Alcoholisme in Nederland

Alcoholisme in Nederland Nederland telt naar schatting1000.000 probleemdrinkers. Dat is tien procent van de volwassen bevolking. De grootste groep probleemdrinkers vinden wij onder jong volwassenen; in de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar. Binnen deze groep is 34,1 procent van de mannen- en 9,4 procent van de vrouwen probleemdrinker! Arbeidsverzuim, verkeersongevallen, zinloos geweld etc. zijn vaak gelieerd aan- en komen voort uit alcoholmisbruik. De kosten bedragen circa2,5 miljard Euro per jaar!

Alcoholgebruik de afgelopen jaren fors gestegen

Het alcoholgebruik onder de Nederlanders is de afgelopen jaren fors gestegen. In concreto : vanaf 1968 met 400 procent! Daarbij moet worden aangetekend dat 20 procent van de bevolking verantwoordelijk is voor 70 procent van de jaarlijkse consumptie!

Oorzaken

Bekend is dat kinderen op steeds jongere leeftijd zijn gaan drinken. De hoeveelheden, die de jongelui tot zich nemen, zijn vaak enorm. 60 Glazen op een avond vormen al lang geen uitzondering meer. Het comazuipen heeft een grote vlucht genomen. Er zijn( nog geen dodelijke) slachtoffers bij gevallen. De Nederlandse jeugd neemt in Europees verband met haar alcoholgebruik de eerste plaats in! Minder bekend is dat onder ouderen ook een forse toename is van het alcoholgebruik.
Zelfs bij hen, die voorheen nimmer hebben gedronken. Het is “ontdekt”als middel om de eenzaamheid( tijdelijk) op te heffen. Onder vrouwen valt eveneens een stevige groei in het drinken van alcohol waar te nemen. Alcohol is overal te verkrijgen en in vergelijking met andere producten goedkoop gebleveven. De alcoholloby is machtig! In ieder geval een stuk machtiger dan de tabaksloby!

Probleemdrinkers in vele soorten en maten

Er zijn stille drinkers, gezelligheidsdrinkers( altijd is het wel ergens gezellig) kroegtijgers, zakenlui, die transacties bekronen met een goed glas wijn, drinkers die elke dag drinken of kwartaaldrinkers, die 3 maanden geen druppel drinken, om daarna van donderdag tot en met zondagavond aan een stuk door te drinken. Vaak worden drankproblemen niet opgemerkt door de werkers in de eerste lijn van de gezondheidszorg, w.o. de huisartsen. Worden zij wel opgemerkt en probeert de huisarts de probleemdrinker te stimuleren hulp te zoeken, dan stuit hij/ zij vaak op ontkenning van het probleem. Wanneer iemand niet gemotiveerd is om hulp te accepteren, dan zal een verwijzing geen enkele zin hebben!

Uit de vele voorbeelden uit de praktijk blijkt dat mensen pas hulp zoeken, wanneer zij worden geconfronteerd met een ernstige gebeurtenis in hun leven. Of wanneer zij de gevolgen van hun alcoholmisbruik( zowel in immateriele- als in materiele zin- niet meer de baas kunnen.

De reguliere verslavingszorg

De reguliere verslavingszorg in Nederland kan niet bogen op aansprekende resultaten, op basis van haar interventies. Wanneer zij er al in slaagt iemand van de drank af te krijgen, dan blijkt de terugval vaak enorm te zijn. Opvallend in de benadering van de verslavingszorg is dat er bij de hulpvrager vaak niet goed wordt doorgevraagd of hij/ zijin wel gemotiveerd is om zijn drinkgedrag te wijzigen of er mee te stoppen.

Motiverende gespreksvoering

De kern van deze benadering van de verslaafde is dat laatstbedoelde zelf ontdekt dat hij een probleem heeft. In de vraagstelling wordt een suggestie, dat een verandering noodzakelijk is, vermeden. Het uitgangspunt is dat een dergelijke benadering alleen maar weerstandverhogend werkt. Er moet sprake zijn van een empatische benadering van de therapeut, dat wil zeggen dat hij werkelijk betrokkenheid bij de drankproblematiek aan de dag legt! De grondlegger van deze benadering is Miller. Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen dat zijn methode vruchten kan afwerpen.

Onherstelbare hersenschade onder kinderen

Omdat o.a. de hersenen van kinderen nog( lang) niet volgroeid zijn kan onherstelbare hersenschade het gevolg zijn.
Te vrezen valt dat een gedeelte van de huidige generatie kinderen op termijn met ernstige hersenschade te kampen zullen krijgen.

Ziektes bij overmatig alcoholgebruik

In totaal zijn er meer dan 60 ziektes geregistreerd, die gerelateerd zijn aan het overmatige alcoholgebruik. De WHO schat dat overmatig gebruik van alcohol het risico van kankers van de slokdarm, de lever, mondholte, darm en endeldarm aanzienlijk verhoogt.

Werking en verwerking van alcohol in het lichaam.

De genuttigde alcohol komt via de slokdarm in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20 procent van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest komt via de maag in de dunne darm terecht. Daar wordt de alcohol binnen 20 minuten in het bloed opgenomen. Je kunt dus stellen dat je 20 minuten na de eerste slok onder invloed van alcohol bent. De lever zorgt voor de afbraak van de alcohol en doet daar gemiddels 1,5 uur per gemiddelde eenheid over.

Hoe zit het dan met de effecten van de goed gevulde maag?

Welaan, een goed gevulde maag zorgt ervoor dat er een vertraging optreedt van de opname van alcohol in het lichaam. Het heeft overigens geen enkele invloed op het promillage, zoals veel mensen denken! Wel is het zo dat dat het nuttigen van alcohol- zonder enige maagvulling- sneller effect sorteert. Dat komt simpelweg omdat de alcohol sneller in het lichaam wordt opgenomen. We kennen allemaal wel het effect van je eerder tipsy voelen
© 2008 - 2024 Babellonie1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
De oorzaken en gevolgen van comazuipenDe oorzaken en gevolgen van comazuipenDe jongeren onder ons drinken steeds meer en steeds vaker alcohol. Met name in de weekenden zien we dat er steeds meer v…
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…
Wat is huiselijk geweld?De benaming huislijk geweld heeft geen betrekking op de plek waar het zich afspeelt, maar deze benaming heeft betrekking…

Antidepressiva: de verschillende soorten en hun werkingAntidepressiva: de verschillende soorten en hun werkingEen depressie is een psychische stoornis die men kan behandelen met zowel gesprekstherapie als medicatie. De meest voorg…
Het Zelf en identiteitHet Zelf en identiteitWie ben ik nou eigenlijk? En is dat wie ik wil zijn? Wat wil ik zijn? Hoe wil ik me presenteren aan de buitenwereld? Dez…
Bronnen en referenties
  • Motiverende gespreksvoering van Miller.
  • Webgroep Oeh.
  • Eigen ervaringingen als trainer EMA
Babellonie1 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.