Dertigers met mooie carrière niet altijd gelukkig

Dertigers met mooie carrière niet altijd gelukkig Dertigers zijn dikwijls hoog opgeleid en hebben een boeiende baan maar zitten volgens psychologen toch vaak slecht in hun vel. Ze twijfelen over hun carrière en voelen teveel verantwoordelijkheid bij het nemen van beslissingen om alles voor elkaar te kunnen krijgen. Veel dertigers hebben op materieel gebied alles maar zijn toch niet gelukkig. Ze hebben vaak het idee dat anderen het eigenlijk beter doen. Ook weken ze zich soms los van anderen waardoor ze zich alleen voelen. Teleurstelling maakt zich van hen meester met dikwijls stress tot gevolg wat hen in onzekerheid kan brengen.

Veel keuzes in plaats van traditionele patronen

Uit onderzoeken blijkt dat een groot deel van de dertigers zich psychisch en lichamelijk niet fit voelt met klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Ze piekeren over zingevingvragen en hebben last van dilemma’s en twijfels over relaties en kinderen. De alsmaar groeiende keuzemogelijkheden in de huidige maatschappij zouden een oorzaak zijn van het onbehaaglijke gevoel van de dertigers. De dertigers van nu leven in een heel andere wereld dan vijftig jaar geleden. Oudere generaties waren vaak gebonden aan traditionele patronen van werken en kinderen krijgen. Voor vrouwen was het normaal om te stoppen met werken en pas rond het vijfenveertigste levensjaar weer te beginnen. Vroeger duurde het wel tot het vijftigste jaar om een zekere top te bereiken waar nu vaak al een dertiger op zit.

Meerkeuzemaatschappij niet altijd makkelijker

Carrière maken gebeurt tegenwoordig dikwijls op jongere leeftijd dan destijds. Wat ook mee kan spelen is dat kinderen krijgen in de regel later gebeurt. De meerkeuzemaatschappij maakt het niet altijd makkelijker dan vroeger toen er in veel gevallen weinig te kiezen was. Daarbij willen velen aan teveel verwachtingen voldoen waardoor de aandacht vooral op de buitenwereld ligt en niet op wat de dertiger eigenlijk zelf wil. Als daarbij ook nog de eigenschap overheerst om alles tegelijk te willen aanpakken gaat het in veel gevallen mis. Een groot gevaar is ook om de doelen te hoog te stellen en de doelen die nodig zijn om alles te bereiken te laag worden gesteld.

Mooie baan en carrière maar veel keuzes maken

Veel dertigers worden, in goedlopende sectoren van de maatschappij, met massaal toegenomen keuzevrijheden geconfronteerd. Met de juiste opleiding en gunstige omstandigheden valt er voor dertigers alleen op carrièregebied al veel te kiezen wat als een belasting kan worden ervaren en waarbij ze bang zijn om verkeerde keuzes te maken of dat dingen mislopen door een bepaalde keuze. Ze willen eigenlijk ook niet kiezen of zijn bang om te kiezen vanuit de verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk. Een verkeerde keuze is meteen ook hun eigen schuld omdat ze zich nergens achter kunnen verschuilen.

Eerder op de top van de piramide van Maslow

Carrièremakers hebben al jonger een goede baan met bijbehorend prima salaris, een mooi huis, een auto en alles wat bij de eerste levensbehoeften hoort. Ze zitten eerder op de top van de piramide van Maslow welke top bestaat uit volledige zelfontplooiing en zijn daarom eerder toe aan het zoeken naar antwoorden op levensvragen als: Is dat alles en wat is mijn doel hier op aarde? En dat terwijl zij nog maar betrekkelijk kort geleden stoeiden met de problemen in de levensfase van de twintigers rond de overgang van pas afgestudeerd zijn naar een baan.

Zaken op een rijtje zetten

Zo kan een identiteitscrisis ontstaan. Om daar uit te komen is het allereerst belangrijk om duidelijk te krijgen wat in die crisis wordt gevoeld en hoe dat komt. Pas daarna kan aan oplossingen worden gewerkt. Volgens psychologen is het voor dertigers van belang dat zij hun problemen erkennen en herkennen. Het bewustzijn dat er meer leeftijdsgenoten niet lekker in hun vel zitten kan hen ondersteunen en zorgt er in elk geval voor dat zij zichzelf niet aanstellerig of zwak vinden. Ook kan het zinvol zijn om met deskundige hulp de zaken eens op een rijtje te zetten om daarna de juiste keuzes te kunnen maken.

Vastzittende dertigers

Naast dertigers die worstelen met problemen die samengaan met een mooie carrière is er ook een groep dertigers die juist het gevoel hebben dat ze vast zitten en niet verder komen. Zij hebben het probleem dat ze bijvoorbeeld in de verkeerde baan zitten of sociaal geïsoleerd zijn geraakt. Ze hebben ontdekt dat het leven harder is dan verwacht en hebben evenals de andere dertigers vragen als: Hoe moet dit nu verder en wat wil ik met de rest van mijn leven? Ook voor hen geldt dat deskundige hulp hen in situaties van stress weer op het goede pad kan brengen.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dertigersdilemma: keuzestress van de dertigerDertigersdilemma: keuzestress van de dertigerOvervloed aan keuzes, maar niet weten welke keus goed voor je is. Rennend door het leven, om maar niets te hoeven missen…
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…
Waarom raken steeds meer jongeren burn-out?Waarom raken steeds meer jongeren burn-out?De groep jongeren die burn-out raakt wordt steeds groter. Dit is een verontrustende trend. Hoe komt het eigenlijk dat st…
Het dertigersdilemma- door de bomen het bos niet meer zienHet dertigersdilemma- door de bomen het bos niet meer zienJe bent jong en hebt het goed voor elkaar: hoog opgeleid, een prima baan en een leuk huis. En je hebt nog een rijk socia…

Werken op een festivalWerken op een festivalEr is een groeiend aantal grotere festivals in Nederland. Voor al die festivals zijn er ook allemaal mensen nodig die er…
Bedingen in een arbeidsovereenkomstBedingen in een arbeidsovereenkomstIn een arbeidsovereenkomst kunnen allerlei bedingen staan. Bedingen zijn regelingen over bijvoorbeeld concurrentie, gevo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.counselpraktijk.nl/dertigerscrisis.htm
  • http://www.springest.nl/artikelen/reken-af-met-je-dertigers-dilemma
  • http://www.schatteforcoaching.nl/schattefor-coaching/dertigersdilemma/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.