Je eigen bedrijf starten? De voor- en nadelen

Je eigen bedrijf starten? De voor- en nadelen Altijd al je voor jezelf willen beginnen, maar iets houdt je tegen? Voor jezelf werken heeft veel voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. In dit artikel tref je een verhelderend overzicht aan van de voordelen en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap. Wat zijn de belangrijkste beweegredenen om je eigen onderneming te willen starten? Schrijf dit eens op voor jezelf en kijk of het alle moeite waard is om je eigen bedrijf te starten. Er gaat veel tijd, geld en energie in zitten en soms kan na een aantal jaren blijken dat alle moeite voor niets is geweest en dat je toch beter af bent met een (veilige) baan in loondienst. Onderzoek eerst de markt en kijk of jouw product of dienst wel levensvatbaar is. Bezoek een startersdag van de Kamer van Koophandel, vraag andere zelfstandigen naar hun ervaringen.

Voordelen van voor jezelf werken kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Het indelen van je eigen tijd.
 • Zelf eindbeslissingen kunnen nemen.
 • Zelf verantwoordelijk zijn voor het product of dienst wat je levert / je eigen stempel er op kunnen drukken.
 • Vakantie kunnen nemen wanneer jij dat wilt.
 • Zelf bepalen hoeveel uren je wilt werken en hoeveel je wilt verdienen.

Nadelen van zelfstandig ondernemen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Het aantal uren dat je werkt is vaak veel meer dan bij een baan in loondienst. 's avonds of in het weekend nog even dit of dat; het sluipt er snel ongemerkt in.
 • Een onregelmatig inkomen; je moet goed vooruit denken en plannen om de mindere periodes in inkomen op te vangen. Bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of kerst.
 • Als je ziek wordt heb je vaak de eerste dagen of weken geen inkomen; hiervoor zal je een buffer moeten hebben. Ook moet je zorgen dat het werk toch door kan gaan. Indien nodig moet je een goede vervanging hebben.
 • Nooit op de "automatische piloot" kunnen overgaan als je eens een wat mindere dag hebt. Je moet altijd top kwaliteit leveren, je kunt je niet meer verschuilen achter een bedrijf, bedrijfsleider of manager.
 • Werken zonder directe collega's in de buurt. Dit kan op den duur ongezellig of eenzaam zijn.
 • Waar ga je je bedrijf voeren? Als je een bedrijfsruimte moet huren heb je direct doorlopende kosten, zonder dat hier al een regelmatig inkomen tegenover staat. Indien je geen kantoorruimte aan huis tot je beschikking hebt kun je ook tijdelijke kantoorruimte op locatie huren. Dan betaal je alleen voor de ruimte als je deze daadwerkelijk gebruikt om bijvoorbeeld af te spreken met klanten.
 • Administratie. Dit dient zorgvuldig te worden bijgehouden ten behoeve van jezelf, je boekhouder en de belastingdienst. Als je hier geen regelmaat in aanbrengt kan je hele bedrijf hierdoor op den duur failliet gaan!
 • Structuur aanbrengen in je dagindeling. Het is lastig om je niet te laten afleiden door kinderen, familie, onbelangrijke telefoontjes e.d. Wees streng voor jezelf en naar familileden toe. Zorg voor duidelijkheid. Dit is je werk en je inkomen is ervan afhankelijk!
 • Pensioen wordt niet meer via je werk geregeld. Je zult hier zelf voorzieningen voor moeten treffen.
 • Je hebt in ieder geval een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Afhankelijk van je wensen liggen de kosten hiervoor zo tussen de 1000,00 en 2500,00 per jaar.
 • Met alle bijkomende kosten zal je inkomen er vaak iets op achteruit gaan.

Conclusie

Zelfstandig ondernemerschap is vooral geschikt voor mensen die risico's durven nemen, erg veel waarde hechten aan hun vrijheid en eigen tijdsindeling. Het geeft veel voldoening om je eigen "ding te doen" en ondanks de vele nadelen zeggen de meeste zelfstandigen die de sprong hebben gewaagd niet meer terug te willen naar een baan in loondienst.

Het beste van twee werelden

Een mooie tussenoplossing is het gedeeltelijk zelfstandig ondernemen. Je zoekt dan een baan voor 2 of 3 dagen en de overige tijd besteed je aan je eigen bedrijf. Zo heb je toch een aantal zekerheden, zoals een ziektekosten verzekering, maar je hebt tevens iets meer beschikking over de indeling van je eigen tijd en je kunt ook je creativiteit en ideëen kwijt in je eigen onderneming. Mocht je onderneming tzt erg goed gaan lopen, dan kun je altijd nog de beslissing nemen om er volledig voor te gaan!
© 2011 - 2024 Infoteur88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken?Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken?Menig werknemer droomt ervan om zelf een onderneming op te zetten. Er zitten grote voordelen aan het ondernemerschap, ma…

Werk(en) wordt weer leuk!Werk(en) wordt weer leuk!Voor de meesten mensen is werken noodzakelijk. Het is maar voor weinigen weggelegd iedere dag met veel plezier aan het w…
De meest aparte manieren om geld te verdienenDe meest aparte manieren om geld te verdienenEr zijn in deze wereld heel wat aparte manieren om aan geld te komen. Wat dacht je van lichaamsdeel model of koffers kop…
Infoteur88 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.