Werk(en) wordt weer leuk!

Werk(en) wordt weer leuk! Voor de meesten mensen is werken noodzakelijk. Het is maar voor weinigen weggelegd iedere dag met veel plezier aan het werk te zijn. STOP met dromen over dé ideale baan en haal alles uit je bestaande baan. Met onderstaande 10 TIPS wordt je werk een stuk leuker!

Wat is leuk werk?

Wat maakt werken leuk? Is het veel geld verdienen, waardering van je werkgever en collega's, passie voor het werk wat je doet, contact met collega's/een leuke werksfeer, vrijheid om zelf te beslissen of je tijd in te delen, parttime werken? Bepaal voor jezelf wat voor jou het állerbelangrijkste is in je werk, welke van deze zaken je al hebt en welke eventueel nog te realiseren zijn in je bestaande baan. De overige punten zul je wellicht niet in je werk kunnen vinden, maar kun je misschien wel privé realiseren.

TIP 1. Efficiënter werken met "Getting Things Done" - Het Nieuwe werken

Teveel werk en te weinig tijd? Organiseer je werk beter! Werken volgens een systeem zorgt ervoor dat je overzicht houdt en weet dat je alles onder controle hebt. Je houdt je kantoor, computer, bureau en vooral je hoofd opgeruimd! Hiermee ga je veel tijd besparen en rust creëren. Meer over een goed georganiseerde manier van werken lees je in het boek: "Getting Things Done" - David Allen (NL vertaling met Engelse titel). Óók van toepassing op je privé!

TIP 2. Pauze!

Hou je pauze voor jezelf. Dit is JOUW onbetaalde privé tijd. Benut deze om op te laden en even uit de drukte te gaan. Erg aan te raden is een wandeling in je pauze. Je bent dan uit het gebouw, in beweging en in de frisse lucht. Vermijd het in ieder geval om even snel achter je computer of achter het stuur je lunch gedachteloos naar binnen te werken (...!)

TIP 3. Overspannen door je baas of collega's / Slechte werksfeer

Heb je op zich leuk werk, maar heb je onenigheid met een collega of je werkgever? Blijf er niet in hangen! Dit vréét energie en de situatie wordt er niet beter op. Over het algemeen zitten er twee kanten aan een verhaal. Jij bekijkt het vanuit jouw kant, maar degene waar je onenigheid mee hebt ziet het vaak totaal anders. Steek de hand eerst eens in eigen boezem. Ga eens na wat de beweegredenen van de ander kunnen zijn en kijk of hier misschien een kern van waarheid in zit en of jij zelf iets kunt of moet veranderen aan je gedrag of gewoontes. De waarheid ligt meestal in het midden! Probeer er achter te komen waar de kern van het probleem ligt en probeer het uit te spreken, bijvoorbeeld met de hulp van een objectieve tussen persoon. Ook kan je hulp van buitenaf zoeken door een professionele mediator in te schakelen. Boektip: "Overspannen door je baas" - Rigo van Meer.

TIP 4. Hoge werkdruk / Werkstress

Indien de werkdruk structureel hoog is, neem dan goed je pauzes, zorg ervoor na het werk ook goed te ontspannen en denk ook aan voorzieningen op heet werk om dit op te vangen. Tussendoor ontstressen kan bijvoorbeeld met:
 • Massage op je werk. Massage op het werk is fiscaal aftrekbaar en is een effectief middel om meer ontspannen te blijven, een betere werkhouding aan te nemen en om ziekteverzuim te helpen voorkomen!
 • Het aanschaffen van een aantal professionele Wii spelcomputers, tafeltennis, tafelvoetbal, dart boards.
 • Het doen van ontspanningsoefeningen tussen het werk door, in je pauzes of gecombineerd met een bezoek aan het toilet. Boektip: "100 Microbreaks" - Albert Sonnevelt.

TIP 5. Weinig werk / Verveling / Saai werk?

Juist te weinig werk? Benut de tijd om flink op te ruimen, je werk beter te organiseren (zie: Getting Things Done), leuke voorzieningen aan te brengen op het werk.

TIP 6. Vermoeidheid / Middagdip / Koffie drinken / Water drinken

Hoewel koffie drinken op het werk voor velen een onmisbaar ritueel is, is het toch raadzaam het volgende eens in acht te nemen:
Cafeïne in koffie geeft je een tijdelijke oppepper. Cafeïne werkt echter overstimulerend op onze bijnieren; nadat het effect van de koffie is uitgewerkt leidt deze overstimulering echter tot meer vermoeidheid, bijvoorbeeld de befaamde middagdip. Beperk het koffiedrinken tot 1 à 2 koppen of liever nog, vermijdt het helemaal. Ook kan je slechts een aantal slokken te nemen voor het idee en je mok niet helemaal leegdrinken. Drink na de lunch, en in de namiddag en avond geen koffie meer. Drink nooit koffie op een lege maag. Drink daarnaast ongeveer 1 1/2 liter water per dag; bij voorkeur water dat goed gefilterd is door een waterfilter en minimale hoeveelheden toxische stoffen en chemicaliën bevat. Hoe beter de kwaliteit van het water is, hoe minder hard je lichaam hoeft te werken en je vermoeid zult raken.

TIP 7. Relaxed file rijden

Ben je veel op weg voor je werk? Files horen er helaas bij in ons drukke Nederland. Leg je erbij neer en benut deze tijd voor jezelf door bijvoorbeeld het luisteren naar een digitaal luisterboek, mooie muziek, of een volg een taalcursus. Als het je echt opbreekt en al je energie ontneemt, ga dan op zoek naar ander werk en/of werk dichter bij huis. Boektip: "Als ik 50 kon rijden deed ik het wel" / Relaxed File Rijden - Ton Duyser.

TIP 8. Vergaderen saai? Lastige klanten? Beursgedrag? - Bedrijfstrainingen en bedrijfsuitjes met humor

 • Een ontspannen, interactief bedrijfsuitje met veel energie en humor vindt je bij Humorgroep.nl. Hier doe je energie en ispiratie op en krijg je inzicht in je eigen gedrag en dat van collega's ten aanzien van samenwerking, communicatie en presentatie.
 • Interactieve Teambuilding Workshop "Humor en creativiteit in de organisatie" vindt je bij Monsterevents.nl/humorworkshop. Werken met meer plezier en humor. Hoe wordt je van humorconsument humorproducent? Ontwikkel je gevoel voor humor, creativiteit, humortechniek, zelfspot,overdrijven e.d. samen met je collega's d.m.v. leuke opdrachten.
 • Laat je inspireren door de humoristische trainingsvideo's van John Cleese. Op hilarische en bekende tenenkrommende wijze toont John Cleese wat te doen en wat beter te laten op een beurs stand, hoe je effectiever kunt vergaderen, hoe om te gaan met lastige klanten enz. Je vindt ze op John Cleese Training.com

TIP 9. Kantoor Humor - De leukste filmpjes op YouTube

Punaises op de toiletbril, je collega vast getaped aan het plafond? Op www.youtube.com - Kantoor Humor vind je veel inspiratie om je werk NOG leuker te maken!

TIP 10. De leukste kantoor gadgets

Een vinger drumstel, Juigende prullenbak, Bullshit Button, Vloekende boksbal, Mini stofzuiger voor je toetsenbord? Er zijn veel gadgets op de markt voor meer fun op kantoor. Kijk bijvoorbeeld op Megagadgets, Gadget House of Funny-Gadgets.

Tot slot: Je eigen bedrijf starten?

Ben je je werk helemaal zat en denk je erover om je eigen bedrijf te starten? In het artikel Je eigen bedrijf starten - de voordelen en nadelen lees je meer over de positieve en de minder positieve kanten aan het zelfstandig ondernemen.
© 2011 - 2024 Infoteur88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…

Hoe begin je met modellenwerk?Hoe begin je met modellenwerk?Wil jij graag model worden? Maar je weet niet hoe en waar je moet beginnen? Lees in dit artikel meer hierover. Je vindt…
Je eigen bedrijf starten? De voor- en nadelenJe eigen bedrijf starten? De voor- en nadelenAltijd al je voor jezelf willen beginnen, maar iets houdt je tegen? Voor jezelf werken heeft veel voordelen, maar zeker…
Bronnen en referenties
 • Getting Things Done - David Allen
 • Overspannen door je baas - Rigo van Meer
 • Vital@Work Stoelmassage
 • 100 Microbreaks - Albert Sonnevelt
 • Als ik 50 kon rijden deed ik het wel - Ton Duyser
 • Humorgroep
 • Monsterevents
 • John Cleese Training
 • YouTube
 • Megagadgets
 • Gadget House
 • Funny-Gadgets
Infoteur88 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.