Rechten van een stagiair
Bij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde rechten op basis van de Arbowet en de Arbeidstijdenwet die een werknemer van het betreffende bedrijf ook heeft. Of een stagiair recht heeft op een vergoeding verschilt per stageplaats en sector. In het geval van een werk-leer opleiding heeft een stagiair vaak wel recht op een vergoeding. Lees er alles over in dit artikel.
Veel mensen gaan jaarlijks op stage voor hun opleidingen. Bij veel opleidingen en studies is een stage een verplicht onderdeel van het curriculum. Op die manier moeten de studenten ondervinden hoe het is om in de praktijk te werken. In de schoolbanken is het namelijk nog grotendeels theorie en iemand moet ook voldoende zijn ingewerkt wanneer hij of zij eenmaal in het echt aan de slag komen. Tijdens een stage komt de stagiair in omstandigheden terecht die in de schoolbanken niet zomaar zijn na te bootsen. Bovendien zijn er andere begeleiders die misschien andere vaardigheden kunnen bijbrengen dan de docent dat kan. Toch is een stage niet voor elke studie verplicht. Meestal gaat het dan om universitaire studies. Dat heeft er mede mee te maken dat mensen die een bepaalde studie hebben gevolgd meestal zeer veel kanten op kunnen. Ook wordt van hen meer dan van mbo-ers en hbo-ers verwacht dat zij zichzelf door ontwikkelen.
Rechten van een stagiaire
Hoewel een stagiair vaak verplicht is om vanuit de opleiding de stage te lopen, heeft hij of zij wel bepaalde rechten. Soms is een stagiair verplicht een bepaalde stage te accepteren, maar daarbinnen heeft de stagiair wel rechten. Allereerst gelen dezelfde rechten uit de Arbowet en Arbeidstijdenwet onverkort die ook voor de werknemers van het bedrijf gelden. Een stagiair mag dus niet zomaar voor alles worden ingezet en heeft ook recht op zaken als pauze en beschermende werkkleding. Wat ook belangrijk om te weten is dat de werkgever verantwoordelijk is voor de aanschaf van al het materiaal dat de stagiair nodig heeft bij zijn of haar werkzaamheden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om kantoormateriaal, maar ook om beschermende werkkleding in het geval dat een stagiair in de bouw gaat werken. Werknemers onder de 18 jaar en zwangere werknemers hebben bovendien recht op speciale bescherming. Daar dient de werkgever ook rekening mee te houden.
Recht op vergoeding voor een stagiair
De standaard is dat een stagiair geen recht heeft op een vergoeding. Dat komt omdat een stagiair nog niet als economisch rendabel wordt gezien voor een bedrijf, hoewel dat in de praktijk soms anders kan liggen. Een bedrijf stopt namelijk al veel energie in de begeleiding en het verstrekken van bepaalde middelen. Er zijn wel sectoren waar een stagiair wel recht heeft op een (beperkte) vergoeding, bijvoorbeeld een geneeskundestudent wanneer hij of zij co-schappen loopt. Ook zijn er veel studies waarbij er sprake is van een werk-leertraject. Dat is bijvoorbeeld het geval in de bouw of bij de politie. Ook in deze gevallen heeft de stagiair recht op een vergoeding. Veel bedrijven stellen uit zichzelf ook een vergoeding beschikbaar, ook al zijn ze daar wettelijk niet toe verplicht. In dat geval is het verstandig daar van te voren naar te informeren.
Het afsluiten van een stage-contract
De meeste opleidingen hebben een standaard stage-overeenkomst of stage-contract die aan de stagiair en het betreffende bedrijf of instantie wordt voorgelegd. Daarin zijn alle afspraken over de stage opgenomen, bijvoorbeeld over de duur van de stage, de te verrichte werkzaamheden en hoe de stage wordt beoordeeld. Veel bedrijven en instanties, zeker de grotere instanties, hebben ook een standaard procedure voor stagiaires. Het is verder belangrijk te weten dat elk bedrijf met meer dan vijf mensen personeel verplicht een vertrouwenspersoon heeft. Daar kan iemand misstanden of misbruik melden. Het is doorgaans ook verstandig de stagebegeleider vanuit de opleiding daarover in te lichten.