Uitzendbureaus voor 50-plus en senioren

Ouderen lijken meer en meer in de schaarbeweging terecht te komen van werkloosheid enerzijds en het uitstellen van de AOW-leeftijd anderzijds. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer 50-plussers naar een baan opzoek zijn om het financiële gat tussen WW en AOW te dichten. Een vaste baan zit er veelal niet meer in, dus de weg naar het uitzendbureau is dan een oplossing. Er zijn uitzendbureaus die zich met name op deze markt richten maar deze aanpak vraagt om extra aandacht. Deze uitzendbureaus kijken meer naar de specifieke kwaliteiten van ouderen, zoals betrouwbaarheid, ervaring en levenswijsheid.

De arbeidsmarkt voor ouderen

De arbeidsmarkt is voor 50-plusser vaak niet of moeilijk toegankelijk. Waar in het verleden men het dan over 55-plussers had heeft het probleem zich ook naar naar 45-jarigen uitgebreid.

Op een vaste aanstelling hoeft u als 50-plusser al bijna niet meer te rekenen, zodat u meer en meer bent aangewezen op tijdelijk werk, waarschijnlijk onder uw niveau en veelal via een uitzendbureau. Dit is in toenemende mate aan de orde bij die senioren die aan het eind van een WW-periode nog een periode moeten overbruggen tot hun pensioen. Het zou kunnen dat u gebruik maakt van een IOW-uitkering, maar misschien komt u daar wel niet voor in aanmerking. In beide gevallen wilt u weer aan het werk en dat gaat niet vanzelf.

Hoe frustrerend en onrechtvaardig deze situatie ook is, en hoe zeer oudere werklozen zich hierover ook kwaad maken, veel kunnen we hieraan niet veranderen. Wat we wél kunnen doen is om alle wegen te bewandelen en kansen te benutten om weer aan de slag te gaan, en daar zijn gespecialiseerde uitzendbureaus voor ontstaan.

Uitzendbureaus voor senioren

Er zijn in ons land natuurlijk veel uitzendbureaus; u vindt ze in bepaalde gebieden zo ongeveer op de hoek van iedere straat. De afgelopen jaren hebben zij het, door de aanhoudende recessie, ook moeilijk gekregen; er zijn meer dan genoeg werkzoekenden maar heet aantal uitzendbanen is zeer beperkt. Als u als 55-plusser hier binnenstap zullen de medewerkers u vriendelijk begroeten en u te woord staan, maar wat ze niet zeggen maar wel denken is: "daar heb je er weer eentje... wat moeten we ermee!".

Banen voor ouderen

De meeste banen die zij hebben zijn uitsluitend bedoeld voor jongeren, ze zijn niet op senioren ingesteld en hebben geen netwerk dat aansluit op die specifieke behoeften. Net zozeer als er uitzendbureaus zijn voor technische beroepen, of met vacatures uitsluitend in de zorgsector, vraagt ook de 50-plus doelgroep om een eigen aanpak. Het is daarom dat er uitzendbureaus zijn ontstaan, al dan niet als onderdeel van de reguliere bureaus, die zich specialiseren in deze doelgroep, met medewerkers die met die doelgroep bekend zijn, en over een aansluitend netwerk beschikken.

Bekende 50-pus uitzendbureaus

 • Seniorgroep, experts voor 40-plus ook in detachering en doorwerken na pre-pensioen. Zij hebben vestigingen in 18 grote steden, waardoor er een redelijk landelijke dekking bestaat.
 • Actief65+ is een gespecialiseerd uitzendbureau voor 65-plussers. Zij werken vanuit één centraal kantoor in Amsterdam maar hebben opdrachtgevers verspreid over heel Nederland.
 • Ervaring is een franchise-organisatie en heeft vestigingen in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Rotterdam, Arnhem en Zwolle. Hun team bestaat uit managers en intercedenten met langdurige ervaring in de arbeidsbemiddeling, waaronder uitzendbureaus, werving en selectie en executive search. Zij werken met name op hogere functies.
 • Route 55 richt zich op routiniers van gemiddeld 55 jaar (en ouder) en hebben een expertise in een bepaalde branche. Zij willen liever geen senior, gepensioneerde, oudere of 50-plusser genoemd worden want ze staan nog midden in het leven.
 • Ervaren jaren is lid van de NBBU en richten zich vooral op vaktechnische vaardigheden in combinatie met eigenschappen waarover de meeste ouderen beschikken: loyaliteit, stiptheid en betrouwbaarheid.
 • Oudvit Seniorenbanen is met name actief in Noord-Nederland en specifiek in Friesland e.o.

Welke aanpak is voor u geschikt

Het aantal 50-plus uitzendbureaus met vestigingen in het land neemt eerder af dan toe en u komt meer en meer terecht bij een website waar u om uw gegevens wordt gevraagd, zodat zij kunnen matchen en met u contact zullen opnemen. Er is voor beide wat te zeggen:

Voordeel bureau met vestiging

 • U kunt u goed presenteren. Als u om welke reden dan ook denkt minder goed "uit de verf te komen" in zo'n gesprek, kunt u beter digitaal contact zoeken.
 • U leert de medewerker persoonlijk kennen, en kunt daardoor beter opvolgen
 • Zij hebben vaak lokale functies in hun bestand, waardoor u betere kansen maakt

Voordeel bureau met een kantoor elders en/of alleen een website

 • Het is voor de medewerkers praktisch doordat u alle informatie invoert
 • Een groter aantal vacatures, alhoewel ook verder weg
 • U hoeft niet op pad en houdt zelf de touwtjes meer in handen

Er bestaan ook websites, startpagina's en andere verzamelsites, waar u veel informatie bij elkaar vindt, verwijzingen naar diverse uitzendbureaus en vacaturesites. Dit is praktisch maar vraagt wel enig kennis om "het kaf van het koren te scheiden". U kunt daar gemakkelijk de weg verliezen in allerlei diensten en producten, waardoor u uw tijd verkeerd besteed. Enkele van de betere websites staan hieronder vermeld:

Websites

 • senioren.startpunt.nl
 • novos.nl
 • toekomstcoach.nl
 • senioren.startpagina.nl (werk en inkomen)

Tijdelijk werk voor 50-plussers

Dit kan ingedeeld worden in de volgende categorieën:
 • Specialistisch werk waarvoor leeftijd niet van wezenlijk van belang is, zoals boekhouder, stukadoor of puntlasser.
 • Werk waarbij senioriteit juist van belang is, zoals uitvaartbegeleider, kerstman of in de kinderopvang
 • Relatief eenvoudig werk, voor beperkte uren, zoals chauffeur, postbesteller of schoonmaker

Tips voor uw contacten met uitzendbureaus

 • Presenteer uzelf optimaal, verzorgd en fit
 • Sla geen enkele suggestie af; misschien leidt het naar iets anders
 • Zorg dat u wordt herinnerd
 • Volg uw contacten op en houdt contact
 • Als er een vestiging in de buurt is, wip af en toe eens binnen
 • Schrijf u bij meerdere bureaus in
 • Blijf de vacatures op hun websites actief volgen
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Nadelen van uitzendbureausNadelen van uitzendbureausWie is er niet eens binnengelopen? Tempo-Team, Randstad, Adecco, Manpower, of een van die vele andere uitzendbureaus die…
Uitzendbureaus voor thuiswerkUitzendbureaus voor thuiswerkThuiswerk wordt een steeds grotere branche op de banenmarkt. Tegenwoordig zijn er ook uitzendbureaus voor thuiswerkers t…
Solliciteren: de grootste vacaturesitesSolliciteren: de grootste vacaturesitesVroeger waren de meeste vacatures vooral te vinden in de zaterdagkranten. Tegenwoordig zijn de meeste vacatures te vinde…

Is de reden van ontslag werkelijk dringend genoeg?Is de reden van ontslag werkelijk dringend genoeg?Het kan je zomaar overkomen: ontslag! Het gaat economisch niet goed of er valt iets voor op het werk, waardoor je wordt…
De herplaatsingsplicht bij ziekte en reorganisatieDe herplaatsingsplicht bij ziekte en reorganisatieBedrijven en overheidsinstanties kunnen in financieel slecht vaarwater terechtkomen, waardoor een reorganisatie onafwend…
Bronnen en referenties
 • www.seniorgroep.nl
 • Senioren.startpunt.nl
 • www.toekomstcoach.nl
 • www.novos.nl
 • www.toekomstcoach.nl
 • Senioren.startpagina.nl
Reactie

Smajil, 24-03-2015
Gerespecteerde: Op zoek naar een baan vrachtwagenchauffeur Ik heb vele jaren ervaring in intern en extern transport, solo vrachtwagen, slepen vrachtwagen, aanhangwagen, en met kraan (kipper, gekoeld, Van). Ik ben bereid op eigen kosten te komen en gaan van het werk. groeten Reactie infoteur, 25-03-2015
Met alle respect: dit is geen banenwebsite; uw reactie wordt verwijderd.

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.