Arbeidsmarkt betreden: laat je niet afschrikken!
Wanneer we de arbeidsmarkt gaan betreden kan het zijn dat we een zekere angst ervaren. Nieuwe onbekende situaties schrikken vaak af en we moeten deze zien te trotseren. Zelfvertrouwen dat je je baan goed gaat doen is door weinig of geen ervaring nog niet opgebouwd en vandaar is het vaak een eerste moeilijke stap om je op de arbeidsmarkt te begeven. Ook dat je op je eigen benen wilt gaan staan kan voor extra druk zorgen. Door werkervaring op te doen tijdens je studie kan je ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen al wat groeit. Wanneer je niet direct de passende baan vindt is het interessant om toch al te gaan werken, zo kan je ervaring opdoen en rustig uitkijken naar iets dat je meer ligt.
De rol van zelfvertrouwen
Iemand met veel zelfvertrouwen durft sneller nieuwe confrontaties aan te gaan. Door meer kansen te benutten is de kans ook groter dat je toch bij een baan belandt die je graag doet. Iemand die niet zo veel zelfvertrouwen heeft, kan dit aansterken door nieuwe confrontaties aan te gaan. Dit versterkt de ervaring van die persoon. Door meer ervaringen op te doen, is iemand ook beter in staat om situaties in te schatten en dus zal dit ook een positief effect hebben op het zelfvertrouwen.
Ervaring
Mensen die tijdens hun studieloopbaan veel gewerkt hebben en dan met nadruk in de branche waarin ze met hun diploma nu echt in willen gaan werken, zien de arbeidsmarkt iets gunstiger in en zijn beter voorbereid op de nieuwe ervaringen die zullen volgen. Het nut van een stage volgen tijdens je opleiding is dus wel degelijk van groot belang. Ook al kan je dus nog geen grote werkervaring voorleggen: je kan bij een sollicitatie wel je studentenjobs en stage als troeven gebruiken.
Afschrikeffect versterkt
Waarom het afschrikeffect nog eens extra voor een beknellend gevoel kan zorgen bij de afgestudeerde:
- het besef dat je na je studie best zo snel mogelijk een job vindt, omdat je anders ook minder aantrekkelijker wordt voor je toekomstige werkgever
- je een financiële zekerheid wenst: je kan nu niet meer terugvallen op bijverdiensten uit studentenjobs die je tijdens het studeren wel kon halen. Misschien ben je ondertussen trouwens al lang samen met iemand en wens je kinderen. De drang om je gezin deftig te kunnen onderhouden speelt dan ook nog een extra rol.
- sociale wenselijkheid: je ziet je leeftijdsgroep en sociale omgeving vooruit gaan en wil zo snel mogelijk kunnen volgen.
- zelfwaardering: je wil aanvaard worden en bevestiging krijgen dat je wel degelijk iets kan betekenen voor de maatschappij.
Niet direct de 'gepaste' baan gevonden: ga toch werken
Twijfel je dat een baan niet zo goed bij je zal passen of dat je door je lange studies een betere positie verdient? Dan kan je intussen toch die job uitvoeren en in je vrije tijd op zoek gaan naar een baan die meer bij je opleidingsprofiel past. Het aannemen van een job die je op het eerste zicht niet lijkt te liggen kan toch volgende voordelen hebben:
- je toont dat je actief bent in de maatschappij en niet bang bent om initiatief te nemen.
- je kan een extra ervaring voorleggen bij de sollicitatie voor een nieuwe job (ook al denk je dat die ervaring 'lager' is).
- je geeft een goed signaal aan een volgende werkgever dat je best iets 'tegen je zin kan doen'.
- je verdient bij en kan sparen voor je toekomst.
- je leert nieuwe mensen kennen die zowel op het vlak van carrière als sociaal vlak toch een meerwaarde kunnen betekenen.
Tip om je niet te laten afschrikken
Geloof in jezelf!
Iedereen heeft de stap naar de arbeidsmarkt moeten zetten en iedereen zal ook met een vorm van onzekerheid geconfronteerd geweest zijn. Laat je niet afschrikken door het feit dat de personen waarmee je in je nieuwe job zult gaan samenwerken opeens extra macht over je lijken te hebben omdat zij daar al zijn. Ook zij hebben die stap moeten zetten.