persoon dezelfde fout gemaakt zou hebben. Maar het is de meest geloofwaardige verdediging, als de bovenstaande verdedigingen dat niet kunnen zijn. En je hebt in ieder geval iets om je mee te verdedigen.

Eerste keuze

De eerste keuze moet de juiste zijn. En dit is zo omdat je hierna niet meer van keuze kan wisselen, of dat dit ten koste zal gaan van je geloofwaardigheid. Als je eerst zegt dat je helemaal niet te laat was, en er achter komt dat je daar echt niet mee weg komt, kan je niet daarna gaan beweren dat je een lekke band had. Omdat je eerst een leugen vertelde, gaan mensen dit ook niet geloven en je de fout harder aanrekenen. Ook is het omgekeerde niet mogelijk. Als je eerst zegt: "Je komt zelf altijd te laat," en daarna gaat beweren dat je helemaal niet te laat was, of een lekke band had, werkt dat niet meer. Je had namelijk, door de andere persoon te beschuldigen, al toegegeven dat jij een fout had gemaakt waar je de volledige verantwoordelijkheid voor hebt. Een van de twee ontkennen heeft dus geen zin.

De keuze maken

De beste manier om de keuze te maken is het kijken naar de verdedigingen van de eerste naar de laatste. Je wil het liefst de eerste verdediging gebruiken, omdat die het sterkst is. Hier begin je. Kijk dan of de verdediging een geloofwaardige is. Is het geloofwaardig dat je niet een fout hebt gemaakt, gebruik dan de eerste verdediging. Is dit niet het geval, kijk dan naar de volgende. Kun je met een geloofwaardig excuus komen? Gebruik dan deze verdediging. Pas als ook de tweede verdediging niet geloofwaardig is, stap je over naar de laatste. Je kan bijna in elk geval de andere persoon, of iemand anders, beschuldigen van de fout of een andere verwante fout. Een verdediging is beter dan geen. Is zelfs dit onmogelijk, dan kan je beter je oprechte verontschuldigingen aanbieden, want dan is er geen enkele verdediging die je nog kan redden.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argumenteren (argumentatie-analyse)Argumenteren (argumentatie-analyse)Argumentatieanalyse is een manier om een debat, betoog of discussie te analyseren. Het is aan te raden om voor het schri…
Hoe schrijf je een betoogVeel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal…
ManagementsamenvattingBij het opstellen van een werkstuk of adviesrapport, hoort ook het schrijven van een managementsamenvatting. Zo'n samenv…
Visies op de Nederlandse verzorgingsstaatVisies op de Nederlandse verzorgingsstaatIn de discussie over de verzorgingsstaat kun je drie visies onderscheiden: links, midden en rechts. Alle visies hebben v…

Non-verbale communicatie lezen: iedereen kan het lerenNon-verbale communicatie lezen: iedereen kan het lerenNiet iedereen is even getalenteerd in het lezen van anderen. Toch is dit een belangrijk onderdeel van de communicatie. D…
Strategie om een leugenaar te ontmaskeren en confronterenStrategie om een leugenaar te ontmaskeren en confronterenUit onderzoek is gebleken dat iedere volwassene dagelijks twee keer een leugen verteld. Dit varieert van een leugentje o…
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.