Een relatie op het werk. Gaat dat wel goed?
De liefde van een collega kan je het werk behoorlijk veraangenamen. Of je carrière ruïneren. De belangrijkste tips voor een relatie op het werk. Want een relatie op kantoor geheim houden, is nauwelijks denkbaar.
Met je partner op hetzelfde kantoor. Gaat dat wel goed?
Absoluut! Een online enquête door “Jobscout24” (maart 2010) wees uit, dat niet minder dan 37% van de vaste relaties op het werk ontstaan. En beweerd wordt dat kantoorrelaties bijzonder “crisisproof” zijn. De reden: in het begin is men voorzichtig en vermijdt men overhaaste blijken van gevoelens voor de ander. Per slot van rekening moet je ook nog met elkaar samenwerken.
Je hebt elkaar onder diverse omstandigheden al een beetje leren kennen. En juist daarin zien psychologen een verklaring voor het feit dat op de werkplek aangeknoopte relaties langer stand houden dan een vakantie- of discoflirt. Je weet hoe de andere met
stress omgaat, hoe hij zich gedraagt (of misdraagt) na enkele biertjes, enzovoort.
Kortom, elke slechte eigenschap, maar ook alle sterke punten, heeft men voor de eerste nacht samen al ontdekt. Met een collega kom je meestal niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Hoe zeggen we het de anderen?
In eerste instantie zeg je beter niets. Een wettelijke verplichting om leidinggevenden of collega’s over je
partnerkeuze te informeren bestaat er in ieder geval niet. Maar zodra jullie zeker zijn van elkaars liefde, is het tijd om het verstoppertje spelen op te geven. Anders worden de leugentjes een belasting voor jullie relatie. En waarschijnlijk heeft men al lang gemerkt dat er “wat” is tussen jullie.
Is flirten op het werk toegestaan?
Strikt genomen is het niet verboden om genegenheid te tonen op het werk. Zolang je werk maar niet eronder lijdt. Anders dreigen er arbeidsrechtelijke consequenties.
Aangeraden wordt overigens wel om je zoveel mogelijk te onthouden van liefkozingen en/of het gebruik van troetelnaampjes: alleen zó kan je je autoriteit en respect naar andere collega's bewaren.
Ik ben verliefd op mijn baas
Zelfs de allergrootsten der aarde hebben zich wel eens in hun secretaresses verknald. Maar weet je? Doorgaans werkt geen van al die vrouwen na verloop van tijd nog in haar vroegere beroep.
Relaties tussen een leidinggevende en zijn/haar ondergeschikte zijn volgens psychologen een grotere bron van onrust dan normale relaties tussen collega´s:
- altijd geruchten ("die krijgt een voorkeursbehandeling");
- altijd wantrouwen ("wat ik aan dié vertel, krijgt de baas ook meteen te horen");
- veel ruimte voor belangenconflicten. Het valt nu eenmaal zwaar om je liefje onaangename taken toe te bedelen;
- en niet zelden is het resultaat dat leidinggevenden hun partner demonstratief slechter gaan behandelen dan de andere medewerkers.
De oplossing: een andere baan zoeken of op zijn minst overplaatsing vragen naar een andere afdeling.
En als het toch fout gaat met jullie relatie?
Na het mislopen van een relatie op het werk moet je het contact zo snel mogelijk verminderen. Denkbaar is in dat verband dat je je resterend verlof opneemt. Maar beter is dat je het contact helemaal verbreekt en vraagt om overplaatsing. In géén geval collega’s tegen elkaar opzetten want dat leidt uiteindelijk alleen maar tot ergernis bij leidinggevenden en werknemers.
Kan je overplaatsing vragen?
Je zou in zo’n geval overplaatsing naar een andere afdeling kunnen vragen of de mogelijkheden van
thuiswerken kunnen overwegen. Strikt genomen heb je daar weliswaar geen recht op, maar omdat het in het belang van het bedrijf is, zijn er weinig argumenten tegen in te brengen. Feitelijk leg je jezelf op die manier een disciplinaire maatregel op, maar het is een maatregel die wel de harmonie op de werkvloer ten goede komt.
Als overplaatsing geen optie is
Maar stel jullie hebben een crisis in jullie relatie, je werkt op hetzelfde kantoor en overplaatsing is geen optie. Hoe moet je je dan gedragen?
Hetzelfde als altijd. Professioneel. Want wie er niet in slaagt om zijn privéleven te scheiden van zijn beroep, moet met juridische gevolgen rekening houden. Wie op het werk ruziet met zijn partner, hem of haar geen blik meer waardig keurt of anderen voortrekt, bederft de sfeer op het werk.
En ondanks alle begrip voor enige distantie: wie zijn ex zelfs geen “goedemorgen” meer zegt, toont zwakte. En dat schaadt jou meer dan de ander.
Hoe zeg je als vrouw dat ik niets van hem wil?
Het best ben je meteen duidelijk en wel vóórdat er bloemen op je bureau liggen. Vraagt je collega je voor een date, vertel hem dan duidelijk dat je daar geen interesse in hebt. Mannen hebben behoefte aan duidelijkheid. En vooral op het werk kan je je geen misverstanden of boze gezichten veroorloven, zelfs niet als je je toch stiekem gevleid voelt door de aandacht.