Werken op een booreiland
Het is algemeen bekend dat het werken op een booreiland goed verdient. Tegelijkertijd weten veel minder mensen dat het ook hard werken is. Het is ook voor mensen zonder opleiding mogelijk om te werken op een olieplatform. Er zitten wel bepaalde nadelen aan, zoals dat iemand relatief weinig privacy heeft en lange tijd van huis is. Voordelen van offshore-werk is dat iemand vervolgens lange tijd achtereen vrij is.
Van het werken op een booreiland is bekend dat het goed verdiend. Tegelijkertijd is het een baan waar het hard werken is. Er zijn wereldwijd duizenden boorplatforms. Een platform is bedoeld in relatief ondiep wat ter boren naar aardgas of aardolie. Er zijn bijvoorbeeld relatief veel booreilanden te vinden in de Noordzee, omdat deze zee gemiddeld maar twintig meter diep is. Een boorplatform is voorzien van een ponton en een boortoren. Het booreiland staat vast op de bodem of rust op een drijvende constructie. Er zal vooral sprake zijn van een drijvend eiland wanneer er nog naar olie wordt gezocht. Er wordt meer gebruik gemaakt van een vaste constructie wanneer een olieplatform op een vaste plaats aar olie of gas boort. Een gemiddeld booreiland gaat ongeveer vijftien jaar mee. In Nederland zijn de meeste olieplatforms in handen van Shell.
Werken op een booreiland of olieplatform
Wie op een booreiland werkt hoeft doorgaans maar zes maanden per jaar te werken. Het werkt heet ook wel offshore werk, omdat het van de kust af gebeurd. Op de dagen dat hij of zij wel moet werken is dat ook wel meteen hard. Er wordt verwacht dat iemand minimaal twaalf uur per dag werkt. Het salaris is relatief goed, ongeveer 150 procent boven het bedrag dat iemand met een gelijksoortige opleiding op het vasteland zou verdienen. Er zijn verschillende soorten mensen nodig om een booreiland, zoals bijvoorbeeld een ingenieur. Het is echter niet per se nodig om een opleiding te hebben. Zo is de General Roustabout een ongeschoolde arbeider. Deze voert vooral lichamelijk zwaar werk uit en ruimt de werkplekken op. Iemand van maintenance doet verschillende onderhoudswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het schilderwerk. Verder zijn er bijvoorbeeld ook koks nodig op een booreiland.
Hoe is het om te werken op een booreiland?
De verbinding met het vaste land gebeurt meestal per helikopter. Op die manier worden ook de voorraden aangeleverd. Aan boord van een olieplatform zijn wel verschillende voorzieningen om te ontsnappen aan het werk. Zo zijn er films te leen, is er een digitale televisie. Ook hebben de meeste olieplatforms een fitnesszaal, een sauna en een jacuzzi. De slaapkamers worden vaak met meerdere mensen gedeeld. Dit komt omdat er niet heel veel ruimte is om een olieplatform, dus die moeten zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Het is doorgaans niet toegestaan om alcohol te drinken aan boord. Drugs en sigaretten zijn helemaal uit de boze, niet alleen omdat het ongezond is, maar ook omdat het zou kunnen leiden tot brand of ontploffingsgevaar. Om contact te houden met het thuisfront is er ook internet.
Voordelen en nadelen van het werken op een booreilanden
Er zijn bepaalde voordelen en nadelen aan het werken op een booreiland. Het voordeel is dat het goed verdient en dat iemand maar half jaar per jaar hoeft te werken. Tegelijkertijd zijn er ook veel nadelen. Houdt daar goed rekening mee en wees uzelf er van bewust wanneer u de keuze maakt om te gaan werken op een olieplatform. Zo is het hard werken wanneer u aan bord bent en hebt u relatief weinig privacy. Ook moet u er goed tegen kunnen om langere tijd van huis te zijn.