Wat is comazuipen?

Wat is comazuipen? De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf dit aan en zijn er maatregelen tegen? In dit artikel lees je meer over wat comazuipen is en waarom mensen dit doen.

Comazuipen

Het woord comazuipen wordt tegenwoordig een steeds bekender woord. Dit woord comazuipen houdt in dat jongeren zoveel drinken dat ze uiteindelijk zichzelf in coma drinken, ze zuipen zichzelf in coma.

Wie doen er aan comazuipen?

Vooral jongeren doen aan comazuipen, dit vooral in de leeftijd van 13 tot ongeveer 17 jaar. Onder deze leeftijd hebben ouders nog veel toezicht op jongeren en gaan de jongeren nog niet zoveel uit. Boven deze leeftijd zijn de jongeren wat wijzer geworden en zijn ze dus over het algemeen zo slim om hun eigen grenzen te kennen.

Oorzaken dit tot het comazuip gedrag leiden zijn onder andere:

Onzekerheid

Jongeren gaan meestal uit in een groepje met vrienden. Vaak zijn enkele van deze vrienden al bekend met alcoholische drank. Jongeren willen erbij horen en drinken dus mee met de rest van de vriendengroep, ook al kunnen ze al deze drank (nog) helemaal niet aan. Ze willen niet falen bij hun vrienden omdat ze bang zijn hun vrienden dan te verliezen.

Stoer doen

Steeds vaker hoor je van het wedstrijdzuipen, dit houdt in dat de jongeren met elkaar een wedstrijdje houden wie het meeste drank op kan. Dit is dus stoer doen voor elkaar en de omstanders, wie is het stoerste en kan de meeste alcoholische drank op? Hierbij speelt weer mee dat jongeren onder elkaar niet willen falen en dus maar blijven drinken, ook al hebben ze hun grens al lang bereikt.

Geen kennis van alcohol

Ook een belangrijk verschijnsel is de onkunde die jongeren hebben. Jongeren weten niet hoe snel alcohol op hun lichaam reageert en denken vaak niet aan de schade die alcohol hun kan opleveren. Jongeren krijgen vaak wel voorlichting over alcoholgebruik maar zijn hier erg lacherig over. Het overkomt alleen een ander en nooit jezelf.

Wat voor drank drinken de comazuipers over het algemeen?

Een verraderlijk drankje voor de comazuipers zijn de mixdranken. Deze dranken smaken zoet en drinken daardoor gemakkelijk weg. Je voelt niet dat je dronken wordt van mixdranken, hierdoor vergissen jongeren zich snel. Behalve mixdrank wordt ook door de jongens veel bier gedronken en door de meiden wijn. Echter zijn de shotjes ook erg in trek, dit shotje bevat erg veel alcohol, hierin vergissen jongeren zich vaak. Echte glazen pure drank zullen jongeren echter minder drinken.

Maatregel tegen comazuipers

Om het aantal comazuipers in Nederland terug te brengen heeft men in juli 2011 een maatregel bekend gemaakt namelijk: De jongeren die zichzelf in coma zuipen zelf de ambulance laten betalen. De ambulance is erg duur, dit weet bijna iedereen. Normaal gesproken wordt de ambulance vergoed, je kunt er immers meestal niets aan doen als je in de ambulance terecht komt. Bij comazuipers is dit anders, de jongeren kunnen prima iets doen om een ziekenhuisbezoek te voorkomen, namelijk minder drinken. Door de comazuipers duidelijk te maken dat ze zelf de kosten van de ambulance moeten vergoeden schrikt dit de jongeren af om over de grens te gaan. Hierdoor hoopt men dat het aantal comazuipers in de loop van de tijd fors gaat dalen. Wanneer deze maatregel ingaat, is nog onbekend, echter kun je als ouder je kinderen er al wel op attenderen dat deze maatregel in gaat zodat je kinderen alvast op de hoogte zijn van de vele kosten die aan het vele drinken gebonden zijn.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leeftijd dat jongeren mogen drinken mogelijk naar 18 jaarLeeftijd dat jongeren mogen drinken mogelijk naar 18 jaarDe leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken gaat mogelijk omhoog. Artsen en gemeenten vinden dat veel te veel jong…
De oorzaken en gevolgen van comazuipenDe oorzaken en gevolgen van comazuipenDe jongeren onder ons drinken steeds meer en steeds vaker alcohol. Met name in de weekenden zien we dat er steeds meer v…
Glasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnGlasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnDe Glasgow coma schaal is een meetmiddel waarmee men de mate van bewustzijn bij mensen kan meten. Dit is met name belang…
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…

Hoe vaak komt kindermishandeling voor?Hoe vaak komt kindermishandeling voor?Hoe vaak komt kindermishandeling voor? Jarenlang is er genoegen genomen met cijfers op basis van andere landen. De NPM-2…
Kindermishandeling, welke vormen zijn er?Kindermishandeling, welke vormen zijn er?In het kort is kindermishandeling een bedreigende of gewelddadige situatie voor het kind waarbij ernstige schade opgelop…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.