De Terschellinger - krant en weekblad van het eiland

De Terschellinger - krant en weekblad van het eiland De Terschellinger is het weekblad van Terschelling, een uitgave van De Eiland-Pers. De redactie werd 27 jaar lang gevoerd door Gerard Muiser. In januari 2013 nam hij afscheid. De krant bestaat net zo lang als dat Muiser redacteur was en gaat na zijn afscheid door onder dezelfde naam en in hetzelfde formaat. De hoofdredactie van De Terschellinger zetelt in Midsland en in het kantoor van De Eiland-Pers wordt ook drukwerk voor derden, zoals folders, trouwkaarten, geboortekaarten en menukaarten, verzorgd. De eilanders kunnen er voor grafische ontwerpen terecht en hun huisstijl volledig laten verzorgen.

De krant als weekblad

Het Waddeneiland Terschelling kan zich gelukkig prijzen met een eigen weekblad. Het Terschellinger nieuws rolt elke woensdag van de persen en komt via de krant en de verkorte weergave op de website de huiskamers van de abonnees en de liefhebbers binnen. Elke week is het weer de vraag wat het aanbod aan redactioneel materiaal zal zijn. Ook is het elke week weer de vraag of er genoeg advertenties in de krant worden aangeboden, want zonder advertenties komt er geen krant. De hoeveelheid nieuws en het aantal advertenties bepalen het aantal pagina’s van de krant. In De Terschellinger, een gevouwen A4 formaat met een nietje in de rug, staan ook familieberichten.

Woensdag

Op woensdag komt de krant uit en woensdagmiddag is de redactie alweer bezig met de krant voor de volgende week. De advertentiemappen worden opgeschoond en de nieuwe advertenties worden geordend.
Voor het nieuwe nummer wordt een stramien gemaakt, elke week weer.

Donderdag

Het aangeleverde materiaal wordt bewerkt en verwerkt, zodat het klaar licht om ingevoegd te worden. Diezelfde dag wordt het advertentiearchief bijgewerkt en gecontroleerd of er bijzondere wensen zijn van adverteerders.

Vrijdag

Vrijdag is de dag voor allerlei werkzaamheden die met de krant te maken hebben en voor andere bezigheden. Het is de dag voor drukwerk van Drukkerij De Eiland-Pers. Er wordt drukwerk opgemaakt, administratie gedaan en opgeruimd.

Maandag

Maandagochtend om 9 uur begint de heksenketel. Het antwoordapparaat staat vol en de telefoon blijft maar gaan. Eilanders willen advertenties doorgeven, de laatste aanbiedingen melden, agenda-activiteiten doorbellen, adreswijzigingen melden en kopij aanleveren. Aan de balie is het een komen en gaan van bezoekers die materiaal komen afgeven, kopietjes willen maken of drukwerk willen bestellen.
Maandag is ook de dag van hier of daar een interview doen en kopij uitwerken. De mailbox zit vol en daar zit ook kopij tussen dat uitgewerkt moet worden.
Maandagmiddag wordt al het materiaal verzameld en de advertenties genoteerd. Alles krijgt een nummer en wordt geordend in een map. Het materiaal begint een krant te worden.

Dinsdag

Dinsdag is de dag dat de omvang van de krant definitief wordt. De kopij en de advertenties bepalen de dikte. Aan het einde van de ochtend wordt het besluit over het aantal pagina’s genomen. In de middag start het drukken van het nieuwe nummer van De Terschellinger. Op woensdag wordt de tweede helft van de krant gedrukt.

Woensdag

De woensdag is de dag van de finishing touch. De strip van Louis wordt ingevoegd en als er nog ruimte is dan kan de laatste aangeleverde advertentie nog net mee. Het vergaren van de bladen vindt in de middag plaats. De abonnees overzee krijgen hun krant per post. Op woensdagmiddag worden die kranten in enveloppen gestoken voor verzending.
De stapels kranten worden voor de bezorgers op het eiland uitgeteld en de kranten verlaten de drukkerij. Terschelling en Terschelling-liefhebbers krijgen hun krant op de mat en lezen met genoegen het laatste eilandnieuws.

De duizendste / Bron: De TerschellingerDe duizendste / Bron: De Terschellinger

Muiser

Gerard Muiser was 27 jaar hoofdredacteur van De Terschellinger. Hij kwam in 1983 naar het eiland als remedial teacher maar raakte een jaar later werkloos vanwege teruglopend leerlingenaantal. Muiser ontmoette Floor Twisk, die een huisdrukkerijtje was begonnen, en samen filosofeerden ze over een eilander krant. Muiser begon voor de krant te schrijven. In een appartementje stond een drukpers en veel papier. In 1985 werd daar de naam De Terschellinger geboren, een gratis huis aan huis blad.
5 november 1985 is de startdatum. De eerste krant telde 12 pagina’s. De krant werd later een abonneekrant.
Op 10 maart 2005 kon Muiser vol trots het duizendste nummer aankondigen.
De Terschellinger is een uitgave van De Eiland-Pers, het bedrijf dat naast de krant drukwerk verzorgt.

Weekblad als eilander product

Muiser noemt De Terschellinger een eilander-product, die door vrijwel heel Terschelling wordt gelezen en die zich kan verheugen in een groeiende schare lezers van Terschelling-fans. De krant bindt de fans nog meer met het eiland.

Afscheid van Muiser

In januari 2013 neemt Gerard Muiser afscheid van zijn blad. Hij gaat met de VUT. Hij noemt zijn weekblad Haarlemmer olie voor het eiland. Wat in de krant staat, wordt besproken en becommentarieerd door de eilanders. Meningen worden gevormd en onderwerpen blijven niet verborgen maar worden in openheid behandeld. Muiser plaatste ingezonden brieven, maar liet dan ook de aangeklaagde partij reageren, zodat een evenwichtig beeld van de geschiedenis ontstond. Hetzes plaatst hij niet; “We zitten hier met elkaar. Dingen moeten niet door kunnen blijven etteren.”

Gegevens

 • De Terschellinger
 • Een uitgave van De Eiland-Pers
 • Heereweg 1
 • 8891 HS Midsland Terschelling
 • Tel. 0562-448679
 • Fax 0562-449678
 • Website www.deterschellinger.nl
 • E-mail info@deterschellinger.nll

De nieuwe Terschellinger

In februari 2015 kondigt De Terschellinger een metamorfose aan. Het weekblad wordt groter en verschijnt in kleur. De computers en software van de uitgever werden vernieuwd en de trouwe Heidelberg GTO pers werd vervangen.
Eiland-Pers laat printers van Konica Minolta plaatsen. Het dubbelgevouwen A4 formaat van de krant wijzigt in een ontvouwen A4 in kleur.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terschellinger FilmdagenTerschellinger FilmdagenSinds 2009 vinden in november op Terschelling de Terschellinger Flmdagen plaats. Het festival betekent vijf dagen films…
Waddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…
Lokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingLokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingHet Friese Waddeneiland Terschelling staat – naast de mooie natuur en gemoedelijke eilandsfeer – bekend om veel dingen:…
Terschelling; natuur en toerisme naast elkaar!Terschelling; natuur en toerisme naast elkaar!Terschelling is het derde Waddeneiland vanaf de kust van Den Helder en is tevens de grootste van de vier Friese eilanden…

Machiavelliprijs voor BellingcatMachiavelliprijs voor BellingcatDe Machiavelliprijs 2020 is voor Marion Koopmans en Diederik Gommers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoo…
GPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenGPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenDe GPD, Geassocieerde Pers Diensten bestaat sinds 1 januari 2013 niet meer. Vanaf die datum moeten de regionale kranten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: De Terschellinger
 • De Terschellinger
 • Persbureau Ameland
 • Leeuwarder Courant
 • Afbeelding bron 1: De Terschellinger
Reacties

Marijke Mol-Zwanenburg, 21-07-2017
40 jaar geleden hadden wij een stacaravan bij boer Verduyn! Ik ben daar mijn trouwring verloren, en zou graag een oproep willen zetten in een krantje! Kunt U mij raad geven? Reactie infoteur, 21-07-2017
Dag Marijke Mol-Zwanenburg,
Neem maar even rechtstreeks contact op met De Terschellinger: https://www.deterschellinger.nl/contact/

Hopelijk komt het dan goed.
Succes.
Sjaan

Ans Schmidt, 23-09-2013
Kom al 60 jaar op terschelling en wil op de hoogte blijven als ik thuis ben. Reactie infoteur, 23-09-2013
Het is een prachtig blad, klein, doelmatig en vol nieuws. De Terschellingers en gasten hebben er een prachtig nieuwsmedium aan. Op Ameland hebben we zoiets niet en het is nu niet de tijd om een krantje op te zetten.

Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.