mijn kijk op

Solliciteren 55-plussers heeft weinig nut

Het kabinet wil dat de meeste mensen tot hun 67e blijven werken. Volgens het Centraal Planbureau zal de participatie van 55- tot 65-jarigen stijgen van 45% in 2008 naar 60% in 2020. De gemiddelde leeftijd om te stoppen met werken is 63,5 jaar in 2013. Op die leeftijd ga je in de praktijk dus feitelijk met pensioen. Gewild of ongewild. De meerderheid van 55-plussers die niet werkt maakt weinig kans op de arbeidsmarkt. Solliciteren van 55-plussers heeft weinig nut.

55-plussers

Zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als het Centraal Planbureau (CPB) laten een licht stijgende lijn zien van arbeidsparticipatie door ouderen. Dat heeft vooral te maken met de hervorming van de VUT en de WAO, die voor deze groep minder gunstig is geworden. Het CPB is bijna lyrisch met de bewoordingen: “De participatie van 55- tot 65-jarigen op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren sterk gestegen.” Vervolgens kijk je naar de cijfers en blijkt dat deze groep wordt blij gemaakt met een dooie mus. Volgens verwachting zal in 2020 werk zijn voor 60% van deze groep. Maar dat is nog maar de vraag. Mocht die verwachting uitkomen dan blijft toch 40% achter de geraniums zitten. Met of zonder tegenzin.

Afvloeien

Veel organisaties, inclusief die van de overheid, willen juist af van hun oudere werknemers omdat die vaak duur zijn. De afvloeiingsregelingen duiken weer de kop op terwijl kabinet-Balkenende 4 en latere kabinetten bedrijven ontmoedigd heeft met allerlei maatregelen. Denk aan premiekortingen voor bedrijven die werkloze vijftigers aannemen of die personeel van 62 jaar en ouder in dienst houden.

Bonus

Mensen van 62 jaar en ouder krijgen tot hun 65e levensjaar een bonus als zij blijven werken. Al deze maatregelen missen helaas hun uitwerking. Ouderen worden gewoon op straat gezet, meestal met een regeling waarbij zij vaak flink moeten inboeten op hun inkomen.

Hypocriet

De overheid is nogal hypocriet om de schuld bij de werkloze oudere te leggen en deze op te zadelen met een sollicitatieplicht. Is het realistisch om mensen boven de 55 jaar aan de slag te krijgen. Waarschijnlijk niet. Het is alleen maar moeilijker geworden voor deze groep zelfs in een herstellende markt.

Redenen

Als bedrijven hun ouderen dumpen dan is het nogal naïef te denken dat voor 'verse' ouderen de deur open staat. Natuurlijk is dat niet het geval. Misschien een enkeling via een uitzendbureau. Navraag bij een aantal van deze ouderen bevestigen dit beeld. Uit eigen ervaring sommen ze een aantal argumenten op die bedrijven steevast gebruiken om een 55-plusser niet in dienst te nemen. Want deze werknemer:
  • Is te duur en niet bereid genoegen te nemen met een veel lager salaris;
  • Heeft teveel problemen met zichzelf goed te presenteren in deze moderne tijd;
  • Is niet flexibel en eigenwijs;
  • Is te weinig thuis in de moderne communicatiemiddelen;
  • Past niet in het jonge team.

Solliciteren

Het blijkt dat er genoeg ouderen zijn die dolgraag aan de slag willen. Er gaan soms tientallen brieven per jaar de deur uit zonder ook maar één uitnodiging. Omdat vandaag de dag bijna iedereen over internet beschikt worden de meeste brieven digitaal verzonden. Vaak krijgt de sollicitant niet eens een bevestiging van ontvangst terwijl deze wel de moeite heeft genomen zijn of haar motivaties uiteen te zetten en een CV mee te sturen met alle persoonlijke gegevens. En dan maar hopen dat er discreet mee wordt omgegaan.

Realiteit

Nee, de overheid moet niet de ogen sluiten voor de realiteit want een grote groep 55-plussers gaat nooit meer aan het werk komen. Uit welk potje moet dat betaald worden? In wezen maakt het niet uit of dat de WW, AOW of een andere uitkeringsinstantie is. Het blijft altijd een mix van wat de werknemer zelf via het bedrijf en/of pensioenfonds heeft gespaard en wat een uitkeringsinstantie er bij legt. Op die manier kun je met wat creativiteit de pensioenleeftijd zelfs verhogen naar 70 of misschien verlagen naar 63 jaar. Het is lood om oud ijzer.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…

Werkloze senioren en het UWV, de werkcoach en de werkmapVeel 55-plussers en senioren verliezen in tijden van economische malaise hun baan en de kans dat ze weer aan de slag kom…
Collega's en jij op de werkvloerCollega's en jij op de werkvloerHet kantoorleven is een wereld apart. De werkplek vervult je ambities, biedt je sociale contacten, typische kantoorhumor…
Bronnen en referenties
  • CBS
  • CPB
  • Foto: DeviantArt
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.