Solliciteren na je opleiding

Het is tegenwoordig een tijd waarin we leven, waarbij er weinig werk is. Veel mensen zijn op zoek en komen niet aan het werk. Zelfs studenten met een hoge opleiding hebben moeite met het vinden van een baan. Vaak worden zij afgewezen op het feit dat ze geen ervaring hebben. Veel organisaties geven aan dat ze gebaat zijn bij ervaren werknemers, die je weinig hoeft te vertellen. Dit zal hen kosten besparen in de begeleiding van een nieuwe werknemer.

Studie

Na jaren studeren is de tijd gekomen om aan het werk te gaan. Tijdens de studie krijg je veel theorie te leren die je in de vorm van tentamens moet afleggen. Je moet dus aantonen dat je de stof beheerst en het vak met een voldoende afsluit. Soms leer je door tot diep in de nacht. Als de student alle vakken met een voldoende heeft afgesloten, komt er een fase dat er stage gelopen moet worden. Dit kan een stage zijn in de vorm van het meelopen binnen een organisatie. Deze stage is ter voorbereiden van de periode na de studie, wanneer een student aan het werk gaat. Tijdens deze stage ervaar je de dagelijkse werkzaamheden van een organisatie en leer je theorie die je op school hebt geleerd toe te passen. Ook zou deze stage in de vorm van een afstudeerstage kunnen zijn. Tijdens deze stage doe je een onderzoek op het gebied van de opleiding. Het is dan de bedoeling dat de stagiaire optreedt als deskundig onderzoeker die een antwoord zoekt op een vraag dat speelt binnen de organisatie. Als deze stages ook afgerond zijn, krijgt de student een diploma en denkt klaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Het is tegenwoordig erg moeilijk om een baan te vinden. Dit komt vooral door de crisis dat over de hele wereld heerst. Veel landen zitten in de problemen en hebben moeite om hun geld te beheren. Er heerst dan ook veel werkeloosheid in diverse landen dat betekend dat er weinig werk is. Veel mensen komen zonder werk te zitten en komen in de uitkering terecht. Dit betekend voor de overheid meer kosten, want deze mensen moeten geholpen worden aan geld.

Solliciteren

Studenten die net hun diploma hebben behaald gaan de arbeidsmarkt op. Of je nou een MBO, HBO of een Universitaire opleiding hebt afgerond, het is en blijft erg lastig om aan een baan te komen. Veel voorkomende afwijzingen komen voort uit het feit dat studenten geen ervaring hebben. Organisaties durven het niet aan om een afgestudeerde aan te nemen, omdat men geen voldoende kennis heeft over de kwaliteiten van deze persoon. Deze persoon zal veel tijd in beslag nemen om ingewerkt te worden en tijd kost geld. Studenten hebben ook erg veel moeite met het feit dat ze telkens moeten horen dat ze afgewezen worden, omdat ze geen ervaring hebben. ''Hoe kan je nou ervaring hebben, als je net klaar bent met een studie''? Dit zou toch betekenen dat je nooit aan de slag kan komen, omdat je geen ervaring hebt.

Veel organisaties moeten naar mijn mening de durf hebben om studenten zonder ervaring de kans te geven om de organisatie te versterken. Een voordeel van dit soort medewerkers zijn, dat ze goed kunnen leren en open staan voor aanwijzingen. Zij kunnen zo omgevormd worden, zoals de organisatie dit wilt. Een organisatie zou dus profijt moeten hebben van het aannemen van een onervaren persoon met een genoten opleiding.

Weinig ervaring

Een tip voor jonge afgestudeerde personen die tijdens de sollicitatie afgewezen worden op de mate van ervaring is, dat men zich niet zomaar uit het veld laten slaan. Durf tijdens de sollicitatie hierop in te gaan en probeer zo krachtig mogelijk over te komen en de duidelijk te maken dat jij de juiste persoon bent voor die functie. Geef voorbeelden uit je studietijd, dat jij geen ervaring nodig hebt en dat jij alles snel oppakt. Probeer te bluffen en de persoon te overtuigen van je eigen kunnen. Ik ben van mening dat veel werkzoekenden te snel accepteren dat zij geen ervaring hebben. Een stageperiode is ook ervaring opdoen en tijdens je studie heb je vast een bijbaan gehad. Geef hier voorbeelden over en laat niet over je heen lopen.

Ook hoor je vaak dat sommige werkzoekenden te hoog gekwalificeerd zijn voor een bepaalde functie. Dit is te gek voor woorden, want je wordt afgewezen op het feit dat je te goed bent. De organisatie is dan bang dat je te veel geld zult vragen. Hier moet je duidelijk over praten en uitleggen waarom je juist deze functie wilt. Ook al is het een lagere functie dan je genoten opleiding, geef duidelijk aan dat je gemotiveerd bent voor deze functie en bereid bent om akkoord te gaan met alle eisen van deze functie. Als werkzoekende zou je ergens moeten beginnen en uiteindelijk kan zou het een mogelijkheid kunnen zijn om je omhoog te werken. Vooral in deze tijd is het van belang om eerst aan de slag te gaan, want dan kan je ervaring opdoen. Dit maakt dan niet uit of het op een lager niveau is.
© 2011 - 2024 Fikretakin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…
Cv zonder werkervaringCv zonder werkervaringAls starter op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om op te vallen tussen de grote hoeveelheid sollicitanten. Bedrijve…
De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…
Arbeidsmarkt betreden: laat je niet afschrikken!Arbeidsmarkt betreden: laat je niet afschrikken!Wanneer we de arbeidsmarkt gaan betreden kan het zijn dat we een zekere angst ervaren. Nieuwe onbekende situaties schrik…

Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenSocialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenJe kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciter…
Model worden: de eisenModel worden: de eisenHeel veel jonge meiden dromen ervan: fotomodel worden. Het lijkt ze geweldig om modeshows te lopen, op de cover van een…
Fikretakin (16 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.