Werken op een festival
Er is een groeiend aantal grotere festivals in Nederland. Voor al die festivals zijn er ook allemaal mensen nodig die er willen werken om het de bezoekers naar de zin te maken. De meeste vacatures zijn voor horecafuncties. Vaak worden er mensen geworven via gespecialiseerde bureaus of uitzendbureaus. Daarnaast zijn er meestal mensen nodig voor de beveiliging, kassabediening en lokale organisatie. Verder zijn er voor de voorbereiding eventmanagers en programmamanagers nodig.
Er ontstaat steeds meer werkgelegenheid door een toename in het aantal festivals. Het aantal kunst- en cultuurfestivals met meer dan drieduizend bezoekers stijgt al jaren. Over heel 2013 werden er maar liefst 774 van dat soort festivals georganiseerd. Een jaar eerder waren dat er slechts 708. In een jaar tijd is dat dus een stijging van 10 procent. In 1980 waren er slechts 150, dus dat is in een periode van 33 jaar een vervijfvoudiging. Er zijn jongeren die de hele zomer elk weekend een ander festivals af. In totaal trekken alle festivals samen maar liefst 21.5 miljoen bezoekers. Samen gaven zij daar 166 miljoen euro uit. Een groot deel van de bezoekers kwam af op de gratis festivals, namelijk maar liefst 68.5 procent van alle bezoekers.Het populairste festival was Parkpop in Den Haag. Daar kwamen een kwart miljoen mensen op af. Grote festivals waarvoor betaald moet worden zijn onder andere Pinkpop, Dance Valley en Lowlands.
Voorbereiding van een festival
Een deel van de festivals is puur commercieel. De organisatoren hebben dan het doel zoveel mogelijk geld te verdienen aan de bezoekers. Een groot aantal festivals draait voor het belangrijkste deel op vrijwilligers. Dit geldt met name voor kunstfestivals. Vaak bedienen zij een relatief kleine nichegroep. De festivals bieden ook veel werk aan mensen, omdat er nu eenmaal veel werk wordt verschaft. Er zijn een groot aantal taken die moeten worden verricht. De voorbereiding van een festival wordt vaak gedaan door gespecialiseerde krachten die bijvoorbeeld een opleiding tot eventmanager of facility management. Zij zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een goed verloop van de logistiek. Het kan dan gaan om het indienen van aanvragen van een vergunning bij de gemeente, de aanleg van wc's, het regelen van parkeerplaatsen of een onderkomen regelen voor artiesten die komen optreden. Daarnaast beschikt een organisatie vaak over een of meerdere programmamanagers. Deze is verantwoordelijk voor de invulling van het programma en bijvoorbeeld de boeking van artiesten. Vaak zijn deze mensen, afhankelijk van de grote van een festival, maanden bezig met de voorbereiding. In sommige gevallen begint de voorbereiding voor het komend jaar al direct na afloop van het festival van het betreffende jaar.
Werken in de horeca
Verder zijn er op een festival vaak ook mensen nodig voor de catering en de bediening van de kassa. Zeker bij betaalde festivals worden daar vaak betaalde krachten voor ingehuurd. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die het gewend zijn om in de horeca te werken. Het werken op een festival is wel intensief, omdat er vaak lange dagen worden gemaakt met mensen die allemaal haast hebben omdat ze snel door willen naar het volgende programmaonderdeel. Er is vaak veel belangstelling om te werken op een festival, omdat het tegelijkertijd er vaak wel erg gezellig aan toe gaat. Er zijn grote bureaus die zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van personeel voor festivals, zoals Eventure, Easytalent en Party Work. Verder wordt er ook vaak geworven via uitzendbureaus. Het is vooral aan te bevelen als bijbaan, omdat de festivals te onregelmatig worden georganiseerd op structureel van rond te komen. De meeste festivals vinden bovendien plaats aan het einde van de lente en in de zomer, dus in de minder is er sowieso minder werk. Het loon is vaak ook niet heel hoog. Soms staan er nog wel extra'tjes tegenover die dit deels compenseren, bijvoorbeeld gratis toegangskaartjes.
Beveiliging van een festival
Naast mensen met horecaervaring worden er vaak ook veel beveiligers gezocht, zelfs op festivals waar het publiek als relatief rustig kan worden aangeduid. Dat komt mede doordat gemeenten festivals verplichten een minimaal aantal beveiligers aanwezig te hebben. Dit is mede voortgekomen uit angst dat bij grote mensenmassa's een ongeluk in een klein hoekje zit. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Love Parade in Duisburg in 2008. Daar verloren verschillende mensen het leven doordat er te veel mensen tegelijkertijd door een tunneltjes gingen. De meeste beveiligers worden rechtstreeks ingehuurd via beveiligingsbedrijven. Naast beveiligers worden er vaak ook geluidstechnici, belichters, fotografen, webredacteuren, brandweermannen en verpleegkundigen voor de EHBO gezocht.