Zelfvertrouwen stimuleren

Het is voor cliënten heel belangrijk dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Hoe zelfstandiger ze kunnen functioneren, hoe beter ze zelf beslissingen kunnen nemen. Sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke handicap hebben nooit geleerd om zelfstandig te zijn of zijn hun zelfstandigheid verloren. Het is voor jou als begeleider dan belangrijk om de zelfstandigheid van de cliënt te bevorderen. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk? Onzeker zijn we namelijk allemaal wel eens

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de mate waarin iemand in verschillende omstandigheden vertrouwt op zijn eigen kunnen en eigen besluit en meningsvorming. Weinig zelfvertrouwen is niet goed voor een mens. Mensen met te weinig zelfvertrouwen belemmeren zichzelf in hun leerproces omdat ze dan hun kwaliteiten niet goed kunnen ontwikkelen of benutten.

Aspecten van zelfvertrouwen:
  • Zelfkennis
  • Zelfbeeld
  • Eigenwaarde
  • Identiteit

Zelfkennis

Zelfkennis is het inzicht dat je hebt in hoe je de dingen zelf doet. Iemand met veel zelfkennis kan zichzelf beter inschatten qua wat hij zelf wel of niet kan. Iemand met zelfkennis kent zijn eigen mogelijkheden en dingen die hij minder goed kan.

Zelfbeeld

Het zelfbeeld geeft aan hoe je over jezelf denkt. Dit is dus eigenlijk het beeld dat je van jezelf hebt. Het is je eigen mening over jezelf en over hoe je je werk doet. Als je genoeg zelfkennis hebt, weet je je eigen goede en slechte kanten. Dit kan je zelfbeeld ook weer positief of negatief beïnvloeden.

Eigenwaarde

Eigenwaarde of zelfrespect heeft weer veel te maken met je zelfbeeld. Eigenwaarde is weten wat je waard bent.
Het is belangrijk dat je blij en tevreden met jezelf bent, dan heb je ook meer zelfvertrouwen.

Identiteit

Je identiteit heeft veel te maken met je eigenwaarde. Je identiteit is wie en wat je bent. Het word bepaald door alles wat uniek is aan jou. Het word bepaald door je naam, woonplaats, je beroep, je studie, je overtuigingen en je achtergrond.

Onzekerheid

Te weinig zelfvertrouwen komt veel voor. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Iemand die de baas probeert te spelen, een dominant iemand dus, doet dit vaak om zijn onzekerheid te verbergen. Door de baas te spelen lijkt het alsof hij of zij veel zelfvertrouwen heeft terwijl dit eigenlijk helemaal het geval niet is. Iemand met zelfvertrouwen heeft niet het gevoel dat hij of zij zich moet bewijzen. Iemand met zelfvertrouwen gaat zich niet snel dominant gedragen maar ook niet onderdanig.

Zelfvertrouwen stimuleren

Je kunt op de volgende manieren het zelfvertrouwen van de cliënt stimuleren:

Positieve benadering

Als een cliënt weinig zelfvertrouwen heeft en daarbij ook nog weinig gevoel van eigenwaarde is het belangrijk om deze cliënt veel positieve aandacht te geven. Dit kan je doen door uit te gaan van de positieve kant en bewust iets positiefs te zeggen.

Opsporen oorzaken gebrek aan zelfvertrouwen

De oorzaak van weinig zelfvertrouwen ligt soms heel diep. Sommige ouders hebben een bepaald verwachtingspatroon van hun kinderen. Als bijvoorbeeld een kind hier niet aan kan voldoen, voelt het kind zich niet gerespecteerd. Hierdoor krijgt het kind last van schuldgevoelens en faalangst. Het kind blijft vaak pogingen doen om aan het beeld van zijn ouders te voldoen en dit zorgt voor de ene na de andere teleurstelling voor het kind. Zo`n kind heeft en ontwikkelt weinig zelfvertrouwen. Soms is het probleem niet alleen op te lossen met een positieve benadering. Dan is het zaak om hulpverleners in te schakelen omdat de oorzaak van het probleem dan heel diep zit.

Accepteren van minder goede eigenschappen

Dit is heel belangrijk omdat iedereen minder goede eigenschappen heeft. Mensen horen geaccepteerd te worden in de groep, ook met hun minder goede eigenschappen. Het is heel belangrijk om de cliënt ook te leren om zijn minder goede eigenschappen ook te accepteren. Je kunt er met de cliënt over praten. Dit kun je doen door het te hebben over de minder goede eigenschappen van de cliënt, maar ook over de goede eigenschappen. Het is belangrijk te laten merken dat je je cliënt accepteert ondanks zijn minder goede eigenschappen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Assertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te wordenAssertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te wordenAssertief zijn is niet iets waar de meeste mensen een aanleg voor hebben. Veel mensen laten zich in een conflictsituatie…
Zo leer je assertief te zijn!Zo leer je assertief te zijn!Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Assertief zijn zit…
Assertiviteit, introversie en verlegenheidAssertiviteit, introversie en verlegenheidAssertiviteit gaat over de omgang met andere mensen in sociale situaties. Assertief gedrag gaat over het durven en kunne…

Jeugdvakantie: pas aan het werk en toch op vakantie!Jeugdvakantie: pas aan het werk en toch op vakantie!Je eerste job. Stress, spanning, alles nieuw. Je zet je in voor 100% en dan heb je toch zin in een paar dagen vakantie o…
Stappenplan voor coaching aan leiderschapsteamStappenplan voor coaching aan leiderschapsteamHet is belangrijk dat vrijwilligers structureel en vitaal het jongerenwerk kunnen blijven en willen doen zonder dat er s…
Bronnen en referenties
  • Boek methodisch begeleiden
Donkertje (44 artikelen)
Laatste update: 23-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.