Omgaan met werkloosheid; tips en adviezen

Omgaan met werkloosheid; tips en adviezen Een baan verliezen is voor veel mensen een vervelende zaak; zeker wanneer zij zich jarenlang hebben ingezet met passie en liefe in hun werk. Na ontslag kan een werkloze moedeloos en soms zelfs depressief raken, zeker wanneer het niet lukt om op korte termijn een nieuwe baan te vinden.

Erken je situatie en gevoelens

Veel mensen zonder werk kunnen moeilijk accepteren dat zij zichzelf in een nare situatie bevinden waar misschien lastig uit te komen is. Een werkloze, en zeker een 'kostwinner', zal zich verantwoordelijk voelen om geld binnen te brengen in het gezin. Dat grote verantwoordelijkheidsgevoel kan aan een mens gaan knagen wanneer die niet (meteen) in de behoefte aan geld kan voorzien. Toch heb je als werkloze niet enkel de verantwoordelijkheid om geld in het laatje te brengen, je bent ook verantwoordelijk voor het welzijn van je gezin; en dat heeft niet meteen met financieën te maken. Probeer te erkennen wat je gevoelens zijn t.o.v. de werkloosheid, en creeër voor jezelf een duidelijk beeld van de werksituatie.

Erken je gevoelens

Dit kun je bijvoorbeeld doen door duidelijk en helder op papier te zetten wat je dwars zit als het om je werkloosheid gaat. Maak een lijstje met 'negatieve' gevoelens zoals frustratie, boosheid en angst, maar probeer ook een aantal positieve punten op te schrijven. Hoewel positieve gevoelens waarschijnlijk in de minderheid zijn kun je bijvoorbeeld 'meer tijd voor mijn gezin', of: 'een nieuwe stap in mijn carrière' opschrijven en daar een positief gevoel aanhangen. Je gevoelens kun je misschien delen met je partner en/of kinderen zodat deze precies weten wat er in je omgaat.

Erken je situatie

Door kort en bondig op te schrijven hoe je er op het gebied van werk 'voorstaat' en welke stappen je hebt ondernomen om een nieuwe baan te vinden, kun je meer inzicht in jouw situatie krijgen. Schrijf bijvoorbeeld op: 'Ik ben 3 jaren werkloos, ik heb een reïntegratietraject gevolgd enzovoorts'. Probeer nu een aantal doelen te stellen aan de hand van de nieuwe inzichten. Een doel kan zijn: 'ik wil iedere dag minimaal twee sollicitatievacatures vinden', maar bijvoorbeeld ook 'ik ga solliciteren op een baan die niet meteen in mijn straatje past maar me wel aanspreekt'.

Durf om hulp te vragen

Probeer te netwerken onder mensen die je kent en die je niet kent. Een telefoontje is snel gemaakt en kan soms positieve gevolgen met zich meebrengen. Durf ook op emotioneel vlak om hulp te vragen. Zie je het echt niet meer zitten? Vraag dan een psycholoog om hulp.

Laat de hoop niet varen

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is te eenvoudig om in een depressie te raken en hele dagen op de bank thuis te zitten. Een mogelijk nieuwe werkgever heeft weinig aan iemand die verbitterd en depressief aan een nieuwe baan wil beginnen. Zorg daarom, ondanks je werkloosheid, goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en neem actief deel aan een verenigings- of gezinsleven.

Houd een bepaalde structuur aan

Blijf niet te lang in bed liggen 's ochtends 'omdat je toch niets beters te doen hebt', maar ga op een goede manier met de dag om. Plan activiteiten in die je kunnen helpen om werk te vinden. Zo laat je ook aan jezelf en je gezin zien dat je op een productieve manier bezig bent om werk te vinden. En heb je een baan aangenomen die je eigenlijk liever niet wilde hebben? Zorg dan dat je na werktijd gelegenheid vindt om op zoek te gaan naar een 'stapje hoger'.

Wees flexibel

Houd niet vast aan een bepaalde opleiding die je gevolgd hebt of werkervaring die je hebt opgedaan, maar durf breder te denken. In sommige gevallen zul je een baan moeten aannemen die minder goed bij je past en ook minder betaald. Het werk en het feit dat er weer een beetje geld in het laatje wordt gebracht zal je motiveren om uit te kijken naar een nieuwe baan. Een mogelijk nieuwe werkgever zal deze instelling zeer waarderen. Houd in gedachten dat het verschil tussen winnaars en verliezers is dat winnaars doen wat verliezers niet willen doen.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Werkloos. Wat nu?Werkloosheid. Het is een fenomeen met een niet te onderschatten invloed op de financiële, sociale, en in veel gevallen o…
Omgaan met werkloos zijnOmgaan met werkloos zijnHet kan zijn dat je wordt ontslagen, dat je contract afloopt, dat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren of dat er…
Werkloosheid: factoren die uitstroomkans bepalenWerkloosheid: factoren die uitstroomkans bepalenDe laatste jaren wordt er veel onderzoek verricht naar de factoren die een rol spelen bij de uitstroomkans uit werkloosh…

Netwerken, het nieuwe solliciterenNetwerken, het nieuwe solliciterenNetwerken, het nieuwe solliciteren. Met de komst van internet is het zoeken naar een baan veranderd. Reageren op een vac…
Stress en burnout in de midlifeStress en burnout in de midlifeDe eerste jaren met een baan zijn nog overzichtelijk. Maar dan gaat alles snel: huwelijk, eerste kindje, eigen huis en v…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.