Wat verdient een financieel medewerker? Onderzoek en feiten
Wat verdient een financieel medewerker? En zit er een beetje perspectief in zo'n loopbaan? In tijden van een slechtere arbeidsmarkt, kiezen mensen hun carrière sterker op verdiensten. Vanuit die vraag deed Robert Half onderzoek onder financieel professionals. De algemene conclusie: als financial verdien je nog altijd goed. Maar op de ene plek zit je wel beter dan op de andere. Onderzoek, feiten en toelichting.
Is het de moeite waard om een carriere in de wereld van de financiën en financiële administratie te beginnen? Een manier om je te orienteren is natuurlijk, te kijken hoe tevreden bestaande werknemers in de financiële sector zijn. En wat hun concrete verdiensten zijn. Gelukkig voor de zoekenden onder ons, vroeg Robert Half zich precies dát af. Het resultaat was een onderzoek onder 2350 financieel professionals, waarvan de resultaten werden verzameld in de 'Financial Salary & Benefits Guide' Nederland. Al heeft Nederland niet de best mogelijke naam als het gaat om tevredenheid, zeker niet als er centjes in het spel zijn, dit onderzoek laat daar niets van merken. De overgrote meerderheid van alle financiële professionals blijkt namelijk tevreden te zijn met het verdiende salaris. Véruit het meest tevreden is de generatie van de zogenaamde babyboomers, van wie 84% laat weten tevreden te zijn. Van de latere Generatie X, ofwel mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1980, is dat percentage naar verhouding het kleinst. Maar het gaat nog altijd om 73% tevreden werknemers.
Wie en wat
Opvallend is dat Robert Halfs onderzoek geen algemeen onderscheid ziet in tevredenheid tussen mannen en vrouwen. Ook de bedrijfsgrootte en het vakgebied spelen geen rol van betekenis in de mate van tevredenheid. Wellicht speelt de constante en redelijk stijgende verdienste in dit vakgebied een rol. Liefst 80% van de financiële medewerkers heeft de afgelopen jaren een salarisverhoging mogen bijschrijven. Daarmee stegen de verdiende salarissen sterker dan de inflatiecorrectie. Ronald de Zoete, Associate Director van Robert Half, zegt in reactie op het onderzoek: “De economische recessie heeft de salarissen dus niet bevroren. Het onderzoek toont ook aan dat de financiële professionals een passende beloning krijgen voor hun werk. De overgrote meerderheid is dan ook tevreden, ze zien hun salaris harder stijgen dan de inflatie, en ze veranderen niet snel van baan louter omwille van een hoger salaris. Dit geldt overigens voor alle generaties op de werkvloer.”
Mijn verlanglijstje..
Wat willen we nou heel, heel graag van onze werkgevers, naast een mooie salaris? Bij de mannen staat de auto van de zaak als gewenste secundaire arbeidsvoorwaarde op een onbetwiste eerste plaats. Vrouwen vinden flexibele uren het meest belangrijk. Dat is wel te verklaren: in ons traditionele landje werken vrouwen nog altijd het minst voor een baas, en het meest voor hun gezin. Daarnaast blijkt uit de statistieken steeds weer, dat voor vrouwen in vergelijking tot mannen, de manier van werken vaak belangrijker is dan het tastbare resultaat. Toch komt de auto van de zaak voor de vrouwelijke ondervraagden nog altijd op de tweede plaats. De inmiddels nogal gewraakte bonus, staat toch echt ook in de top drie van werknemerswensen. Ook hier signaleert Robert Half sterke verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hechten heel wat minder waarde aan de bonus dan hun mannelijke collega’s. Overigens worden verschillen tussen vrouw en man kleiner naarmate de generaties jonger worden. Daaruit valt bijvoorbeeld te verklaren dat flexwerk veel belangrijker is volgens de gehele generatie Y, dan bij oudere collega’s.
En nu ga ik (niet) weg!
Waarom zou je naar een andere baas gaan? In elk geval niet alleen voor de secundaire arbeidsvoorwaarden, aldus veel van de ondervraagde financiële medewerkers. Maar pakweg de helft zegt wél gevoelig te zijn voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden elders. Ook hier is de auto weer de grootste verleider. Ofwel: als je als werkgever een financieel medewerker werft, is de auto een mooie troef.
De grootverdieners
Stel, je wilt die carrière in de financiële wereld - maar het gaat je toch echt in behoorlijke mate om de pecunia. Dan is van belang te weten, wie in de financiële sector nu het meest verdient. Dat zijn én waren de Chief Financial Officers (CFO). Maar groeps-, regionale of divisie controllers, Accountancy Directors, Chief Risks Officers en Compliance Officers volgen al snel in financiele beloning. Waarin pakt dat uit? Robert Half weet te melden dat de gemiddelde CFO in Nederland na 10 jaar tussen de 120.000 en 180.000 euro verdient. Een ruime 100.000 euro valt volgens Robert Half te verdienen voor Planning & Analysis, Internal Audit, Treasury en Tax Managers en Controllers. In een zogenaamd Shared Service Centres zit je voor het geld weer wat minder goed. Salarissen zijn er gemiddeld lager. Een manager van een Shared Service Centre verdient slechts zelden meer dan een ton. De laagst betaalde financieel medewerkers zijn Accounting Managers, die na tien jaar tussen de 55.000 en 65.000 euro incasseren, Payroll Managers met tussen de 57.000 en 70.000 euro, en tot slot Credit Managers, met tussen de 65.000 en 80.000 euro. Nog altijd een leuk bedragje om mee naar huis te nemen! Kortom: crisis of geen crisis, volgens dit onderzoek is het in de financiele wereld nog altijd leuk toeven.
Wie is Robert Half International?
Robert Half International, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 360 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende financiële divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau en Robert Half Financial Services Group; gespecialiseerd in het plaatsen van financiële en bancaire professionals. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Amsterdam en Eindhoven.