Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?
Thuiswerken gebeurt steeds meer en vooral vrouwen kiezen vaak voor thuiswerken, zodat een baan en kinderen beter te combineren valt. Maar is de combinatie thuiswerken en kinderen wel zo ideaal? Wat zijn de voordelen van thuiswerken en wat zijn de nadelen? Maakt thuiswerken de combinatie werk en privé echt makkelijker?
Maakt thuiswerken de combinatie werk en privé makkelijker?
Het klinkt zo mooi, thuiswerken en zodoende snel switchen tussen de thuissituatie en het werk. In de praktijk is het vaak minder makkelijk. Het gevolg is vaak dat er werkuren verlegd worden naar 's avonds laat. Overdag word je vaker afgeleid door huishoudelijke zaken en omgevingslawaai. Bovendien moet je zelf een routine opbouwen. Je hebt een bepaalde structuur nodig, maar niet iedereen heeft de discipline om zichzelf die op te leggen. Verder moet je duidelijke grenzen aangeven en je tijd bewaken. De partner legt vaak makkelijker huishoudelijke taken bij jou neer. Jij bent toch thuis. Huisgenoten hebben even een snelle vraag en komen je tussendoor storen. De baas denkt dat je meer tijd hebt omdat je geen last hebt van woon/werk verkeer en hij vindt daarom dat er wel wat meer werk door jou verzet kan worden.
Sociale contacten en thuiswerken
Wanneer je thuiswerkt moet je meer tijd en energie steken in het handhaven van de communicatie met collega's en manager. Anders loop je de kans over het hoofd gezien te worden. Communicatie via mail en telefoon is oppervlakkiger. Je mist gezichtsuitdrukkingen en dit bemoeilijkt de communicatie. Je bent zelden op kantoor, dus bij salarisverhoging, leuke projecten en promoties word je makkelijk vergeten. Verder kan je je ook erg geïsoleerd voelen wanneer je geen geregeld contact met collega's meer hebt. Je mist alle smalltalk en dit maakt de relatie met collega's afstandelijker. Probeer daarom de momenten dat je wel op kantoor komt, ook sociaal te benutten. Ochtendje op kantoor aanwezig? Ren daarna niet gelijk naar huis, maar ga af en toe met je collega's lunchen. Als thuiswerker zal je er vaker op uit moeten gaan om aan je sociale contacten te komen.
Computerapparatuur van de thuiswerker
Wanneer je computerapparatuur mankementen vertoont moet jij zelf wel genoeg knowhow hebben om het probleem op te lossen of je moet op iemand kunnen terugvallen die er verstand van heeft. Je hebt thuis geen ICT afdeling die jouw computerproblemen oplost. Vaak ben je zo onnodige tijd kwijt aan allerlei ICT probleempjes.
De thuiswerker maakt overuren
Voor thuiswerkers is het betalen van overuren vaak slecht geregeld. De baas ziet niet dat je overuren maakt en staat vaak wat afwijzend tegenover het betalen van overuren. Dit heeft vaak toch te maken met vertrouwen. De werkgever is snel geneigd te denken dat je profiteert van de momenten dat het minder druk is. Hier mag dan in zijn opinie wel tegenover staan dat je een tandje bij zet wanneer het wel druk is.
Win-Win situatie
Mits goed uitgevoerd en goed overdacht, kan thuiswerken een win-win situatie voor werkgever en werknemer zijn. De werkgever bespaart op kantoorkosten, bovendien zijn werknemers die veel thuis kunnen werken over het algemeen meer gemotiveerd en verzetten ze meer werk. Telewerken kan alleen wanneer de werknemer zelfstandig werk verricht waarvoor weinig communicatie en face to face contact noodzakelijk is. Bovendien moet het werk meetbaar zijn. Dit laatste voorkomt een achterdochtige baas, die zich afvraagt of er thuis wel voldoende werk wordt verzet.