Solliciteren: de grootste vacaturesites

Solliciteren: de grootste vacaturesites Vroeger waren de meeste vacatures vooral te vinden in de zaterdagkranten. Tegenwoordig zijn de meeste vacatures te vinden op speciale vacaturesites. De grootste vacaturesites zijn de nationalevacaturebank.nl en werk.nl. Ook zijn er veel sites voor specifieke branches of specifieke doelgroepen. Ook kan het verstandig zijn om de sites van uitzendbureaus in de gaten te houden. Meestal kan er rechtstreeks via de site gesolliciteerd worden. Lees er alles over in dit artikel. Vroeger waren de meeste vacatures te vinden in de dagbladen. Met name in de zaterdagkranten stonden veel vacatures. De sollicitaties zelf werden ook brief gedaan. Tegenwoordig is negentig procent van de vacatures op het internet te vinden. Het voordeel voor bedrijven is dat het verspreiden van een vacature op deze manier veel goedkoper is. Ook is het potentiële bereik veel groter, omdat veel mensen toegang hebben tot het internet. Soms kiezen bedrijven of organisaties er voor om de vacature alleen op hun eigen site te plaatsen. Het is eventueel mogelijk om er extra aandacht aan te bieden via social media als Twitter en Facebook. Op die manier wordt er verder doorgelinkt daar de betreffende site. Wanneer ze een groter bereik willen kunnen ze er voor kiezen om de vacature op een vacaturesite te plaatsen.

Nationalevacaturebank.nl de grootste vacaturesite

De grootste commerciële vacaturesite is de nationalevacaturebank.nl. De site is overzichtelijk en daardoor aantrekkelijk voor bedrijven om op te adverteren. Geïnteresseerde sollicitanten kunnen hun cv uploaden op de site en daardoor is het makkelijk om te reageren op eventuele vacatures. Ook kunnen bedrijven de cv's doornemen en zelf mensen benaderen vor een eventuele baan. Soms wordt er ook doorgelinkt naar de site van bedrijven en kan er rechtstreeks op de site gereageerd. Naast vacatures voor banen zijn er ook veel stages te vinden.

De vacaturesite werk.nl

De site werk.nl is de site van het UWV. De site is vooral aantrekkelijk voor mensen die een uitkering hebben. De meeste vacatures worden er ook door het UWV opgezet. Het gaat vaak om vacatures die speciaal bedoeld zijn voor mensen die re-integreren. Meestal is het voor 'gewone' sollicitanten niet aantrekkeljk om te reageren op deze functies, omdat ze bijvoorbeeld de eerste drie maanden onbetaald werk zullen moeten verrichten. De kritiek op de site is ook wel dat er veel vacatures op staan die inmiddels vervuld zijn. Ook reageren bedrijven die op de site staan vaak niet op sollicitaties.

Vacaturesites voor specifieke doelgroepen

Er zijn ook sites die zich speciaal richten op specifieke doelgroepen of bepaalde branches. Zo zijn sites als monsterboard.nl en intermediair.nl speciaal gericht op hoogopgeleiden. Zij plaatsen overigens niet alleen vacatures, maar bieden ook advies voor sollicitanten. Vooral intermediair.nl heeft veel verhalen over solliciteren. Andere sites richten zich op specifieke doelgroepen. De site christiantalents.nl richt zich speciaal op mensen die willen werken bij een christelijke organisatie. Een ander goed voorbeeld is de site werkenbijdeoverheid.nl voor mensen die bij de overheid willen werken. Ook veel grote bedrijven hebben speciale vacaturesites met informatie over het bedrijf en eventuele vacatures.

Als laatste kan het de moeite waard op de sites van uitzendbureaus in de gaten houden, zoals adecco.nl en randstad.nl. Zij plaatsen doorgaans alle vacatures online. Het is wel belangrijk om dan zeer snel te reageren, omdat uitzendbureaus heel veel reacties krijgen op hun vacatures. Het is vaak een voordeel om te zorgen dat je bekend bent bij de mensen van het uitzendbureau. Dat kan bijvoorbeeld door langs te gaan. Soms is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Het voordeel daarvan is dat diegene die bepalen wie wordt voorgedragen voor een vacature een gezicht hebben bij de sollicitatie en die persoon eerder zullen voordragen.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Social media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenSocial media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenBijna iedereen heeft wel een account aangemaakt op minimaal één social media kanaal. Ook veel bedrijven maken een profie…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…

Je CV: personeelsmanager beslist binnen 5 minutenJe CV: personeelsmanager beslist binnen 5 minutenAls het aantal mensen met interesse in een baan toeneemt terwijl het aantal banen afneemt, krijg je een 'aanbiedersmarkt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.