Werken in de Spaanse gezondheidszorg
Vele mensen dromen van of zijn op zoek naar een baan in de Spaanse gezondheidszorg. In de meeste gevallen als verpleegkundige, verzorgende, fysiotherapeut of als arts/specialist. Bij het maken van de keuze om te gaan werken in Spanje zijn de volgende zaken van groot belang: Spaans spreken, in bezit zijn van een erkend diploma, concrete plannen hebben, de Spaanse arbeidsvoorwaarden.
Spaans spreken
Indien je van plan bent of overweegt om in Spanje te gaan werken, is het van groot belang dat je Spaans spreekt. In sommige gevallen kun je natuurlijk ook met Engels uit de voeten, maar het is beter om Spaans te spreken. Spanje kent op dit moment de hoogste werkloosheidscijfers van Europa, dus er zijn veel Spanjaarden op zoek naar werk. Toch is er – vooral in de zomermaanden – een gebrek aan verpleegkundigen in ziekenhuizen. De vraag is natuurlijk waarom men zou kiezen voor een Nederlandse sollicitant in plaats van een Spaanse: dat heeft vooral te maken met de taal. Het is vooral voor de privé ziekenhuizen aan de Costa´s interessant om personeel in dienst te nemen dat niet alleen Spaans spreekt, maar ook een aantal buitenlandse talen. Een groot gedeelte van de patiënten van deze ziekenhuizen is namelijk afkomstig uit het buitenland! Indien je solliciteert, geef dan aan dat je goed Spaans spreekt. Als je aangeeft dat je van plan bent om Spaans te gaan leren, maak je weinig kans.
Spaans leren kan op vele manieren. De meest effectieve en snelle wijze om Spaans te leren is de talencursus bij Taleninstituut Regina Coeli (´bij de nonnen´) in Vught (www.reginacoeli.nl). Het is een prijzige cursus; voor wie op dezelfde wijze les wil krijgen, zijn er professionals beschikbaar die dezelfde methode hanteren, maar een stuk goedkoper zijn. Een andere aantrekkelijke wijze om Spaanse te leren, is om dat in Spanje te doen. Dat kan via privé lessen, maar ook in taleninstituten zoals bijvoorbeeld Cervantes (www.cervantes.es).
Erkende diploma´s
Om in Spanje te kunnen werken, dien je te beschikken over een door de Spaanse overheid erkend diploma. Indien je je diploma hebt behaald in Nederland of België, zal het door het Ministerie van Gezondheidszorg in Madrid dienen te worden erkend (´reconocimiento´). Voor de meest gangbare beroepen zoals verpleegkundige, verzorgende, fysiotherapeut en arts/specialist is dat in de regel een louter administratieve procedure die ongeveer 4 maanden in beslag neemt. Er zijn kosten aan verbonden zoals bijvoorbeeld voor de beëdigde vertaling en de leges, alsmede de kosten van diegene die de erkenning voor je in orde maakt. De volgende zaken zijn nodig voor een erkenning van je diploma:
- Een gewaarmerkt kopie van je paspoort. Je kunt voor het waarmerken van een kopie van je paspoort terecht op het Spaanse consulaat of de Spaanse ambassade in Den Haag en Amsterdam. Woon je in Spanje, dan kun je de kopie laten waarmerken bij een notariskantoor.
- De originele diploma´s, een kopie van de diploma´s plus een beëdigde vertaling van de diploma´s. Beëdigde vertalingen kunnen het best in Spanje worden gedaan.
- Indien er sprake is van een registratie in een of ander register (BIG, specialisten, etc.), dan wordt er in veel gevallen een certificaat hiervan gevraagd.
In Spanje zijn er voldoende gestors die deze erkenning voor je kunnen uitvoeren.
Concrete plannen
Veel mensen benaderen mij in verband met een interesse om aan de slag te gaan in Spanje. Als ik hen dan vraag wanneer ze aan de slag kunnen gaan, is het antwoord dat ze dat nog niet precies weten en dat het dit jaar of volgend jaar kan zijn. In zo´n geval ben je niet interessant voor een eventuele werkgever en loopt de sollicitatie op niets uit!
Maak dus concrete plannen en presenteer die ook middels een datum waarop je beschikbaar bent in Spanje. Begrijpelijk dat dit een moeilijke keuze is, want je moet investeren in tijd en geld zonder dat je weet of er ook daadwerkelijk een baan op je ligt te wachten. Neem je dat risico, dan ben je meteen interessant!
Helaas is er op dit moment niemand in Spanje die je een garantie op een baan kan geven.
Spaanse arbeidsvoorwaarden
Ga ervan uit – als je in Spanje gaat werken - dat je flink in salaris achteruit zult gaan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je geen onregelmatigheidstoeslag ontvangt en dat je 40 uur per week zal gaan werken (met het hoge aantal vrije dagen werk je uiteindelijk per saldo evenveel als in Nederland). Naast de mindere arbeidsvoorwaarden zul je ook ervaren dat de arbeidsomstandigheden anders zijn: je zult helemaal opnieuw moeten beginnen, een nieuwe carrière opbouwen in een heel andere omgeving!
Kortom, het is geen eenvoudige stap om ter emigreren naar Spanje, laat staan om in Spanje aan het werk te gaan. Een alternatief kan zijn om aan de slag te gaan bij een Nederlands bedrijf in Spanje. Helaas zijn er geen Nederlandse ziekenhuizen in Spanje. Wel is er een (klein) aantal Nederlandse verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties. Hou er rekening mee dat die dagelijks worden benaderd door Nederlandse sollicitanten.