Patty Hearst: De ontvoering van Patty Hearst

Op 4 februari 1974 werd Patty Hearst ontvoerd. Het was de eerste politieke kidnapping in de VS. Maar het vreemde aan alles was dat Patty Hearst zich aansloot bij haar ontvoerders. Patty Hearst en het SLA.

Ontvoering Patty Hearst

Patricia Campbell Hearst was de erfgename van een erg rijke krantenmagnaat, William Randolph Hearst. De toen 19-jarige jonge vrouw werd op 4 februari 1974 uit haar appartement gesleurd terwijl de kogels iedereen om de oren vlogen. Dit gebeurde in Berkely in de staat California. Patty Hearst woonde daar samen met haar verloofde Steven Weed.

De kidnappers

De kidnappers van Patty Hearst waren leden van het Symbiose Bevrijdingsleger ook wel SLA genoemd. Dit was een kleine groep mensen die moord en geweld gebruikten om een revolutie te ontketenen.

Losgeld van 6 miljoen dollar

De familie van Patty probeerde haar vrij te krijgen door 6 miljoen dollar te doneren aan de organisatie. Met dat geld zou de SLA dan eten kopen voor de armen in de regio rond San Francisco. Overigens kwam het zover niet, want er werden niet eens onderhandelingen gevoerd over dit aanzienlijke bedrag.

Patty Hearst sluit zich aan bij de SLA

Een paar maanden na haar ontvoering liet Hearst namelijk weten dat ze zich had aangesloten bij de organisatie die haar gekidnapt had. Via een geluidsband die naar een radiostation was gestuurd, werd dit nieuws wereldkundig gemaakt. Hearst had afstand gedaan van haar naam Patty en wilde in het vervolg Tania genoemd worden. Dit omdat een medestrijdster van de Cubaanse guerrillaleider Che Guevara ook zo heette. Ze zei haar leven vaarwel en wilde ook niets meer van haar verloofde weten.

Bankoverval met Patty Hearst

Niet veel later werd Patty Hearst gefotografeerd terwijl ze een bank overviel samen met vier andere leden van de SLA in San Francisco. Ze was op deze foto gewapend met een automatisch geweer. Daarna werd ze nog een keer gezien toen ze met een geweer een winkel in sportartikelen doorzeefde.

Politieoverval

De acties van de SLA werden opgevolgd door politieoptreden. Zo’n 500 agenten belegerden de woning in Los Angeles waar de belangrijkste leden van de groepering zich ophield. Zes van hen kwamen daarbij om het leven doordat ze werden doorgestoken of doordat ze stikten door de rook. Het huis werd namelijk ook in brand gestoken.

Patty Hearst was onvindbaar

Patty Hearst was overigens niet onder die mensen en lange tijd was ze ook volledig onvindbaar. Ze stuurde wel steeds bewijzen dat ze nog leefde in de vorm van geluidsbanden. Daarin zei ze ondermeer dat ze treurde om de dood van haar medestrijders. Verder zei ze nooit meer terug te willen keren naar haar familie en had ze geen goed woord over voor het gevestigde etablissement.

Arrestatie

De gijzelaar die zelf tot crimineel was geworden en banken had overvallen werd op 18 september 1975 gearresteerd door de FBI.

Geblinddoekt en opgesloten in een kast

Toen ze werd ondervraagd vertelde Hearst dat ze enkele weken was opgesloten in een kast en dat ze seksueel was misbruikt. Volgens haar was ze uit overlevingsdrang sympathie gaan krijgen voor de ideeën van de SLA.

Stockholm syndroom

Tegenwoordig wordt de term Stockholm syndroom gebruikt voor mensen die zich als slachtoffers gaan identificeren met hun gijzelnemers, verkrachters of ontvoerders. Die naam komt overigens van een bankoverval en de gijzeling die daarop volgde die in 1973 plaatsvond in Stockholm. De mensen die waren gegijzeld namen het nadat ze waren vrijgelaten nog steeds op voor de mensen die hen gegijzeld hadden. Ook tijdens hun verhoren wilden ze geen kwaad woord over hen horen.

Ontoerekeningsvatbaar

De advocaten van Hearst gooiden het er op dat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat ze de bankovervallen meepleegde. Ze zou extreem zijn gehersenspoeld en daardoor met de overvallen hebben meegedaan. De jury deelde die mening echter niet. Ze werd op 4 februari 1976 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep werd die straf echter wel veel minder, namelijk 7 jaar. Toch hoefde ze ook die straf niet uit te zitten. Ze kwam vrij toen de president van dat moment, Jimmy Carter haar straf omzette in een voorwaardelijke straf. Ze werd helemaal gerehabiliteerd op 20 januari 2001 toen Bill Clinton haar pardon verleende op zijn laatste dag van zijn presidentschap.

Every Secret Thing

In 1982 schreef Patty Hearst een boek over haar ervaringen dat “Every Secret Thing” heette. Door het schrijven van het boek, maar ook vooral omdat ze de erfgenaam was van Hearst en daardoor genoeg geld had, heeft ze zich haar hele leven niet druk hoeven maken over haar financiële situatie. Ze trouwde met Bernhard Shaw die haar voormalige bodyguard was en kreeg met hem twee kinderen.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het StockholmsyndroomEenvoudig gezegd is het Stockholmsyndroom de situatie waarbij een slachtoffer sympathie voelt voor degene waardoor hij/z…
Jarig op 4 februari?Jarig op 4 februari?Op 4 februari 1794 werd in Frankrijk de slavernij afgeschaft en op 4 februari 1920 ontruimd Duitsland het Hultschiner la…
Het Stockholm Syndroom: slachtoffer leeft mee met daderHet Stockholm Syndroom: slachtoffer leeft mee met daderHet Stockholm Syndroom komt niet voor in de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), wel zien we…
ABBA-locaties Zweden: Vallentuna woonplaats Agnetha en BjörnSinds 1972 woonden in Vallentuna, een voorstad ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm Agnetha & Björn en Anni-Fr…

Diepere wortels van het geloof in weerwolvenGeloof in weerwolven heeft iets magisch-aantrekkelijks en tegelijkertijd iets erg beangstigends. In ieder geval stoelt d…
Psychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingPsychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingEr zijn vele verschillende psychische stoornissen. Ook zijn er vele verschillende oorzaken van psychische stoornissen. W…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Inleiding in de Psychologie LOI
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.