Metalharpey, 27-02-2017
Een vroegere vriendin van mij is een aantal jaar geleden ontspoord, maar ze weigert psychische hulp. Nou heeft ze mij kort geleden een whatsapp gestuurd waar ze me de huid mee volscheldt en dat ze hoopt dat ik mezelf dood maak etc. We hebben al ruim een jaar geen contact meer gehad, het laatste was nogal oppervlakkig omdat ik wilde weten hoe het met haar was. Ze is echt psychisch niet in orde, en ik weet dat dit een kreet om hulp is. Maar wat kan ik ermee doen? Kan ik ergens een melding maken dat het niet goed met haar gaat? Of kan ik niet anders dan dit gewoon te negeren?
Wat hulp zou fijn zijn!
Reactie infoteur, 17-03-2017
Het enige wat ik zou kunnen bedenken is het navragen/inlichten van naaste familie van jouw vroegere vriendin. Misschien is er in jouw buurt ergens buurthulpverlening waar je naartoe kunt met dit soort vragen. Heel veel sterkte ermee
Alephschrijft
Joop Schuifers, 01-08-2016
Mensen met psychische ziekten, aandoeningen, zijn kwetsbaar, en kunnen uitgebuit worden door andere mensen of hulpverleners. Dat vind ik schandelijk maar het komt voor, omdat ze te suf zijn of zodanig in de war dat ze alles voor waar aannemen en ze makkelijk te beïnvloeden zijn. Waar moeten ze heen voor hulp, vraag ik me dan af?
Reactie infoteur, 09-08-2016
Niet alleen mensen met psychische aandoeningen worden uitgebuit. Er zijn veel goedgelovige mensen die veel dingen voor waar aannemen. Helaas geldt dit voor heel veel mensen in onze maatschappij. En dus ook voor mensen met psychische ziekten of aandoeningen. Het antwoord op uw vraag moet ik u helaas schuldig blijven. In deze tijden waarin het steeds vaker om geld en eigenbelang gaat, is het steeds moeilijker om oprechte hulp te vinden. Er zijn goed bedoelende instanties en oprechte mensen, maar deze vinden is niet zo makkelijk, helaas.
Anonieme, 16-04-2015
Vraag,
Kan je ook als familielid van iemand, na het zien van niet goed functioneren in de maatschappij, iemand psychisch laten testen?
Bijvoorbeeld, mijn familie lid in dit geval heeft geen huis, financiële middelen en verwachting van een baby! Wij als familie ervaren hier veel stress door ze is narcistisch en egoïstisch. Speelt iedereen uit tegen elkaar en is altijd het slachtoffer. Wij als familie denken dat ze hulp nodig heeft anders gaat ze t niet redden. Maar zij zelf leeft als de koningin en kan praten als een advocaat! Raad neemt ze niet aan maar alle soris moeten wij opruimen. Dat willen we niet meer. Na alle ellende zijn we er nu klaar mee en willen gewoon dat ze het zelf gaat redden. Maar we willen weten of het niet iets psychisch is en het dus bij de kern oplossen! Ze is al 31 jaar en altijd problemen? Zouden wij ook hulp kunnen vragen of haar kunnen laten testen?
Reactie infoteur, 18-04-2015
Beste,
Een volwassen persoon, onvrijwillig, laten testen is niet zo gemakkelijk. Iemand dwingen om zich op te laten nemen is aan strenge regels verbonden. Wanneer u echt denkt dat zo een drastische maatregel nodig is, kunt u zich het best in verbinden stellen met de huisarts van de persoon waarover dit gaat. Het blijft uw eigen keuze om, al dan niet, deze persoon te blijven steunen ipv deze persoon te dwingen haar eigen boontjes te doppen. Eigen boontjes doppen doet met het best doordat er geen onvoorwaardelijke hulp komt van een goed gezind persoon (bijv. u of andere familie). Bedenk allereerst of uw hulp uit eigenbelang, bemoeienis of uit belang van de betreffende persoon is. Bedenk eer u tot daden overgaat.
Dewanand, 12-09-2012
Hallo redactie,
Ik wil weten hoe ongeneeslijk een psychische aandoening is, en of de specialisten weten hoe groot de kans is dat het erger zal worden in de toekomst en dat dan de hele persoonlijkheid kan desintegreren. Het gaat bij mij specifiek om de diagnose schizofrenie, want dat is mijn ziektebeeld al 20 jaar. De desoriëntatie en emotionele afvlakking komen bijna altijd voor en de patiënt, ik, merkt dat altijd in de praktijk en tijdens het sociaal contact. Ook incoherent denken en handelen hoort hierbij en ik heb hier last van, het is toch bij mij nu ongeneeslijk denk ik en ik heb wel medicatie. Ik ben al 46 jaar en mijn schrijftalent houdt mij al heel lang op de been, maar iedereen merkt mijn schizofrene kanten in mijn teksten, en het is iets dat bij mij ongeneeslijk is.
Wat voor hoop heeft een psychiatrische patiënt nog als het leven al niets meer voorstelt en als de hele sociale kring al weg is en de eenzaamheid ellendig is. Heeft u tips van deskundigen hoe zo een patiënt dan zijn dagbesteding kan organiseren, zonder teveel belast te worden en om de eenzaamheid te doorstaan. De samenleving zal een psychiatrische patiënt heel snel verstoten en wegjagen en dan is de eenzaamheid en sociaal isolement een hele ellende.
Hou mij op de hoogte van nieuwe publicaties
alvast bedankt
dewanand
delft
Reactie infoteur, 19-09-2012
U zegt dat bij u de diagnose al is gesteld en dat de uitkomst daarvan schizofrenie is. Schizofrenie is weliswaar ongeneeslijk maar wel prima te behandelen. Bij de behandeling gaat het om het verminderen van de psychotische verschijnselen. Door een goede begeleiding, uitleg over het ziektebeeld zodat de patiënt begrijpt wat er aan de hand is en de juiste medicatie, stelt het leven wel degelijk veel voor, ook voor u.
Het is belangrijk dat u uw ziekte erkend en ermee leert omgaan. Het is belangrijk dat u met uw arts gaat praten en hulp zoekt bij het omgaan met uw schizofrenie. Schizofrenie is niet het einde van de wereld of het einde van een sociaal leven. Het is lastig en ook best moeilijk om mee te leven, maar als u hulp heeft en alles op orde heeft, dan is een prettig leven ook voor u een haalbare zaak. Dan hoeft u zich echt niet door de samenleving verstoten te voelen en zeker niet in een isolement te raken. Ik wil u dan ook aanraden om met uw arts te praten en hulp te vragen en geen genoegen te nemen met alleen medicatie. Ook u bent een mooi mens dat het waard is om een mooi leven te leven. Heel veel succes.