Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?

Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen? Aan het slot van een sollicitatiegesprek wordt je de gelegenheid geboden om vragen te stellen. Het is dan verstandig en tactisch om te beginnen met vragen die je interesse in het werk weergeven. Wat jij voor het bedrijf kunt doen is op dat moment belangrijker dan wat het bedrijf voor jou zal kunnen doen.

Vragen over voorbereiding

Je kunt bijvoorbeeld vragen of er een mogelijkheid bestaat om je vast voor te bereiden op de baan, misschien zijn er gedrukte stukken die je vast zou kunnen doornemen, misschien zijn er problemen of moeilijkheden waarmee je in die functie te maken zult krijgen en waar je nu je gedachten vast over kunt laten gaan.

Vragen over leidinggeven

Krijg je de leiding over een aantal mensen, dan is het nu een geschikt moment om wat meer van hen aan de weet te komen. Je kan dan vragen stellen over hun leeftijd, ervaring, wijze van samenwerking en aan welke vorm van leiderschap zij het meest behoefte hebben.

Andere vragen om te stellen

Nog een punt om naar voren te brengen is de mogelijkheid voor verdere opleiding of training. Andere punten waar je naar kunt informeren zijn:
  • Is er een bedrijfspensioenfonds? Wanneer kom je daarvoor in aanmerking en wat moet er aan bijdrage worden betaald?
  • Bestaan er aanvullingen op het basissalaris als bonus, gratificatie en eventuele winstdeling?
  • Is er een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, of als er voor de zaak moet worden gereisd?
  • Is er sprake van een auto van het bedrijf en zo ja, op welke condities?
  • Op hoeveel vakantiedagen kun je rekenen?
  • Is er een vergoeding voor verhuiskosten als die moeten worden gemaakt?
  • Hoe is het vervolg van de sollicitatieprocedure?
  • Wanneer is de eventuele datum van indiensttreding?

Je kunt je hierin het beste aan de kern van de zaak houden en niet te veel in details gaan. Heb je op deze punten naar voldoening antwoord gekregen, laat dan blijken dat je klaar bent. Laat geen stilte vallen, maar bedank de gesprekpartners en zeg dat je op dat moment geen vragen meer hebt.

Na het sollicitatiegesprek

Aan het eind van het gesprek kun je een hint krijgen of je al dan niet bereid bent de functie te accepteren. Of misschien heb je zelf al aangevoeld dat het de goede kant opging of juist niet. Misschien moet er, voordat er kan worden beslist, nog een ontmoeting met anderen worden geregeld en in dat geval moet je er zeker van zijn dat alles wat in het vorige gesprek niet zo goed ging, niet meer voorkomt.

Wachten op bevestiging

Hoe goed het gesprek ook is gegaan, veronderstel nooit dat je de baan al in je zak hebt voordat het bedrijf dit schriftelijk heeft bevestigd. Geen nieuws hoeft niet per se goed nieuws te zijn. Het kan soms weken duren voordat er een besluit gevallen is en jij een brief ontvangt met als aanhef: ‘Tot onze spijt...’ Stop dus niet met zoeken naar een baan totdat je helemaal safe zit. Je kunt bellen als het bedrijf op de afgesproken datum nog geen contact met je heeft opgenomen.

Andere aanbieding

Het kan ook gebeuren dat je met een andere aanbieding wordt geconfronteerd. In dat geval moet je je beslissing niet langer dan een week uitstellen. Meld dan het bedrijf waarop je keuze niet gevallen is dat je hebt besloten om een ander aanbod te accepteren.
© 2012 - 2023 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
Sollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieSollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieIn een sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de interviewer een duidelijke indruk van u krijgt. Dit kunnen ze onde…

Welke stappen bij ontslag moet je voor jouw rechten nemen?Welke stappen bij ontslag moet je voor jouw rechten nemen?Gaat het slecht met het land of specifieke branche dan is de kans groot dat mensen wegens bedrijfseconomische redenen op…
Een vacature wordt ingevuld door een positieve sollicitantEen vacature wordt ingevuld door een positieve sollicitantVacatures liggen soms niet voor het oprapen. Hoe groter de groep werkzoekenden is, des te belangrijker wordt het voor ee…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.