Tips sollicitatiegesprek: heeft u nog vragen?
Aan het slot van een sollicitatiegesprek wordt je de gelegenheid geboden om vragen te stellen. Het is dan verstandig en tactisch om te beginnen met vragen die je interesse in het werk weergeven. Wat jij voor het bedrijf kunt doen is op dat moment belangrijker dan wat het bedrijf voor jou zal kunnen doen.
Vragen over voorbereiding
Je kunt bijvoorbeeld vragen of er een mogelijkheid bestaat om je vast voor te bereiden op de baan, misschien zijn er gedrukte stukken die je vast zou kunnen doornemen, misschien zijn er problemen of moeilijkheden waarmee je in die functie te maken zult krijgen en waar je nu je gedachten vast over kunt laten gaan.
Vragen over leidinggeven
Krijg je de leiding over een aantal mensen, dan is het nu een geschikt moment om wat meer van hen aan de weet te komen. Je kan dan vragen stellen over hun leeftijd, ervaring, wijze van samenwerking en aan welke vorm van leiderschap zij het meest behoefte hebben.
Andere vragen om te stellen
Nog een punt om naar voren te brengen is de mogelijkheid voor verdere opleiding of training. Andere punten waar je naar kunt informeren zijn:
- Is er een bedrijfspensioenfonds? Wanneer kom je daarvoor in aanmerking en wat moet er aan bijdrage worden betaald?
- Bestaan er aanvullingen op het basissalaris als bonus, gratificatie en eventuele winstdeling?
- Is er een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, of als er voor de zaak moet worden gereisd?
- Is er sprake van een auto van het bedrijf en zo ja, op welke condities?
- Op hoeveel vakantiedagen kun je rekenen?
- Is er een vergoeding voor verhuiskosten als die moeten worden gemaakt?
- Hoe is het vervolg van de sollicitatieprocedure?
- Wanneer is de eventuele datum van indiensttreding?
Je kunt je hierin het beste aan de kern van de zaak houden en niet te veel in details gaan. Heb je op deze punten naar voldoening antwoord gekregen, laat dan blijken dat je klaar bent. Laat geen stilte vallen, maar bedank de gesprekpartners en zeg dat je op dat moment geen vragen meer hebt.
Na het sollicitatiegesprek
Aan het eind van het gesprek kun je een hint krijgen of je al dan niet bereid bent de functie te accepteren. Of misschien heb je zelf al aangevoeld dat het de goede kant opging of juist niet. Misschien moet er, voordat er kan worden beslist, nog een ontmoeting met anderen worden geregeld en in dat geval moet je er zeker van zijn dat alles wat in het vorige gesprek niet zo goed ging, niet meer voorkomt.
Wachten op bevestiging
Hoe goed het gesprek ook is gegaan, veronderstel nooit dat je de baan al in je zak hebt voordat het bedrijf dit schriftelijk heeft bevestigd. Geen nieuws hoeft niet per se goed nieuws te zijn. Het kan soms weken duren voordat er een besluit gevallen is en jij een brief ontvangt met als aanhef: ‘Tot onze spijt...’ Stop dus niet met zoeken naar een baan totdat je helemaal safe zit. Je kunt bellen als het bedrijf op de afgesproken datum nog geen contact met je heeft opgenomen.
Andere aanbieding
Het kan ook gebeuren dat je met een andere aanbieding wordt geconfronteerd. In dat geval moet je je beslissing niet langer dan een week uitstellen. Meld dan het bedrijf waarop je keuze niet gevallen is dat je hebt besloten om een ander aanbod te accepteren.