Een WW-uitkering

Als je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering genoemd, aanvragen. Je hebt niet altijd recht op een WW.uitkering en ook de tijd dat je de WW-uitkering ontvangt is beperkt.

Tijdelijk

De WW-uitkering is tijdelijk. Het is de bedoeling dat deze ervoor zorgt dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Deze vangt het verlies aan het inkomen tussen je vorige baan en je toekomstige baan op. Een WW-uitkering krijg je niet zomaar. Hier worden door de overheid wel weer een aantal voorwaarden aan gesteld.

UWV WERKbedrijf

Je kunt een WW-uitkering online aanvragen via de website van het UWV Werkbedrijf. Om dit aan te kunnen vragen, heb je wel een DigiD nodig. Je moet je uiterlijk inschrijven voor een WW-uitkering op de eerste werkdag dat je werkloos bent geworden.

Sollicitatieplicht en vrijstelling

Als je een WW-uitkering ontvangt, dan heb je een sollicitatieplicht. Dit betekent dat je de verplichting hebt om te solliciteren naar werk dat bij je past. Soms kan je hier een vrijstelling voor krijgen. Zo heb je geen sollicitatieplicht als je met vakantie bent of als je de eerste dag van je werkloosheid 64 jaar of ouder bent. Ook hoef je niet te solliciteren als je bezig bent met de start van je eigen bedrijf, als je niet kunt werken wegens werktijdverkorting of onwerkbaar weer of als je werkt op basis van een proefplaatsing. Daarnaast heb je geen sollicitatieplicht als je mantelzorg verleent of als je vrijwilligerswerk doet met instemming van het UWV.

In aanmerking komen

Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering als je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval als je werknemer bent. Ook kom je in aanmerking voor deze uitkering als je vijf of meer arbeidsuren verliest per week en geen recht meer hebt op loon over deze uren. Daarnaast moet je in de 36 weken voordat je werkloos werd, wel minimaal 26 weken hebben gewerkt. Voor musici en artiesten gelden weer andere voorwaarden. Verder heb je het recht op WW-uitkering als je werkloos bent geworden zonder dat dit jouw schuld is. Als je zelf ontslag neemt, dan bestaan er uitzonderingssituaties waarbij je toch recht hebt op een WW-uitkering.

Duur van de WW-uitkering

De duur van een WW-uitkering is minimaal drie en maximaal 38 maanden. De van deze uitkering is weer afhankelijk van je arbeidsverleden. Als je één jaar hebt gewerkt, dan is de duur van je WW-uitkering korter dan bij iemand die twintig jaar heeft gewerkt. De hoogte van deze uitkering is weer afhankelijk van je laatst verdiende loon.

Stopzetten van de uitkering

Je WW-uitkering wordt stopgezet zodra je een baan vindt en weer in je eigenlevensonderhoud kunt voorzien. Wanneer je een baan hebt gevonden, waarbij je minder salaris ontvangt dan je uitkering, dan wordt het verschil weer aangevuld. Je behoudt dan een uitkering voor het verschil in uren.

Bijstandsuitkering

Als je WW-uitkering afloopt en je hebt nog geen baan gevonden, dan kan je een bijstandsuitkering aanvragen. Deze vult het aankomen aan tot de bijstandsnorm. Het bedrag hiervan ligt een stuk lager dan dat van een WW-uitkering.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
Wanneer heeft men recht op een WW-uitkeringTegenwoordig ziet men steeds vaker dat mensen in de WW terecht komen, maar wanneer heeft men recht op WW. In dit artikel…

In de ziektewetAls je ziek ben en je hebt geen recht meer op loon van een werkgever, dan kan je een beroep doen op de Ziektewet. Je kun…
Moet ik een baan accepteren als ik een WW-uitkering heb?Werknemers die na veel dienstjaren ontslag krijgen door bijvoorbeeld een reorganisatie, krijgen een WW-uitkering gebasee…
Bronnen en referenties
  • UWV
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.