Netwerken, het nieuwe solliciteren

Netwerken, het nieuwe solliciteren Netwerken, het nieuwe solliciteren. Met de komst van internet is het zoeken naar een baan veranderd. Reageren op een vacature in de krant of via een vacature site is en blijft natuurlijk een goede manier om werk te vinden maar je kunt de kans op succes vergroten. Netwerken op alle mogelijke manieren helpt om sneller te vinden waar je naar zoekt.

Het ouderwetse solliciteren

Tot niet zo heel lang geleden was het voor het vinden van een (nieuwe) baan vaak voldoende om kranten door te lezen en te reageren op vacatures die je aanspraken. Een open sollicitatie sturen naar bedrijven had ook met enige regelmaat succes. Steeds meer zaken worden geregeld via internet en het zoeken naar een nieuwe uitdaging behoort hierbij zeker bij de meest belangrijke dingen.

Wanneer je tegenwoordig een sollicitatie verstuurt naar aanleiding van een vacature in de krant is de kans van slagen niet erg groot. Dit heeft onder andere te maken met het enorm grote aantal werklozen of mensen die op zoek zijn naar een andere baan en reageren op dezelfde vacature. Je moet dan maar net die ene zijn die er met zijn CV en sollicitatiebrief uitspringt. Werkgevers krijgen tegenwoordig enorme hoeveelheden sollicitaties binnen op alle mogelijke vacatures. Door die aantallen worden niet alle sollicitatiebrieven goed doorgelezen. Dus ook al heb je een perfecte sollicitatiebrief geschreven waarin je aangeeft waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie en dit helemaal onderbouwt is de kans groot dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. De reden is simpel. Een werkgever kijkt in eerste instantie vaak naar je CV en maakt naar aanleiding daarvan een eerste schifting. Hierna is pas je sollicitatiebrief aan de beurt. Deze selectie wijze is te begrijpen maar een werkgever laat zo ook goede kandidaten ongemerkt aan hun neus voorbij gaan.

Draai de rollen om

Het is dus duidelijk dat het ouderwetse solliciteren niet voldoende meer oplevert. Vooral mensen die langer werkloos zijn weten dit maar al te goed. Solliciteren en maar hopen dat je überhaupt een reactie krijgt van de werkgever. Zelf contact zoeken met bedrijven door deze te schriftelijk, via e-mail of telefoon te benaderen werkt niet meer. Een goede idee is het om de rollen om te draaien. Hier komt netwerken om de hoek kijken.

Netwerken is niet zoals veel mensen denken zomaar in het wilde weg aan alle vrienden, kennissen en familie vragen of ze weten of er nog vacatures zijn die ingevuld moeten worden. Goed netwerken gaat veel verder.

Profiel: Om te beginnen moet je zorgen dat je een goed profiel van je zelf hebt staan. Zowel op digitaal, op papier als in een profiel op internet. Het samenstellen van een goed profiel is veel en lastig werk. Er zijn instanties die je hierbij kunnen helpen. Heb je het profiel klaar, zet deze dan online. Met name LinkedIn is hier goed geschikt voor. Maak een account aan bij LinkedIn en zet al je werkervaring goed en duidelijk in je profiel. Veel mensen doen dit in het engels maar dit hoeft absoluut niet. Besteed hier voldoende tijd aan. Vul dus niet zomaar al je gegevens in waarna je direct tevreden bent. Lees het vaker door en wijzig het net zolang tot je helemaal tevreden bent.

Netwerken: Ben je helemaal tevreden over de gegevens die je in je LinkedIn account hebt staan, ga dan op zoek naar mensen die je kent en voeg deze toe aan je netwerk. Doe dit op een andere manier dan bijvoorbeeld je contacten in Hyves. Zorg ervoor dat je LinkedIn contacten mensen zijn waar je wat aan hebt. Denk hierbij aan mensen waarvan je weet dat ze contacten hebben. Netwerken draait om het leggen van contacten en het gebruiken van anderen die ook contacten hebben. Heb je een aantal mensen in je netwerk staan benader deze dan eens met de mededeling dat je (ander) werk zoekt. Omdat deze mensen je kennen hebben ze direct een beeld bij je en weten ze ook wel wat bij je zou kunnen passen waardoor ze je misschien direct koppelen aan een vacature die ze hebben gezien. Dit kan ook weer in je nadeel werken wanneer mensen een verkeerd beeld van je hebben of wanneer je heel iets anders wilt dan je tot nu toe hebt gedaan. Zorg ervoor dat je precies weet wat je wel en niet wilt in een functie, wat je voor werkomgeving zoekt, in welke branche, commercieel of juist niet commercieel enzovoort. Dit zijn zaken die in je profiel komen te staan wanneer een gespecialiseerd persoon je helpt met het maken van een profiel.

Wanneer een van je contacten je geschikt vind voor een vacature die hij of zij heeft gezien kan deze de werkgever benaderen en doorverwijzen naar jou of je LinkedIn profiel. Op deze wijze kan een werkgever contact met je opnemen wanneer deze mogelijkheden voor je ziet.
Daarnaast gebeurt het ook vaker dat een werkgever zelf zoekt naar geschikte kandidaten en zo terecht komt bij een passend persoon via LinkedIn.

Natuurlijk is het altijd belangrijk om iedere persoon in je omgeving op welke wijze dan ook te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zorg dat je altijd aan kunt geven waar je naar op zoek bent en waar je mogelijkheden en onmogelijkheden liggen. Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent en wat je in huis hebt, hoe groter de kans op slagen.

Contacten onderhouden:

Netwerken is een kwestie van mensen benaderen. Toch blijft het hier niet bij. Zorg ervoor dat je in het geheugen blijft zitten bij mensen. Eenmaal benaderen met de vraag of ze een baan voor je weten is niet voldoende. Blijf contact houden met mensen. Je moet dan niet iedere keer blijven doorgaan over het vinden van die baan want dan ga je mensen irriteren. Hou gewoon contact met ze over van alles en nog wat. Zo blijf je in de gedachten bij die personen en deze zullen af en toe zelf aan jou vragen of je al werk hebt gevonden. Hierna kan je deze personen weer updaten met de stand van zaken.
Hou het contact leuk... Twee keer een berichtje per jaar is te weinig maar om de dag mailen is veel teveel van het goede.

Tips:

Enkele tips voor het succesvol netwerken volgen hieronder. Er zijn er natuurlijk veel meer.
  • Zorg voor een goed profiel. Schakel voor het maken van een goed profiel desnoods hulp in.
  • Wees altijd positief en klaag niet (teveel). Spreek niet negatief over je huidige of voorgaande werkgever.
  • Bouw een netwerk van mensen waar je wat aan hebt. Werkgevers zoeken je vaak op via Google dus je contacten kunnen je maken of breken.
  • Ben altijd eerlijk over wat je kan of niet kan.
  • Hou je gegevens bij. Verouderde gegevens werken niet positief wanneer een werkgever je gegevens bekijkt.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Werk vinden via de social mediaWerk vinden via de social mediaWie op zoek is naar werk, moet het oude vertrouwde briefpapier maar even vergeten. Want ouderwets solliciteren dat werkt…
Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenSocialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenJe kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciter…

50-plus en werkloos - tips en adviezenAls je je baan verliest is dat heel vervelend, vaak zelfs traumatisch. Ben je dan ook nog eens 50-plus, dan heb je een g…
Omgaan met werkloosheid; tips en adviezenOmgaan met werkloosheid; tips en adviezenEen baan verliezen is voor veel mensen een vervelende zaak; zeker wanneer zij zich jarenlang hebben ingezet met passie e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.