Hoe was het leven van Karl Marx?

Hoe was het leven van Karl Marx? Karl Marx, een Duitse filosoof. De bedenker van het communisme. Hij was het niet eens met de ongelijkheid van de twee klassen. En zocht in zijn leven een oplossing voor dat probleem. Ik geef antwoord op de meerdere vragen over zijn leven.

Hoe was de jeugd en studententijd van Karl Marx?

In Duitsland werd Karl Marx (volledige naam Karl Heinrich Marx) op 5 mei in 1818 in Trier geboren. Van zijn geboortehuis is een museum gemaakt: het Karl-Marx Huis. Zijn moeder heette Henriette Presburg, ze was Nederlands, zijn vader was Heinrich Marx, een Duitser. Zijn ouders waren beiden Joods, alleen zijn vader bekeerde zich tot een protestant en veranderde zijn naam. Karl Marx had nog drie zussen; Sophie, Emilie en Louise. De familie Marx was niet echt rijk maar ze waren ook zeker niet arm. De familie was erg gelukkig, het huwelijk tussen Henriette en Heinrich verliep goed en Karl Marx had een onbezorgde jeugd.

Karl deed gymnasium in Trier en slaagde voor zijn eindexamen in 1835, toen was hij zeventien jaar oud. Het opstel ‘’Beschouwing van een jongeling over de keuze van een beroep’’ dat hij schreef voor zijn eindexamen is nog bewaard gebleven. Zijn examens voor godsdienst en geschiedenis gingen niet zo goed. In 1835 schreef Karl Marx zich in voor studie in rechten in de stad Bonn. Karl Marx deed niet zo zijn best, na een jaar stuurde zijn vader hem naar Berlijn. Naar een strengere school die ook beter aangeschreven stond dan die van Bonn. Karl Marx raakte steeds meer geïnteresserd in filosofie en stapte daarom ook over van studie, van rechten naar filosofie. Hij werd geïnspireerd door Johan Fichte en Immanuel Kant maar vooral doorGeorg Hegel. Marx schreef een proefschrift, maar hij dacht dat het niet goed zou worden ontvangen in Berlijn en daarom stuurde hij het naar de Universiteit van Jena, die was meer liberaal. Van de Universiteit van Jena kreeg hij zijn diploma voor zijn schrift: ‘’ Het verschil tussen de natuurfilosofie van Democritus en Epicurus’’. Na zijn studie verhuisde hij naar Bonn en hij wilde daar als docent werken maar dat lukte niet en hij werd journalist.

Hoe was het gezin van Karl Marx?

Karl Marx verloofde zich met Jenny von Westphalen, een vriendin van zijn zus Sophie. Hij was nog aan het studeren en was achttien jaar oud. Ze kenden elkaar al van hun jeugd. Jenny was populair bij de mannen, ze was de dochter van een belangrijke ambtenaar. Karl en Jenny verloofden zich in het geheim, zonder dat de ouders van Jenny het wisten. Na zeven jaar verloving trouwden ze op 19 juni 1843. Ze woonden eerst in Duitsland, toen vertrokken ze naar Parijs, omdat de Duitse vorsten niet zo blij waren met Karl Marx. Na een tijd werd het te gevaarlijk voor Marx dat hij in 1849 ging verhuizen naar Londen. Daar zou hij de rest van zijn leven blijven wonen. Jenny en Karl kregen samen zeven kinderen, vier daarvan overlijden al jong door de armoedige situatie van de familie. Eleanor, Laura en Jenny worden volwassen. Eleanor gaat als ze volwassen is de politiek in, net zoals haar vader Karl.

Marx zijn familie was erg arm, in maart 1850 werd hij uit zijn huis gezet en moest hij zijn bezittingen afstaan. Marx deed geen betaald werk, hij vond het studeren en zijn eigen theorieën uitwerken veel belangrijker. Karl Marx kreeg soms voorschotten van zijn moeders erfenis en hij kreeg ook soms wat geld van zijn vriend Friedrich Engels. Soms schreef hij ook een krantenartikel, dat waren eigenlijk de enige inkomsten van de familie Marx. Het gaat wel wat beter als zijn moeder overlijdt en hij een flinke erfenis krijgt. Marx was niet vaak thuis, hij studeerde liever in de bibliotheek, daar waren meer in boeken en daar was het rustiger.
Jenny heeft Karl altijd gesteund, maar het huwelijk was niet altijd even goed. Het werd erger toen Karl Marx een buitenechtelijk kind verwekte. In 1881 overleed zijn vrouw en twee jaar later overleed Marx zelf.

Wat waren de ideeën van Karl Marx?

Karl Marx verdiepte zich in de arbeiders, hij vond het slecht en oneerlijk dat er zoveel mensen in armoede leefden en dat er een kleine groep was die rijk was. Hij leefde in de tijd waarin de fabrieken erg belangrijk waren. Hij verzon manieren om de arbeiders te helpen. Uit zijn ideeën kwam het communisme. Marx geloofde in een betere toekomst en in een revolutie. Hij bedacht dat de revolutie zo zou moeten gaan: het zou steeds slechter gaan met de arbeiders (proletariaat) en steeds beter met de rijken (kapitalisten). Net zolang dat de arbeiders het zat zijn en een revolutie beginnen, daarmee zouden ze steun krijgen van de communisten. En na een overgangsperiode zou er een nieuwe overgangsperiode komen.

Karl Marx wilde een samenleving waar iedereen gelijk is en iedereen werkt voor wat diegene kan om de dingen te kopen wat diegene nodig heeft om te leven. Marx vond ook dat het vroeger ook altijd fout zat, bijvoorbeeld in de tijd van de adellijken en de boeren, de adel deed niks en de boeren moesten hard werken voor hun levensmiddelen. Volgens Marx waren er altijd al twee verschillende groepen, de machtige rijkaards (kapitalisten) en de arbeiders, die al het werk moesten verrichten (proletariaat).

Karl Marx dacht na over politiek, geschiedenis, filosofie en economie. Marx z’n werk werd zeer beïnvloed door de filosoof Georg Hegel. Met zijn goede vriend Friedrich Engels schreef hij in het geheim voor de Bond der Communisten. Het Communistisch Manifest kwam in 1848 uit. Het eerste deel van Das Kapital, Marx zijn bekendste boek, kwam in 1867 uit, Marx maakt de volgende delen niet meer mee. Uit Marx zijn ideeën kwam het marxisme voort, een levensbeschouwing. Hij en Engels schreven ook vaak kritiek over de andere ismes bijvoorbeeld het Duitse liberalisme en socialisme.

Wat waren de meningen over Karl Marx en zijn ideeën?

Veel arbeiders waren het helemaal eens met al zijn ideeën, maar dat was ook niet zo raar want Marx gaf hun nieuwe hoop op een revolutie en een betere samenleving. Veel landen wilden niks weten over zijn ideeën en wilden ook niet dat hij er over schreef. De overheid was het vaak totaal niet met hem eens en wilde niet dat hij revoluties of opschuddingen zou veroorzaken. Het werd dan ook vaak te gevaarlijk voor hem in een land en daarom moest hij ook zo vaak verhuizen.

Vele mensen waren het wel eens met Marx maar die wilden dat het opgelost werd door het parlement te beïnvloeden en niet door een (gewelddadige) revolutie. Rusland was het met Karl Marx eens en er kwam een Russische Revolutie in 1917. De ideeën van Marx werden in de ingevoerd. Het kapitalistische Amerika integendeel vond de plannen van Marx maar vreemd en veel te risicovol, ze begonnen dan ook de Koude Oorlog tegen Rusland wegens spanningen. De Koude Oorlog begon in 1945 en duurde tot 1989. Het was een lange oorlog en er vielen wel meer dan drie miljoen doden.

Karl Marx heeft veel veranderd in de wereld door zijn ideeën. Zijn jeugd was geheel onbezorgd en zijn studietijd was redelijk normaal. Veel mensen waren het met hem en zijn ideeën eens, maar er waren natuurlijk ook tegenstanders, daardoor kwamen er ook revoluties en oorlogen. Hij vond dat er door een revolutie een nieuwe samenleving moest komen, een samenleving waar iedereen gelijk zou zijn. Hij wilde een einde aan het kapitalisme.
© 2011 - 2024 Kimliyan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeKarl Marx en Max Weber, religie en het kapitalismeMax Weber (Erfurt, 21 april 1864 – München, 14 juni 1920) was een Duitse socioloog. Hij geldt als een van de grondlegger…
Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx?Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx?Hoe is geld ontstaan volgens Karl Marx? Je staat er niet bij stil maar ook geld heeft een eigen ontstaansgeschiedenis. I…
Karl Marx: korte beschrijving van zijn levensloopHieronder volgt een overzicht van het leven van Karl Marx. De meest belangrijke gebeurtenis zijn hierin opgenomen.
ConflictsociologieConflictsociologieBinnen de sociologie zijn er drie (hoofd)stromen te onderscheiden. De conflictsociologie is daar een van. Conflictsociol…

Is New Age alweer voorbij?Is New Age alweer voorbij?De beweging begon in de jaren zestig en beleefde een hoogtepunt in de begin-jaren negentig van de vorige eeuw. Daarna ve…
Het probleem van het lijdenHet probleem van het lijdenFilosofische en logische gedachtengang over het bestaan van God en het kwade in de wereld volgens Epicurus (371 - 342 v.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John Jabez Edwin Mayall, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.socialisme.be/marxisme/marx.html
  • http://www.marxists.org/nederlands/mehring/1918/marx/2.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx
  • http://www.marxists.org/nederlands/mehring/1918/marx/2.htm
Kimliyan (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.