Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciteren

Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciteren Je kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciteren is netwerken! Misschien denk je geen groot netwerk te hebben maar de huidige tijd is er één van netwerken creëren. Maak dus ook gebruik van je vriendenkring en kennissen om een baan te vinden.

Laat het iedereen weten

Zoek je een baan maak het dan kenbaar, presenteer jezelf op LinkedIn, en gebruik ook je Facebook, Instagram en Twitter account om de hele wereld te laten weten dat je een baan zoekt, wie je bent en wat voor baan je zoekt. Vergeet ook niet dat je een blog kan beginnen of een eigen website, allemaal om jezelf in de picture te plaatsen.

Niet alleen geef je zo bedrijven de kans om te reageren maar ook familieleden, oud-collega’s, kennissen en vrienden kunnen je vacatures toesturen of je op de hoogte brengen van vacatures die in hun werkkring op kort termijn vrij gaan komen.

Heb je nog geen account, maak er dan één aan

Presenteer jezelf hierop zoals je denk dat een bedrijf je graag ziet, dus geen impulsieve krabbels waar je later spijt van kan krijgen, zoals geklaag over baan of collega’s, drank of drugs gebruik, racistische opmerkingen. Wel doen? Zorgen voor consistente uitingen, een sociaal iemand heeft natuurlijk een Facebookpagina met 300 vrienden en foto’s in een sociale context. Sterk in het communiceren? Dan zal jij dagelijks tweets de lucht in sturen. En blijf wat dat betreft interessant. Je kan beter een mop twitteren (die heeft humor) dan een saai bericht over de boodschappen, je stoelgang of wat eten we vandaag? Tenzij je een baan als kok zoekt, dan kan dit laatste wel weer interessant zijn vooral gelinkt aan een Facebook pagina met de recepten en een paar foto’s van de heerlijke gerechten die je maakt.

Wat kan LinkedIn nog meer voor je doen?

Meldt je ook aan voor verschillende LinkedIn groups, zo kunnen je toekomstige werkgevers zien waar je interesses liggen.
Wat je vooral niet moet doen is controversiële uitingen doen, vreemde emailadressen aanmaken met bijvoorbeeld een koosnaampje. Dat komt echt niet professioneel over.

Twilliciteren

Twilliciteren is solliciteren via Twitter. Op www.twilliciteer.nl kan je via een tweet solliciteren op een nieuwe baan. Oefen hier even mee, want het valt niet mee om in 140 tekens jezelf te verkopen. Naast LinkedIn heb je tegenwoordig ook Mr Work, Recruitr, Socialrefferal, Twitjobs en misschien zijn er nog wel meer te vinden.

Plaats jezelf nog meer in de picture

Gebeurd? Dan zijn er nog meer manieren om jezelf zichtbaar te maken. Zoek een interessant bedrijf bij jouw in de buurt en kruip in de telefoon. Bel het bedrijf op, vraag om de personeelsmanager en zeg dat je je aan het oriënteren ben op de arbeidsmarkt en het bedrijf graag wil leren kennen. Vraag of het mogelijk is om jezelf te komen voorstellen en een rondleiding door het bedrijf te krijgen. Wees enthousiast en probeer een goeie indruk achter te laten. Verloopt het contact van beide kanten positief, schroom dan niet een aantal dagen later weer contact op te nemen met je cv in de hand.

Val op

Toch traditioneel solliciteren? Zorg dan dat je opvalt. Maak een Prezi-cv (Prezi is een soort online Powerpoint, effe Googelen) en zorg voor hyperlinks naar de bedrijven waar je hebt gewerkt, vooral als het relatief onbekende bedrijven zijn. Kortom: als je een netwerk hebt, heb je een kans!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk vinden via de social mediaWerk vinden via de social mediaWie op zoek is naar werk, moet het oude vertrouwde briefpapier maar even vergeten. Want ouderwets solliciteren dat werkt…
Tips bij het solliciterenTips bij het solliciterenAls je voor het eerst moet solliciteren, of juist als het een lange tijd geleden is, is dat soms best lastig. Want hoe v…
Gericht solliciterenGericht solliciterenSolliciteren is voor sommige mensen een feestje, want ze zijn al helemaal bezig met de nieuwe dingen en voor andere mens…
Succesvol solliciteren met behulp van social mediaEr hebben in de afgelopen jaren veel veranderingen plaatsgevonden bij het zoeken - en solliciteren - naar een nieuwe baa…

Een modern cv, hoe ziet dat eruit?Een modern cv, hoe ziet dat eruit?Een moderne cv wordt gemaakt volgens andere richtlijnen dan dat de meeste van ons vroeger op school hebben geleerd. Het…
Solliciteren na je opleidingHet is tegenwoordig een tijd waarin we leven, waarbij er weinig werk is. Veel mensen zijn op zoek en komen niet aan het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.intermediair.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.