Nieuws, dagbladen en nieuwssites: verleden en toekomst

Nieuws, dagbladen en nieuwssites: verleden en toekomst Dagbladen zijn nog steeds een populair medium. Veel mensen blijven graag op de hoogte en lezen geregeld een krant, al is dat steeds minder vaak in gedrukte vorm. De eerste krant in Nederland werd gedrukt in 1656. Vroeger had ieder huishouden minstens één krant om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Het laatste nieuws is vaak nog sneller op internet te vinden.

De oudste krant van Nederland

Het Haarlems Dagblad mag zichzelf met recht de oudste krant van Nederland noemen. De eerste editie van de krant stamt uit 1656 en heden ten dage bestaat de krant nog steeds. In 1656 werd de krant de Weeckelijcke Courant van Europa genoemd. De krant kwam toen niet dagelijks, maar één keer in de week uit. De Opregte Haarlemse Courant was niet de eerste krant ter wereld. Dat was waarschijnlijk de handgeschreven krant Kai Yuan Za Bao, die zijn eerste editie in het jaar 713 beleefde. De eerste gedrukte krant werd in Zweden uitgegeven. In 1658 volgde een editie van het Haarlems Dagblad die twee keer in de week verscheen: de Haerlemse Saturdaegse Courant en de Haerlemse Dinsdaeghse Courant.

Stukje uit de Oprechte Haerlemse courant van zaterdag 25 september 1666
Oostende de 20 September.
Alhier is gearriveert het Convoy, uyt Spangie komende, bestaende in 14 Schepen; doch zijn maer 13 binnen, het ander heeft door contrarie Windt niet konnen inkomem. Het Convoy nae Engelandt leght gereet, om te vertrecken.
Vlissingen den 21 September.
Onse Vloot seyt weder voor het Noord-Voor-landt, en de Engelse voor een gedeelte in Wicht: men seght oock, eenige Schepen op de Revier zijn, seer beschadight.
Middelburgh den 22 September
Hier is een Scheepje uyt Vranckrijck gearriveert, komende recht door het Canael, heeft op Maendagh 's Landts Vloot gesien by 't Noordt-Voor-lant. Op Gisteren quam tot Vlissingen een Oostendenaer, die, in compagnie van noch 13 andere Oostendenaers, uyt Spangie komende, in 't Canael van de andere was afgeraeckt: de Maets, daer op zijnde, senden in haer compagnie een Engels Schip gehadt te hebben, komende van Mallega, geladen met Rozijn en Wijnen: dan 't selve was in Zee door een Zeeuse Caper genomen.


Verdwijnt de krant?

De afgelopen tien jaar is de krantenoplage in Nederland met één miljoen exemplaren gedaald. De papieren krant wordt steeds minder populair en dit merken de kranten niet alleen aan de oplage, ook de advertentie inkomsten hollen hard achteruit. Bedrijven adverteren liever op internet dan in de krant.

De toekomst van de krant staat dus onder druk, toch vervangt internet de papieren krant niet volledig. Artikelen op internet zijn meestal minder goed uitgediept en missen de onderbouwing van een artikel in een kwaliteitskrant. De enige krant die inmiddels goed heeft begrepen hoe hij mooie multimedia-artikelen kan maken met een journalistiek hoogstaande kwaliteit is de New York Times. Af en toe maken ze prachtige multimedia-artikelen, een voorbeeld wat om navolging vraagt. Je kan bij deze krant 10 gratis artikelen per maand lezen. Wil je meer? Dan zal je een kleine bijdrage moeten betalen.

De papieren krant en het papieren tijdschrift zullen uiteindelijk verdwijnen en journalistiek zal in een nieuw jasje worden gegoten. Kranten dankten hun populariteit in het verleden sterk aan lezersbinding. Lazen je ouders het AD, dan las jij dit veelal ook. Deze binding is onder de jongeren volledig verdwenen.
Informatieverstrekking op internet blijft gratis of tegen een zeer geringe vergoeding omdat lezers massaal afhaken wanneer hiervoor veel betaald moet worden. Gratis nieuws is niet meer weg te denken, maar een kritische informatievergaring kan alleen maar door goede journalistiek. Hoe het nieuwe journalistieke jasje er uit komt te zien is nog niet volledig uitgekristalliseerd, maar internet en online lezen gecombineerd met beeld en geluid zal hier zeker een grote rol in spelen.

Nederlands nieuws via internet

Sites die nieuws brengen en het goed doen op internet zijn de volgende:
 • www.nu.nl
 • www.telegraaf.nl
 • www.nos.nl
 • www.ad.nl
 • www.volkskrant.nl
Verder zijn er veel nieuwssites die zich richten op één onderwerp, zoals:
 • www.tweakers.net Nieuws over computers, tablets, games en media.
 • Www.voetbalzone.nl De naam zegt het al, voetbalnieuws.
 • Www.nusport.nl De sporteditie van www.nu.nl. Naast deze sporteditie kent nu ook nog een editie over techniek, eentje met zakelijk nieuws, één over werk, één over geld enz.

Ook deze sites brengen nieuws, maar zij richten zich meer op de jongere nieuwslezer:
 • www.geenstijl.nl Nieuwssite die zich richt op de jongeren, wat duidelijk blijkt uit de onderwerpen en het taalgebruik.
 • http://frontpage.fok.nl/ Ook een nieuwssite, maar in een iets ander jasje als het bovenste rijtje.
 • http://www.nowthisnews.com/ Dit is een Engelstalige nieuwssite, gericht op jongeren. Deze site pakt het nieuwsitem wat anders aan. Geen teksten maar beeld en video, het nieuws wordt gepresenteerd in korte, snelle filmpjes die makkelijk gedeeld kunnen worden.

Verder zijn er nog meer sites die artikelen uit landelijke en regionale kranten bundelen in één overzicht. Een voorbeeld hiervan is www.kranten.com/internet.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NRC Handelsblad: liberale kwaliteitskrantNRC Handelsblad: liberale kwaliteitskrantHet NRC Handelsblad is een kwaliteitskrant met voor elk wat wils. Online lezen van de krant, een iPad abonnement (of tab…
Friesch Dagblad – Christelijk regionaal dagbladFriesch Dagblad – Christelijk regionaal dagbladHet Friesch Dagblad is een krant die vanuit de christelijke overtuiging gemaakt wordt. De journalistiek van het Friesch…
De krant: van stuk hout tot tabloidDe krant komt steeds meer in de verdrukking door de moderne technologie. Op internet staan vele kranten al online. Heeft…
Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenWelke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenEen dagelijks terugkerende activiteit voor velen: op je gemakje de krant lezen en het nieuws van vandaag doorkijken. Het…

Gouden tips voor communicerenGouden tips voor communicerenDe nieuwe jeugd van tegenwoordig heeft erg vaak een scherm voor hun neus. Sommige mensen zeggen “ze hebben een bord voor…
Effectiever communiceren: tips en informatieDe dagelijkse omgang met mensen kan behoorlijk moeilijk zijn. Het is niet altijd eenvoudig om een visie of je mening hel…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Opregte_Haarlemsche_Courant
 • http://www.apud.net/ohc/ohcvtran.htm
 • http://www.jeroenmirck.nl/2013/07/iedereen-journalist-1-gaat-de-krant-verdwijnen/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.