Stress en burnout in de midlife

Stress en burnout in de midlife De eerste jaren met een baan zijn nog overzichtelijk. Maar dan gaat alles snel: huwelijk, eerste kindje, eigen huis en volgende stappen op de carrièreladder. Succes in zaken, kinderen, een gelukkige relatie, eigen huis, financiële zekerheid; Bij pogingen om zoveel mogelijk doelstellingen te realiseren, glijden steeds meer jonge mensen af in een langdurige periode van stress.

Rush Hour als kiem voor burnout

"Rush Hour" noemen sociologen deze levensfase, waarin paren vanaf eind 20 tot midden 30 moeten omgaan met veel opgaven binnen korte tijd. Niet zelden is dit een enorme krachttoer. Ziekenhuisstatistieken tonen aan dat tijdens zo'n "Rush Hour" regelmatig psychische aandoeningen zoals een burnout ontstaan.

Vroegere generaties hadden meer tijd om op te groeien. Zo was de huidige grootoudergeneratie al met 21 of 22 jaar grotendeels klaar met zijn opleiding en kon men zich in alle rust opmaken voor een bruiloft.

Tegenwoordig investeren jonge mensen veel meer tijd in scholing en opleiding en hebben ze gemiddeld slechts vijf jaar tijd om voor partner en gezin te kiezen. Eerst opleiding, dan werkervaring opdoen en een gezin stichten, dat is de wens van veel mensen. Dat vergt veel van mensen vanaf einde 20 tot midden 30.

Hoe kan je stress verminderen?

Jonge vaders staan in hun baan vaak onder hevige druk. Maar ze beschouwen het ook als hun plicht om hun partner waar mogelijk te ondersteunen. Bij vrouwen is zo 'n dubbele belasting vaak nog groter: na het krijgen van kinderen willen velen van hen zo snel mogelijk weer aan het werk. Gezin en arbeid moeten zoveel mogelijk met elkaar in harmonie worden gebracht, en dat kan een enorme stressbelasting geven.

Maar wat kunnen ouders doen wanneer het kindje er is, het huis afbetaald moet worden en je baan het uiterste van je vergt? Koppels moeten op individuele wijze manieren vinden om stress te verminderen. Vaak zijn het onrealistische verwachtingen van henzelf of anderen die problemen veroorzaken.

Kwaliteit vóór kwantiteit

Velen zien het als een persoonlijk falen als 's avonds in de keuken de afwas zich opstapelt. Terwijl ze beter het licht uit zouden kunnen doen en de boel de boel laten. Ook een slecht geweten van werkende ouders om de zorg voor hun kinderen aan "vreemden" uit te besteden, is vergif voor het zelfbeeld. Life-coaches raden aan om de weinige tijd die resteert voor de kinderen intenser te beleven. Het gaat daarbij minder om het aantal uren maar meer om de kwaliteit ervan!

Toets levensbeslissingen op haalbaarheid

Van cruciaal belang zijn ook de periodes voor ontspanning. Wie meent daarvoor geen tijd te hebben, benadeelt zich op den duur zelf. Relatieadviseurs raden koppels aan om bepaalde spelregels voor het leven van alledag op te stellen. Wie houdt zich waar mee bezig? Hoe kunnen partners elkaar onderling ontlasten?

Tot dergelijke overwegingen behoort ook het advies om belangrijke beslissingen in het leven te toetsen op hun haalbaarheid. Ongeacht of het gaat over nóg een kindje of een volgende carrièrestap. Denk altijd goed na over de vraag of je zo'n volgende stap wel aankan.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…

Omgaan met werkloosheid; tips en adviezenOmgaan met werkloosheid; tips en adviezenEen baan verliezen is voor veel mensen een vervelende zaak; zeker wanneer zij zich jarenlang hebben ingezet met passie e…
Het sollicitatiegesprekHet sollicitatiegesprekDe bedoeling van een sollicitatiegesprek is voor zowel de sollicitant als voor de instelling het verkrijgen van nieuwe,…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.