Must-have checklist voor de Hadj

Must-have checklist voor de Hadj Jaarlijks reizen er gemiddeld drie miljoen moslims naar Saudi-Arabië om daar de islamitische bedevaart (hadj) te verrichten. De bedevaart omvat de laatste pilaar van de islam en is daarmee het hoogtepunt voor de meeste islamieten in hun religieuze beleving. Honderd jaar geleden was de hadj nog een risicovolle onderneming vanwege het langdurige reizen en zware omstandigheden. Tegenwoordig lopen moslims minder gevaar door moderne vervoersmiddelen en talrijke voorzieningen. Toch blijft het voor vele moslims een dure onderneming en gaat de reis niet altijd zonder problemen.

Stap 1. Intentie

Het belangrijkste van de hadj is de intentie waarom je de bedevaartstocht wilt ondernemen. Volgens een soera in de Koran is de eerste reden ‘’de ultieme onderwerping aan de roeping van Allah (God)’’. De bedevaart is een verplichte onderneming voor moslims die het zich zowel lichamelijk als financieel kunnen veroorloven. Zij dienen zich aan de wil van God te onderwerpen tijdens de bedevaart en dit zou gepaard moeten gaan met een volledige bescheidenheid en nederigheid aan Allah.

Tijdens de hadj dien je de intentie te hebben om goed na te denken over de levensstijl van de Ibrahim (Abraham), Isma’il en Hajar. Zij presenteerden in de ogen van Allah het portret van een perfecte moslimfamilie. De Hadj zou door het bestuderen van hun levensstijl moeten zorgen voor meer liefdesdaden, toewijding en gehoorzaamheid. Dus wanneer een moslim besluit de Hadj uit te voeren, zou hij zijn eigen levensstijl moeten herzien en zich volledig moeten toewijden aan Ibrahim en zijn familie.

Vragen die je een moslim kunt stellen zijn: ben je bereid om al jouw bezittingen, verlangens, voorkeuren op te offeren net zoals Ibrahim voor Allah? Kun jij God gehoorzamen zonder te begrijpen waarom Allah dat wilt? Heeft de roep van Allah prioriteit voor al jouw ambities, belangen en doelen in het leven? Indien een moslim op deze vragen een ‘ja’ heeft beantwoord, wordt zijn intentie voor je hadj als correct bestempeld.

Stap 2. Het boeken van de reis

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je de reis moet boeken voordat je het vliegtuig pakt. Zorg er voor dat je de reis boekt bij een gecertificeerd reisbureau of reisorganisatie. Officiële bedrijven kun je vinden op de website van de Ambassade van het Koninkrijk Saudi-Arabië. Hier staan enkel betrouwbare bureaus op. Houd goed in de gaten of de gewenste reisorganisatie een licentie heeft om bedevaartreizen te plannen. Voorbeelden hiervan zijn het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Ga niet hals over kop een reis boeken bij een bureau dat goedkoop reizen aanbiedt. Pas op voor de zogenaamde ‘hadj-ronselaars’, dit zijn pure oplichters en zouden de hele bedevaart kunnen ondermijnen.

Visum

Om te kunnen reizen in Saudi-Arabië heb je een visum nodig. Dit wordt door het gecertificeerde reisbureau geregeld en duurt circa twee weken. Is je visum met twee weken nog niet binnen? Bel dan voor de status van je visumaanvraag. Het is zeer aan te raden de reis naar Mekka vroegtijdig te boeken, want een visumaanvraag kan langer duren dan gepland. Het zou daarom zonde zijn de reis moeten cancelen. Bovendien brengt een vroege boeking minder stress met zich mee en ben je over het algemeen verzekerd van een goed plekje in het heilige land.

Overigens regelt het reisbureau alles wat je zo’n beetje nodig hebt, zoals een vliegticket, hotel en vervoersmiddelen. Wil je tijdens je verblijf optimaal begeleid worden? Ook dit valt te regelen bij erkende reisbureaus of organisaties.

Als vrouw of bekeerling naar Mekka

Ben je een vrouw jonger dan 45 jaar? Dan verplicht Saudi-Arabië jou met een zogenaamde ‘mahram’ te reizen. Een ‘mahram’ is een familielid van de vrouw die haar veilig kan begeleiden op een bedevaartstocht. Dit familielid moet overigens goedgekeurd worden door het reisbureau. Is de vrouw echter bekeerd en heeft het geen islamitische familieleden? Dan is de vrouw volgens de Hanbali wetschool niet verplicht om de hadj te voltrekken.

Als bekeerling heb je hoogstwaarschijnlijk geen islamitische naam op het Nederlands paspoort staan. Dit heeft gevolgen voor de aanvraag van het visum. De persoon in kwestie dient in dit geval een document in te leveren bij de reisorganisatie. Op dit document hoort beschreven te staan dat je bent bekeerd tot de islam en daarom recht hebt op de hadj naar Mekka en Medina.

Stap 3. Reisvaccinaties

Hoewel de bedevaart heden ten dage tamelijk veilig is, liggen er nog altijd gevaren op de loer. Een reis naar een ver land kan namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom verplicht de GGD bedevaartsreizigers het zogeheten meningitisvaccinaties. Indien je deze vaccinatie niet haalt, heeft dat zijn nadelige gevolgen voor het visum. Bovendien raadt het instituut moslims aan vaccinaties te halen van DTP, buiktyfus en hepatitis A. Maar ook zijn vaccinaties van BMR, Hepatitis B en rabiës op zijn plek. Tot slot worden er nog malariapillen tegen de malariamug aanbevolen (GGD, 2015).

Stap 4. Zeg ‘ja’ tegen conditie

De bedevaart houden is niet makkelijk wanneer je geen conditie hebt. Bereid je thuis dan ook goed voor door zo nu en dan te gaan trainen in de sportschool. Ben je geen fan van uitbundig sporten? Het is ook mogelijk conditie op te bouwen door regelmatig te gaan wandelen. Op deze manier ben je straks klaargestoomd voor de hadj!

Stap 5. Op reis

Bagage

  • Check van te voren hoeveel kilo’s je in het vliegtuig mee mag nemen. Ook is het belangrijk om te weten wat de toegestane afmetingen zijn van de bagage;
  • De meeste pelgrims nemen zwarte koffers mee op reis. Probeer daarom een andere kleur uit te kiezen zodat de bagage goed te herkennen is;
  • Neem een goede rugzak mee waar je o.a. slippers, een fles water, de Koran, Dua-boekjes (smeekbeden) en lichte voedingsmiddelen in stopt;
  • Om je rugzak veilig te kunnen herbergen is een slotje handig die je voor de lockers gebruikt.

Belangrijk voor de hadj

  • Dua boeken
  • Ductape voor het Zamzam water
  • Gebedskleed
  • Ihram – speciale kleding voor de mannen
  • Katoenen sokken – deze zijn bestendig tegen de hitte op de binnenplaats
  • Mp3-speler – voor het beluisteren van de Koran
  • Pocket Koran of een elektronische Koran
  • Tas voor steentjes

Om mee te nemen

  • Handdoeken voor het gezicht
  • Eventuele slaapzak, kussensloop en kussen
  • Jas – voor de koude nachten
  • Mobiele telefoon en oplader
  • Oordopjes
  • Paraplu
  • Paspoort + kopie
  • Pen en een notebook – om belangrijke herinneringen op te schrijven
  • Pinpas en contant geld in een veiligheidstasje
  • Slippers en wandelschoenen
  • Stofmasker
  • Telefoonnummers – in geval van nood
  • Toiletspullen – neem ongeparfumeerde zeep en shampoo mee
  • Wereldstekker
  • Zakmes – voor kampeerders
  • Zonnebril
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahIslam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahDe Islam is de godsdienst die door de Moslims beleden wordt. Zij geloven dat Allah de enige god is. De oprichter van de…
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…

Hoe word je moslim?Hoe word je moslim?Ben je helemaal overtuigd van de Koran en is er geen andere waarheid dan de islam? Dan kun je ervoor kiezen moslim te wo…
Hoe word ik ex-moslim?In 2010 telde Nederland 14.000 tot de islam bekeerde Nederlanders (Telegraaf, 2014). Maar cijfers van ex-moslims of beke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jakman1, Pixabay
  • Inleidingsfoto: Pixabay
  • Hadj informatie (2014). Hadj en Umrah Reisbureau. Geraadpleegd op dinsdag 14 juli 2015, van http://hadjinformatie.nl/reisinformatie/reisbureau/
  • ConsuWijzer (2009). Checklist boeken bedevaart naar Mekka. Geraadpleegd op woensdag 15 juli 2015, van https://www.consuwijzer.nl/nieuws/checklist-boeken-bedevaart-naar-mekka
  • Al yaqeen (2012). De Hadj voor bekeerlingen zonder Mahram. Geraadpleegd op woensdag 15 juli 2015, van http://www.al-yaqeen.com/va/vraag.php?id=1297
  • GGD reisvaccinaties (2015). Mekka (Saudi-Arabië). Geraadpleegd op woensdag 15 juli 2015, van http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/mekka-saudi-arabie
  • Muslim Matters (2007). The essential hajj checklist part 1. Geraadpleegd op woensdag 15 juli 2015, van http://muslimmatters.org/2007/12/13/the-essential-hajj-checklist-part-1/
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.