Moet ik een baan accepteren als ik een WW-uitkering heb?
Werknemers die na veel dienstjaren ontslag krijgen door bijvoorbeeld een reorganisatie, krijgen een WW-uitkering gebaseerd op het laatst verdiende loon. De zoektocht naar een andere baan kan moeilijk worden door een looneis.
Gedurende de periode dat u recht hebt op een WW-uitkering krijgt u de eerste twee maanden 75 procent van uw laatstverdiende loon doorbetaald. Voor de resterende periode is de uitkering gesteld op 70 procent van het laatstverdiende loon. De loon waar de uitkering over wordt berekend is niet hoger dat het op dat moment geldende maximum dagloon. Werknemers die na een lang dienstverband bij één werkgever op straat komen, hebben vaak een bovengemiddeld salaris opgebouwd uitgaande van uw vakgebied. Hierdoor kan het een probleem gaan worden om een andere baan te vinden met een vergelijkbaar salaris.
Een andere baan zoeken
In eerste instantie probeert u een baan te zoeken met een gelijke salaris als uw voorgaande functie. Als uiterste ondergrens wordt vaak de hoogte van de WW-uitkering aangehouden. Toch is een uitkeringsgerechtigde verplicht om ook een baan te accepteren indien het inkomen lager is dan de WW-uitkering. Tot 1 juli 2009 was dat niet verplicht, maar dat is veranderd om te voorkomen dat werknemers onnodig lang in de uitkering blijven zitten. Het tekort wordt aangevuld vanuit de WW-uitkering. In het eerste jaar van de WW-uitkering bent u overigens niet verplicht om een baan te accepteren op basis van een lager opleidingsniveau.
Baan accepteren op lager opleidingsniveau
Het eerste half jaar dat u recht hebt op een WW-uitkering, mag u uw eigen opleidingsniveau hanteren. U hoeft geen baan te accepteren op een lager niveau. Na één jaar uitkering bent u verplicht om alle banen te accepteren ongeacht het opleidingsniveau.
Tijdelijk een baan accepteren gedurende de WW-uitkering
Bij het accepteren van een tijdelijke functie, kan de recht op de uitkering tijdelijk worden bevroren. De rechten blijven gebaseerd op de baan voorafgaand aan de WW-uitkering. Indien de tijdelijke baan een langere periode beslaat dan 26 weken, wordt de WW-uitkering vervolgens gebaseerd op de nieuwe dienstbetrekking.
Moet u interen op vermogen gedurende de uitkeringsperiode?
Nee, voor het recht op een WW-uitkering wordt er niet gekeken naar de hoogte van de saldo op uw spaarrekening of uw beleggingen. Een te dure auto hoeft ook niet verkocht te worden.
Moet eigen huis verkocht worden om de overwaarde te verzilveren?
Nee, ook de overwaarde uit de eigen woning blijft buiten beschouwing om de hoogte van de WW-uitkering te bepalen. Een vermogen en een overwaarde kan wel meetellen bij het vragen van een bijstandsuitkering.
Wordt een bijbaan gekort op de WW-uitkering?
Indien u een bijbaan hebt op het moment dat de WW-uitkering in gaat, worden de verdiensten van de bijbaan niet gekort op de WW-uitkering. Uiteraard zal dat wel het geval zijn bij het accepteren van een baan nadat de uitkering al is ingegaan. In het geval u meer uren gaat besteden aan de bijbaan, zullen deze extra verdiensten wel gekort gaan worden op de WW-uitkering.
Bijverdiensten opgeven of verzwijgen
U bent verplicht om alle bijverdiensten op te geven bij de uitkeringsinstantie. Inkomsten kunnen bijvoorbeeld ook bestaan uit de verdiensten aan handeltjes op het internet. Verzwijgen van inkomsten kan u duur komen te staan.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is garantiedagloon?Bij het aanvaarden van een nieuwe baan vanuit een WW-uitkering kan de situatie ontstaan dat u na afloop van een tijdelij…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Thuiswerken, maak er werk vanEr zitten aardig wat voordelen aan thuiswerken. Het is bijvoorbeeld goed voor het milieu doordat de auto thuis blijft st…
Bronnen en referenties
- http://www.fnvbondgenoten.nl/site/over_de_bond/bondgenoten_lokaal/veelgestelde_vragen_van